Čo je na chalupe, to sa počíta

Pri kúpe chalupy platia úplne iné počty ako pri kupovaní rodinného domu. Očakávate zázemie pre letovanie, dovolenky či trávenie voľných chvíľ a nie miesto pre každodenný život, ktorý sa svojim spôsobom snaží zaradiť do koľají každodennosti.

Rozhoduje iba to, koľko pohody si na novom mieste užijete – bez toho, aby ste museli čokoľvek priniesť, dokúpiť alebo vymeniť. Budete bez nakupovania žiť ako pred storočím, päťdesiatimi rokmi, alebo takmer moderne? Všetko záleží na tom, čo predávajúci vo vnútri zanechá.

Ak sa povie, že čo je na chalupe to sa počíta, je v tom kus pravdy. Veci, na ktoré sa pozeráte cez otvorené dvere nie sú zatuchnutou vetešou, ktorá patrí na zberný dvor. Práve naopak – je to bonus, ktorý môže byť niekedy až mimoriadne atraktívny.

Vyprataná do poslednej smietky

Svetlá, vybielená a vyzametaná chalupa môže pri kúpe pôsobiť sviežo a povzbudzujúco. Takmer sa do nej zamilujete v neočakávanej čistote a domnelej priestrannosti. Ak však ide o úžitok, nie je ničím iným, ako holou a prázdnou strechou nad hlavou. Neposkytne vám viac, ako rovnako prázdna, zanedbaná stavba, zapadaná prachom.

Kúpiť alebo priniesť si budete musieť úplne všetko od variča, cez nocľah až po záclony na okná. Vo finále to môže byť suma, ktorá ďaleko prevyšuje vaše odhady. Ak sa však počítate k tým, čo chcú mať zariadené všetko podľa seba, môže byť táto voľba vašou výhrou.

Spustnutá a opustená

Sú chalupy, ktoré vyzerajú akoby v nich zastal čas. Tmavé, spustnuté, so starodávnymi vecami ktoré zostali rozostavené na mieste práve tak, ako ich opustila rodina, ktorá v domčeku bývala. Sú to zvyčajne rodičovské domy a dedovizne, ktoré bez používania čakali na dohodu dedičov alebo vysporiadanie tak dlho, kým sa nedostali na okraj svojej existencie.

Tam, kde medzičasom zavítali cez rozbité obloky a vypáčené dvere zberači pokladov bude lotériou zistiť, čo všetko s chalupou získate. Porozbíjaná a nekompletná výbava môže byť nepoužiteľná, iná môže byť za hranicami hygienických štandardov. Akoby ste kupovali prázdnu chalupu, ibaže ju musíte najprv na vlastné náklady vypratať.

Iné je to v chalupách, kde cítiť iba osirenosť, chudobu a zastavený čas. Určite vám nepotrvá dlho, aby ste našli spôsob ako si uvaríte kávičku, usadíte sa k nej ku stolu a možno nájdete aj posteľ, na ktorú roztiahnete deku, aby ste si na nej natiahli kríže. V tomto prípade závisí hodnota iba na tom, či ste ochotní prijať vek vybavenia. Počítajte s tým, že upratovaniu a vyvážaniu oblečenia a osobných vecí sa nevyhnete.

Z rodiny do rodiny

Úplne iné sú chalupy, pri ktorých sa odovzdávajú kľúče takpovediac z ruky do ruky. Pokračujete v používaní chalupy po svojich predchodcoch bez toho, aby z chalupy odniesli čokoľvek iné, ako osobné veci – oblečenie, písomnosti, tvorivé práce či zvyšky zásob jedla.

Ak vám učarí takáto chalupa, je isté, že sa môžete počítať k tým, čo si ju naplno užijú i vtedy, ak cestujú iba autobusom a vlakom. Jediné čo potrebujete pre prvé zážitky sú kľúče a čosi do batoha pre jedenie a pitie. Všetko ostatné máte už na mieste.

Pokračujete v kúrení, varení, čítaní kníh, vyspávaní a oddychu. Možno bez toho, aby ste čímkoľvek pohli z miesta na miesto. A práve to vám umožní užívať si ju naplno okamžite.

V kôlni, dvore, záhrade

Výbava chalupy nekončí tým, čo nájdete v jej miestnostiach. Čosi sa v priebehu rokov dostalo do úschovy na pôjd, čosi putovalo možno do pivnice. Nazrite však do šopy, humna, stajne a hospodárskych miestností – možno vás prekvapia.

Raz hnojom a neporiadkom, ktorý budete musieť prácne vyvážať preč. Inokedy zasa dielenským náradím, záhradkárskou výbavou a zvyškami zásob dreva a uhlia, vďaka ktorým budete prvú sezónu pri kúrení takpovediac za vodou.

Prekvapenia vás čakajú i v záhrade a sade. Čo na prvý pohľad vyzerá ako obrovská kopa lístia a konárov, v skutočnosti môže byť 30-ročným smetiskom, ktoré nenatlačíte ani do piatich veľkoobjemových kontajnerov. A ak vravíme o smetiach, môže to byť i sutina a kopa mrazom rozkrušených tehál a škridlíc.

Inokedy pod rovnakou čiapkou nájdete zrútené drevené budovy, z ktorých časť možno napílite na palivo a zvyšok použijete na pohnojenie opustenej záhrady.

Prázdnu alebo vybavenú?

Málokedy sa stane, že máte na výber. Ak vás upúta atmosféra – genius loci – nemáte nad čím váhať. Čarovná chalupa je iba jedna, a vy vždy kúpite práve tú. Už pri hľadaní ceny by ste však mali mať jasno v tom, aké bohaté nákupy, doručenia a prepravy vás čakajú, aby bola chalupa naozaj použiteľná.

Written By
More from Milan Gigel
Najlepší šošovicový šalát je ten kráľovský
Je to koncertné dielo cinkajúcich panvičiek a rajníc, pri ktorom sa rodí kulinársky...
Read More

Pridaj komentár