Ako precítiť atmosféru zakúpenej chalupy?

Sú iba tri veci, ktoré vám treba spraviť po tom, čo dostanete kľúče od svojej novej chalupy. Poometajte pavučiny, aby ste nemali pocit, že zastal čas. Poumývajte okná, aby sa dnu dostalo denné svetlo. A nezabudnite ani vyvetrať, aby dnu zavial čerstvý vzduch.

Hoci to znie primálo na to, aby ste mohli na novom mieste začať žiť, v skutočnosti by ste mali na všetky ďalšie práce zabudnúť. Usaďte sa, uvoľnite sa do pohody a nasávajte atmosféru miesta. Ak má chalupa nejakú vnútornú hodnotu, potom je to jej Genius Loci – osobitý prejav, pre ktorý ste si ju vybrali.

Pozorujte svoje okolie

Nemyslite si, že ste pri prehliadke postrehli všetko. Možno ste spočítali miestnosti, zachytili malebný pohľad z terasy do záhrady a nazreli do sadu, ktorý vybieha hore brehom až kdesi po poľnú cestu. Určite ste však nemali šancu zachytiť, akým spôsobom k vám chalupa prehovára.

Po stáročie ju používalo niekoľko generácií ľudí, z ktorých každá rodina žila odlišným spôsobom, vždy v inej dobe. V skromnej a hospodárskej. Vo vojnovej v čase núdze. V ére budovania a obnovy. A možno i v časoch rozkvetu. Niektorí v chalupe žili svoje životy od narodenia až po skon. Iní ju využívali ako letohrádok a miesto pre trávenie dovoleniek, víkendov a voľných chvíľ.

Čo z toho zanechalo na mieste stopy až dodnes? Obzerajte sa, prechádzajte, robte si zastávky, sadajte do príjemných zákutí  – hlavne nerobte žiadne zmeny.

Prenikajte k nej opatrne

Ako si ľudia varili kávičku, cez ktorý oblok pozorovali okolie, kde čítali knižky a kde našli miesto pre poobednú siestu, keď si chceli natiahnuť unavený chrbát? Kde varili obedy a kam sadali s olovrantom v peknom počasí?

Nerušte kruhy pohody a robte rovnaké činnosti i vy bez toho, aby ste urobili trvalé zmeny. Kdesi musí byť varič alebo piecka. Niekde predsa len mávali riad. A skadiaľsi brali vodu aby mali čo piť. Nič na tom, že z batohu vytiahnete svoju obľúbenú, čerstvú kávičku, ktorú ešte len pred pár dňami prebral k životu váš obľúbený pražiar.

Hlavné je, aby ste si ju vychutnali aspoň tak príjemne ako rodiny, ktoré na rovnakom mieste posedávali pred vami. Uhádli ste ich miesto na prvýkrát? Našli ste po týždni lepšie? Alebo ste úplne mimo? Nik vám to nepotvrdí, musíte to cítiť.

Príbehy ukryté v detailoch

Ak je pri dverách podozrivo pohodená handra, nemusí tam byť z neporiadku. Možno pod  dvere len nepríjemne podfukuje, takže funguje ako ich tesnenie v sychravom a chladnom počasí. Čo viselo na tamtom klinci? Možno to bola petrolejka, možno obrázok, alebo zrkadielko na holenie. Určite tam nie je nabitý náhodou.

Začnete si všímať zodraté miesta na podlahe, škrabance na dverách, opotrebované rohy nábytku, ale aj viac či menej vyleštené kľučky, rukoväte a madlá na nábytku. Každý detail má za sebou príbeh, ktorý sa vám jedného dňa možno podarí rozkódovať.

Pochopíte prečo sú na niektorých oknách záclony a na iných deky. Odhalíte zákutie pri zadnom vchode, cez ktorý sa vchádza vždy vtedy, keď je vonku blato a sneh. Možno nájdete i miesto kde býval chlieb, alebo kam sa ukladali vedrá s vodou pre veľkú, nedeľnú hygienu.

Hľadajte súvislosti

Žiadny príbeh nie je osamotený a máloktorý z nich končí na prahu vstupných dvier chalupy. Rozbiehajú sa na podstienok, terasu, k latríne, humienku, dielni a pokračujú až tam dolu k plotu kde boli isto hriadky so zeleninou a nahor k starým, ovocným stromom.

Dajte všetkému čas, aby sa vám predstavilo nielen v aktuálnom čase, ale aj v rôznom počasí a ročných obdobiach. Až jar objaví reliéfy schodených chodníčkov v teréne dvora. Len dážď ukáže cestičky stekajúcej vody. A ak príde na sneh, i zima má svoje čaro.

Práve preto boli tie detské obrázky na okennom parapete pri zadnom okne. Odtiaľ bol najkrajší výhľad na kŕmidlo a vtáčky. Deti pri obloku presedeli celé hodiny, keď nemali nič lepšie na práci. A fantázia pracuje ďalej.

Ku svojmu obrazu

Nie, nik po vás nechce, aby ste prepadli pod úroveň hygienických noriem, prijali oblečenie minulého storočia a zmenili aj svoje stravovacie návyky len preto, aby ste nenarušili atmosféru na chalupe. Zmeniť toho môžete veľa.

Nie však na slepo, bez rozmyslu, bez pochopenia miesta. Inak sa ľahko môže stať, že zničíte to najcennejšie čo na mieste je. Jeho charakter, ktorý vás priam vábi k pôžitkárskemu oddychu. Nedopustite, aby ste z chalupy vybudovali dokonalú kópiu vášho denného príbytku.

Written By
More from Milan Gigel
Udajte svojej chalupe jasnú epochu
Je to jedno z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré musíte spraviť skôr ako sa pustíte...
Read More

Pridaj komentár