Na chalupe

Je to miesto, ktoré nikdy nezovšednie. Prekĺznete bráničkou popri vysokom kvitnúcom záhone, otočíte kľúčom v starých, vŕzgajúcich dverách a pootvárate obloky, aby ste do vnútra pustili svieži vzduch z priľahlého sádku a záhradky.

Ak príde na chalupu, je to miesto na ktorom plynie život úplne odlišne ako v rodinnom domčeku či v panelákovej bytovke. Je víkendovým sídlom, letohrádkom, miestom naplneným spomienkami, snami a zážitkami, ktoré prichádzajú skôr spontánne ako plánovito.

Odlišný druh pohody

Starý domček v tichom, priam zaspatom kúte vidieka nežiada veľkú televíznu obrazovku, pohodlné kreslo nastrojené podľa najnovšej módy a umývačku riadu, ktorá po každom výkone zaspieva oslavnú áriu.

Všetko spočíva v atmosfére miesta – genius loci. Raz sedíte na starom stolčeku v područí podstienku s cigarou zovretou medzi zubami, inokedy si vychutnávate šálku lipového čaju pod statným gaštanom vo dvore. Žiadne miesto nie je menej zaujímavé ako ostatné.

Láka vás kus vysokej trávy v sádku pod slivkami, ale aj kvitnúca lúčka pri schátranej bránke do susedov. Máte chuť natiahnuť sa na dlhej lavici pred humienkom, ale i vyštverať sa svahom hore k ceste, odkiaľ je výhľad na horizont.

Nie chalupa sa musí prispôsobiť vám, ale vy chalupe. Vo chvíli, keď ju pochopíte, prenikne do vašich žíl a  začne tam pulzovať tak mocne, že začnete uvažovať o tom, že by ste sa snáď jedného dňa nadobro presťahovali do tohto pokojného dvora.

Tam, kde zastal čas

Nesnívajte o bochníku chleba zo starej piecky, ktorý vydrží čerstvý i desať dní. A nerobte si ilúzie ani o tom, že v domácom varení objavíte nové chute, ktoré akosi vymizli z každodenného života. Dobu a prostredie nezmeníte a to ani vtedy, ak začnete poškuľovať po krojoch a dobovom oblečení.

Ľahko sa však pritrafí, že spoznáte život bez elektrickej prípojky, splachovacieho záchoda, vyhriatej kúpeľne či vodovodu. Razom dávajú význam veci ako drevené koryto s rumpľou na pranie, stolík s krčahom a lavórom na umývanie. A zvyknete si aj na drevenú latrínu, stovky iných drobností, ktoré nemožno vymenovať do poslednej.

Tak ako chalupa ustála na svojom mieste 80, 100 či 120 rokov, i vy pocítite dych jej histórie ak trocha otvoríte oči a myseľ, aby ste pochopili kde sa vzali všetky tie škrabance, obíjance, vyšúchané znaky na všetkom, okolo čoho prechádzate.

Dovoľte jej prejaviť sa

Ak máte veľké plány s prestavbou, zariaďovaním miestností, terénnymi prácami vo dvore a v mysli vidíte ako raz starú chalúpku pozdvihnete na úroveň pohodlného rodinného domu, je možné že vás atmosféra miesta vôbec neoslovila a všetko čo okolo seba vidíte nie je v súlade s tým, čo chcete.

Odložte všetky plány na neskôr a dovoľte chalupe, dvoru, záhradke a sádku, aby sa vyjavili tak, aby ste ich prijali aké sú. Inak sa ľahko môže stať, že kúzelné miesto zmeníte na to čo už máte inde – na mieste kde žijete, bývate a prespávate v pracovných dňoch.

Chalupa nie je miestom posvätným, nedotknuteľným ani neskrotným. Existujú však hranice, ktoré by ste pri jej úpravách nikdy nemali prekročiť.

Written By
More from Milan Gigel
Chalupárska kuchyňa môže byť šikovnejšia
Je to takmer ako návrat do starých časov. Posedávate pri šporhelte, nožom...
Read More

Pridaj komentár