7 vecí, bez ktorých sa šikovní chalupári nezaobídu

Každá chalupa navádza k improvizáciám bez ohľadu na to, či ste na nej úplným nováčikom, alebo máte za sebou niekoľko rokov užívania jej pohody. Keď sa čosi pokazí, nefunguje alebo vypovie poslušnosť, zdá sa, akoby problém nemal okamžitého riešenia.

Stačí však, aby ste mali trochu dôvtipu a vždy sa nejaké to svojpomocné riešenie nájde. Je to priam ako na expedícii – bez cudzej podpory, výjazdov za nákupmi či sklamaní. Poobzeráte sa okolo seba a siahnete po veciach, ktoré vás doposiaľ nikdy nesklamali.

Tak ako majú tuláci a zálesáci svoje škatuľky poslednej záchrany, aj chalupári majú svoje tromfy, ktoré ich neraz dokážu vytiahnuť z nejednej šlamastiky.

1. Olej v spreji WD40

Kde hrdza, prach, hlina alebo veky odňali pohyblivosť, tam stačí malé množstvo oleja, aby sa veci dali opäť do pohybu. Nejde iba o dvierka na piecke, vŕzgajúce pánty alebo kľučku ktorou nemožno otočiť, ale aj o komínové dvierka, zaseknutý visiaci zámok na výstupe k pôjdu alebo bránu, ktorá radšej stĺpik vyvalí zo zeme, akoby sa mala pohnúť v pántoch.

Olej sa cez tenkú trubičku pod tlakom spreja dostane aj na nedostupné miesta a netrvá mu dlho, kým sa cez kapiláry vsiakne do hĺbky. Vo svete olejov nie je WD40 žiadnym zázrakom pre trvalé mazanie, má však talent všestrannosti. A práve to mu svedčí.

Rozriedite ním stuhnutú syntetickú farbu alebo tmel, poslúži ako podpaľovač, vyrobíte z neho ohnivý plameňomet na útočný hmyz, uvoľníte ním lepidlo starých nálepiek, preleštíte topánky pred večierkom, vydrhnete hrubé výkvety hrdze a vyčistíte aj škvrny od živice alebo asfaltu.

2. Technická páska

Zabudnite na lacné imitácie, ktoré rýchlo starnú, zle lepia a chýba im sila. Kde nájdete na striebornej páske nápis Patex, Storch, Tesa alebo 3M, tam si môžete byť istí že držíte v rukách ten správny klenot. Pevný textilný nosič s polymérovým povlakom, na ktorom je natiahnutá výdatná vrstva pevného lepidla.

Páskou zalepíte rozbité sklo, páskou utesníte škáry na rámoch okien a dvier. Spojíte s ňou pohyblivo i nepohyblivo akékoľvek dve súčasti, bez ohľadu na čo či je to zlomená noha na stoličke, prasknuté odpadové potrubie, alebo strhnutý pánt, bez ktorého dvere pri odchode nezavriete.

Páskou vytiahnete triesku z pokožky, páskou opravíte akúkoľvek nádobu, prasklinu či ulomenú časť. Ba dokonca môžete vyriešiť aj problém so zatekaním strechy – či už prelepením alebo vytvorením zvodu, ktorý presmeruje vodu mimo miesta škody.

Páska je určená pre exteriér aj interiér, určite by sa nemal stratiť z dosahu ruky. Mimochodom, kto zlomil tú lopatu na odhadzovanie snehu? Treba ju zalepiť.

3. Drôt

Páska znesie všetko s výnimkou vysokých teplôt a extrémnej námahy. Tam všade urobí svoju prácu drôt. Všimli ste si, že na chalupách na každom klinci visí kus starého hliníkového či medeného vodiča, alebo oceľový drôt, ktorý čaká na svoju príležitosť?

Dáte ním do pozoru pováľaný plot, zalátate dieru v bránke ktorú nemožno prebiť doskou a vytvoríte z neho háčiky, jemné nástroje a pomôcky pre prístup k nedostupným miestam bez ohľadu na to, čo riešite. Improvizovaný oberák na jablká vo vysokej korune je rovnakou pomocou, ako dočasné očko s hákom, ktoré nahradí pokazený zámok v dverách.

Drôtom upevníte na mieste veci tak mocne, že sa nepohnú ani pri veľkom nápore a tam, kde čosi klesá, padá či uklzuje, opäť si pomôžete nejakou tou latkou a drôtom. A ak príde na korýtka na streche, ani tie netreba vracať na maltu, ak ich viete upevniť drôtom.

4. Multináradie

Nik nečaká že na chalupe nájdete všetky druhy klieští, skrutkovačov, pílok, pilníkov a ďalších remeselných nástrojov. Čo je doma to sa počíta, doba sa však zmenila. Mnohé veci akoby boli menšie, tenšie a jemnejšie ako kedysi.

