Ako začať s upratovaním na chalupe?

Je to výzva, pri ktorej nikdy neviete čo vás čaká. Hoci viete, že chcete zachovať na chalupe jej jedinečnú atmosféru a ráz, súčasne vám je jasné, že sú tam i veci, ktoré vám nič nehovoria. Chcete, aby šli z chalupy preč, pretože z nich nikdy nebude žiadny úžitok.

Čo patrí na smetisko a čo by ste rozhodne nemali vyhadzovať? Postavte sa k upratovaniu s chladnou hlavou a postupne sa všetko vyjasní. Nepočítajte však s tým, že sa vám podarí urobiť poriadok za víkend, dva či mesiac. Ak dáte upratovaniu voľnejší priechod, pôjde to jednoduchšie.

Nerobte nové skládky

Je pravidlo, ktoré by ste si mali ceniť nadovšetko. Ak sa chcete prepracovať k poriadku, nerobte žiadny nový neporiadok. Zaobstarajte si od obce smetnú nádobu, zistite aký je harmonogram vývozu smetí, pohľadajte najbližšie kontajnery na triedený odpad a ak je tá možnosť preverte, kde sa nachádza najbližší zberný dvor.

Všetko čo vytriedite na vyhodenie by ste mali dostať hneď i preč z dvora. Inak sa ľahko stane, že namiesto upratovania budete veci iba presúvať z miesta na miesto, až kým vám starosti neprerastú nad hlavu. Veď na začiatku vôbec netušíte, čo vás vlastne čaká.

Preč s ošatením a obuvou

Je malá šanca, že sa váš vkus, veľkosť a štýl zhodnú s tým, čo nájdete v šatníkoch. Pobaľte nájdené oblečenie do vriec a nehľaďte pri tom iba na skrine, ktoré sú v obytných miestnostiach. Prezrite pôjd, nazrite do stajne, poprechádzajte všetky zákutia, kde by sa čosi podobné mohlo nachádzať. V niektorých obciach nájdete zberné automaty na šatstvo, inde ich môžete odovzdať na charitu či  recykláciu. Buďte v strehu s pripravenými vrecami, aby šli čo najrýchlejšie preč.

Podobné je to s obuvou, ibaže tentokrát ju dostanete skôr do komunálneho odpadu ako na špecializovanú skládku či recykláciu. Sú chalupy, ktoré sú od začiatku bez tohto nepotrebného dedičstva, sú však i také na ktorých nájdete oblečenia a obuvi viac ako máte doma. Isté však je, že ak pôjdu preč, získate viac priestoru pre seba.

Iné je to s obrusmi, závesmi, dekami, posteľnou bielizňou, záclonami, kožušinami či behúňmi. Všetky majú priamu úžitkovú hodnotu a záleží iba na stave, v akom ich nájdete. Ak sú k svetu, ponechajte ich, vyperte, vyčistite a zaraďte do používania. Ak ich však zničila vlhkosť, pleseň, hmyz alebo myši, patria na skládku alebo recykláciu.

Dajte dohromady všetko z papiera

Ak začnete do najprázdnejšej miestnosti znášať všetky knihy, časopisy, noviny, dokumenty a písomnosti, môže byť z toho po dôkladnom upratovaní riadna kopa. Kúsok po kúsku musíte všetko prezrieť, aby ste vyslovili rozhodujúci ortieľ.

Fotografie a úradné dokumenty vám môžu vyjaviť kus histórie chalupy. Zistíte ako vyzeralo okolie, ako boli zariadené miestnosti, čo rástlo v záhrade a ako vyzeral dobový kraj. Úradné listiny zasa vnesú kus presných údajov a časomieru. Výstavba, kolaudácia, rekonštrukcia, elektrická prípojka? Možno nájdete i účet za vŕtanie studne, o ktorej ste dosiaľ nevedeli.

Noviny a časopisy patria bokom – možno na podkúrenie, možno na prelistovanie a možno do zberu. Rovnaké je to s knihami. Ak vytriedite hodnotné od nehodnotných, poškodené od bezchybných, ľahko sa s nimi porátate. Pri tejto práci často narazíte na myši, zatuchnuté stránky, zamastené škatule a možno i kus cudzieho súkromia. Buďte na to pripravení.

