Každý chalupár je tak trochu i kominárom

Je to výbava, bez ktorej sa nezaobídete na žiadnej chalupe. Naštiepate tenučké triesky, vložíte ich do vyčisteného ohniska sporáka, zasuniete medzi ne horiaci zväzok novín a hrejivý ohník je na svete. Trvá len chvíľu, kým nahreje liatinovú platňu, na ktorej sedí kanvica s vodou na kávu.

Kým sa však po prvýkrát rozhodnete v ktorejkoľvek z piecok zakúriť, mali by ste vedieť v akom sú stave. Nielen kachle, piecky a sporáky samotné, ale aj komíny ku ktorým sú pripojené. Na čo všetko by ste si mali dať pozor?

Poctivý komín má vždy dvoje dvierka

Vymetacie dvierka komína sú vždy na pôjde a vyberacie pri jeho päte. Bez ohľadu na to, či ide o drevenicu alebo domček zo skál, vždy je to rovnaké. Kľúčom alebo kliešťami otvoríte vrchné dvierka, kominárskou štetkou vydrhnete dymovod smerom k ústiu i päte, a zídete nadol, aby ste zo spodných dvierok povyberali povymetané sadze.

Zrkadielko, alebo fotoaparát vám pomôžu pri pohľade do vnútra. Zdravý komín je z vnútra suchý, priechodný a pokiaľ možno bez prekážok, ktoré by vstupovali do jeho prieduchu. Niekedy sa však stáva, že predsa len nájdete tehlu alebo kovovú výstuhu, ktorá čiastočne zasahuje dnu. Ak neprekážali sto rokov, nebudú prekážať ani ďalších dvadsať.

Pozatvárajte dvierka, pevne ich dotiahnite, aby tesnili a prezrite si plášť celého komína. Pod strechou musí byť celoplošne omietnutý, nad strešnou krytinou nepoškodený. Ak nájdete škáry pri dvierkach, ktoré sa rokmi uvoľnili, sadrou alebo ílom chybu napravte. Tak zamedzíte falošnému ťahu i úniku spalín.

Viac ako jedena piecka na komín

Je bežné, že do jediného komína ústi viacero piecok. Každý pripojovací otvor musí byť bezpečne uzavretý – buď dobre sadnúcou krytkou zasunutou do zdery, alebo dymovodom pripojenej piecky. Neponáhľajte sa so zakurovaním a nájdite si čas pre každú z nich, aby ste ju pripravili na prvé použitie.

Odmontujte dymovod z komína a piecky, vyzametajte z neho sadze a rovnako rezko sa pustite i do samotného ohniska a popolníka. Pri opätovnom pripájaní dbajte na to, aby všetko pevne sedelo. Nestačí, že rúra je zasunutá na oboch koncoch tak ako bola. Nesmie vypadnúť ani vtedy, ak by sa nahromadili horľavé plyny a v malej explózii spôsobili pretlak.

Siahnite po drôte, použite klinec so skobou, tam kde sa nestretli správne priemery použite kominársku šnúru alebo redukciu. Nejaká tá prasklina na liatinovej varnej platni nezaváži – komín musí byť tak mocný, aby odviedol všetky spaliny s nadhľadom.

Zoznámte sa s klapkami

Väčšina kachlí, piecok a sporákov je vybavená klapkami pre riadenie horenia. Kým jedna tlmí odchádzanie spalín do komína pre ich lepšie využitie pri odovzdávaní tepla, druhá určuje koľko vzduchu môže vstupovať do ohniska.

Budete to potrebovať nielen pri rozkurovaní a kúrení samotnom, ale aj vtedy keď sa v jednom komíne stretnú dva spotrebiče. Ak idete variť obed na sporáku, zbytočne budú na piecke pripojenej k rovnakému komínu otvorené všetky prieduchy naplno. Iba čo by znižovali ťah.

Pri rozkurovaní platí pravidlo, že prieduchy sú otvorené vždy naplno. I preto treba cit pri nakladaní piecky. Pri samotnom kúrení už iba tlmíte prístup vzduchu, aby bolo horenie pomalšie. Komínová klapka sa používa hlavne pri kúrení uhlím a koksom, kde tlmenie prívodu vzduchu pre úsporu paliva nepomôžu.

Nezabúdajte na príslušenstvo

Každá piecka by mala byť od steny odtienená izolačnou doskou alebo rozvodným plechom, pri každej piecke by ste mali mať kutáč, lopatku a plechovú nádobu na vybratie paliva z ohniska, ak by sa predsa len čosi stalo.

Ako zistiť, či je piecka bezpečná pre kúrenie? Vložte do ohniska noviny, zapáľte ich a prikladajte jednu stránku za druhou. Ak sa dym do pár minút rozbehne do komína a nie do miestnosti, všetko by malo byť v najlepšom poriadku.

Založte si pri tejto príležitosti zošitok a značte si do neho termíny každej vykonanej údržby. Budete mať prehľad  o tom kedy ste vymetali komíny, kedy čistili piecky. Inak to veru ani nejde.

Nabiehajte pomalým tempom

Dajte pieckam a komínom čas, aby sa vám vyjavili v celej svojej kondičke bez tajomstiev. Ohnisko nakladajte skromne a v kratších intervaloch, aby ste sa presvedčili o tom, že horenie je spoľahlivé. Budete počuť ťah, ktorý komínom odsáva spaliny nahor.

Vybehnite pred chalupu a sledujte ako stúpa dym nahor. Opäť prezrite všetky miesta pripojenia a dvierka, či  cez ne viditeľne neunikajú spaliny von. Spravte si aj nočnú vychádzku na pôjd, aby ste v tme videli či kdesi niečo nepresvitá a nebliká v komínových škárach.

To všetko platí ak ste zruční a máte skúsenosti s kúrením zo svojho rodinného domku. Ak ste úplní začiatočníci, nespravíte chybu ak poprosíte o pomoc zručného kominára.

Written By
More from Milan Gigel
Krehký hruškový koláč – oslavujte dary vidieka
Chrumkavý korpus a šťavnaté, korenisté hrušky. To je dobrodružstvo, pri ktorom nerozmýšľate nad...
Read More

Pridaj komentár