Keď vezmete do rúk skrutkovač z chalupy, máte pocit akoby bol z opravárenskej výbavy pre tanky alebo krížniky a nie pre otvorenie rádia, aby ste v ňom vymenili poistku. Podobné je to s kliešťami. Nie vždy potrebujete šponovať drôty alebo páčiť zahrdzavené klince z hrubých fošní.

Mať vo vrecku multitool je vec priam kľúčová – obzvlášť ak k nemu máte aj rozširujúcu súpravu bitov. Ak máte čo i len trochu šikovné ruky a dostatok dôvtipu, vďaka tejto zálohe si poradíte s každou opravou. Práve tak ako na potulkách krajom alebo v teréne.

Ak vás doposiaľ nadobro obchádzal kult Leathermanu, určite sa zorientujte v ponuke a pripravte sa na nečakané situácie.

5. Čelovka

Ak vám svieti slnko do očí, dokážete si ich zakryť. Ak je však tma, nech sa akokoľvek snažíte, bez umelého osvetlenia nič neuvidíte. Až vo chvíli, keď si nasadíte na hlavu čelovku, zistíte že je to akoby ste mali čarovnú moc. Kamkoľvek natočíte hlavu, všetko je nasvietené kužeľom svetla. S voľnými rukami a neobmedzeným pohybom.

Vyhnať votrelca z nočného pôjdu, ratovať zaplavujúcu sa pivnicu, hľadať vo dvore poslednú triesku dreva na zahriatie – to všetko je rovnaká rutina ako nočná cesta na latrínu pre krátku chvíľu posedenia v komornej atmosfére drevenej búdky.

Chalupa nekončí tam, kde sú jej vstupné dvere. Je to celý priestor od bráničky, cez záhradku, hospodárske stavenia, ovocný sádok až po prvú obývanú, susedskú stavbu na dosah. Nikdy neviete, čo vás prikvačí. Spoliehať sa na sviečku alebo petrolejku je podobné, ako obuť si cvičky do vysokého snehu. O tom, že spoľahlivosť a odolnosť je na prvom mieste hneď po výkone a výdrži vravieť netreba. Poznáte čelovky firmy Fenix? Určite si tam nájdete jednu aj pre seba.

6. Zapaľovač

Oheň to je teplý obed, horúca šálka kávy, ale aj teplo v chalupe keď za oknami hvízda sychravý, jesenný vietor. Bez ohľadu na to či varíte na kachliach, piecke alebo plynovom variči. Ten začiatok je vždy rovnaký.

Zápalky vlhnú, zálesácke techniky zapaľovania sú zdĺhavé a pobyt na chalupe je predsa len o oddychu a relaxe bez stresu. Čím teda zapaľovať, aby ste mali istotu plameňa doma pri piecke, ale aj vonku nad ohniskom?

V španielskej fabrike Clipper o tom vedia svoje. Každý z ich zapaľovačov je mimoriadne nápadný, takže sa nestratí z dohľadu ani v neorganizovanom chaose. Jeho plameň je jemný vo zvislej polohe, dravý pri naklonení zapaľovača naležato. A ak sa stane že sa plyn minie alebo kamienok zoderie, vždy ho viete naplniť.

Za 4 eurá ich dostanete štyri kúsky, ktoré vás už pri prvom kontakte presvedčia o tom, že narozdiel od tých jednorazových naozaj stoja za to. Kúpte si ich hoci aj tucet, dva – tak budete s nimi spokojní. A svoje o nich vedia aj fajkári a milovníci cigár. Niektoré modely  majú bočný plameň, iné zasa turbohorák. A nájdu sa i také, ktoré sú zaodeté do kovu.

7. Poznámkový blok

Treba pri ďalšej ceste na chalupu priniesť kávu, zišlo by sa vrecúško skrutiek do dreva 3×50 alebo zakrývacia fólia? Všetko, čo na chalupe zaujme v pamäti svoje pevné miesto, pri návrate do rušného sveta sa vytrúsi takmer okamžite. Niet lepšieho pomocníka akým je zápisník s ceruzou, kde sa všetky tieto zápisky zachovajú.

Nie kus papiera, ktorý sa stratí. Nie pero ktoré z presvedčenia chvíľu píše a potom zasa nie. Malý papierový zápisník s ceruzou, ktorý znesie na svojich stránkach všetko – od zamerania okien pre sieťky proti hmyzu až po poznámku o modrej skalici, ktorá by mohla ochrániť dosky pred hubami.

A čo je najdôležitejšie? Aby ste ho nosili vo vrecku, pretože na chalupe v kredenci vám bude doma úplne nanič.

Written By
More from Milan Gigel
Ako na chalupe otvoriť novú sezónu?
Sú to dni nových objavov a chalupárskych radostí. Ak starý domček po celú...
Read More

Pridaj komentár