Drevo k drevu, šrot k šrotu

Dnes už sa nedozviete, prečo sú za stajňou opreté prehrdzavené plechy, z akého dôvodu sú na pôjde poukladané zväzky latiek a odrezkov a odkiaľ sa zobrali na hromade pletivá, cez ktoré už roky prerastá v hornom kúte burina.

Odbremeňte sa zo sveta predmetov a začnite na neporiadok pozerať ako na materiál. Hrdzavé a nepoužiteľné kovy patria na kôpku. Vezme vám ich podomový výkupca, ale zaplatia vám za ne aj v zberných surovinách.

Drevo má iba dve kvality – to ktoré možno využiť v dielni, pri stavbe a rekonštrukcii patrí na jednu kôpku. To ktoré je súce iba do pece zasa na druhú. Nedovoľte, aby na ne pršalo a snežilo. Poukladajte, popíľte a naložte ich do stôsov skôr, ako sa pustíte do inej práce.

Ďalšou kategóriou je sklo a poslednou plast. Čokoľvek z ruín, pokazených a rozbitých vecí patrí do týchto kategórií, to poputuje do zberných kontajnerov. Práve pri materiáloch sa ukáže z akých rokov je na chalupe neporiadku najviac.

Ak kraľujú plasty, je to vizitka posledných majiteľov. Ak sú to prírodné materiály, je to dedičstvo dávnych časov.

Preberte si kuchynku a kúpeľňu

Je úžasné, čo všetko možno nájsť v týchto dvoch osobnejších zákutiach. Každé z nich vypovedá čosi o histórii, ale aj o ľuďoch ktorí na mieste žili. Zasnívate sa pri pohľade na archaické balenia čistiacich prostriedkov, čaká vás kvíz pri hľadaní názvov pre vyprchané koreniny v pohárikoch, prejdete zbierkou nemožných príborov a možno i riadu, ktorý už roky nemôže plniť svoju funkciu.

Buďte praktickí a myslite na to, že čo je na chalupe, to sa počíta. Dvojitý hrniec na mlieko, pekáč, sada hrncov a hrnčekov – všetko môže po umytí slúžiť ako kedysi. Rozhodovanie o tom čo ponechať a čo nie sa netýka dizajnu – ale funkčnosti a hygieny. Fľaša na sódu, forma na bábovku, radielko na cesto – určite im nič nie je.

Buďte pripravení na prekvapenia

Niektoré veci musíte najprv pochopiť, aby ste ich správne zaradili. Čo spraviť ak nájdete včelársku výbavu? Určite ju vyčistite, skompletizujte a odložte bokom. Možno už o rok to budete práve vy, kto príde s dobrým nápadom – pustiť sa do chovu včiel. Štartovací balíček už máte.

Podobné je to s remeselníckou výbavou, rezbárskymi nožmi a dlátami, zbierkou hmyzu a herbármi. Možno nie sú v najlepšom stave. Vyplatí sa však odložiť ich. Nikdy neviete, koho natoľko zaujmú, že sa im začne venovať.

Nevyhadzujte, nerozdávajte, neponúkajte v inzerátoch. Ste na chalupe tak krátko a ešte veľa vecí o nej neviete.

Kedy je všetkému koniec?

Možno sa pustíte do drobností na stoloch a poličkách, vecí osobných, vysporiadate sa so sviečkami, svietnikmi a petrolejkami a jedného dňa príde aj na triedenie hlinených krčahov, ktoré stále neprezradili či sú na ozdobu, používanie alebo len na oštaru.

Verte však tomu, že s upratovaním nikdy nie je koniec. Zmení však svoju podobu. Viac ako triediť už budete len vysávať, utierať prach, umývať a riadiť. Tak, aby ste sa aj na chalupe cítili čisto a príjemne.

Written By
More from Milan Gigel
Wolf Garten Lycos 40/340M – kosačka pre váš letohrádok
Je to výzva, ktorej čelí nejeden chalupár. Ak potrebujete skrotiť porast v členitom...
Read More

Pridaj komentár