Poznáte stupne chalupárskeho komfortu?

Čo všetko možno nazvať chalupou? Pre niekoho je to drevená pajta uprostred šíreho kraja, do ktorej sa možno uchýliť na víkendy. Iskierka tuláckej slobody, z ktorej vás nik nevyhodí pretože je vaša. Iní zasa pomýšľajú na vidiecky dom so záhradou, ktorý sa na kus roka pravidelne stane letohrádkom. Tichým miestom, kam možno uniknúť pred ruchom mesta na celé mesiace.

Kým sa rozhodnete pre kúpu tej svojej, mali by ste mať úplne jasno v tom, akú mieru komfortu čakáte. Inak vás aj tá najmalebnejšia chalúpka dokáže sklamať tým, že vám nenadelí samozrejmosti vášho domova. Ako možno odstupňovať chalupársky komfort? Je to viac ako jasné.

1. Latrína

Pod jabloň, za liesku alebo k múriku? Ak to na vás príde, súkromie a hygienické zázemie sú na nezaplatenie. Ak patrí ku chalupe funkčná latrína, môžete si byť istí v tom, že ju použijete skôr ako posteľ na spanie. Každá má svoju osobitnú, komornú atmosféru. Od každej sa očakáva, že bude bezodná.

Ak táto útla stavba na mieste ktoré sa vám páči chýba, verte tomu, že sa bez jej stavby nezaobídete. Dvor  a záhrada nie sú bezhraničné. Chalupa je miestom ktoré slúži dlhé desaťročia a nie dočasný tábor na stanovanie.

2. Úžitková voda

Čím umyť ruky, povytierať podlahy a poumývať topánky od blata? V čom zarobiť maltu, vypláchať koberce alebo sa osprchovať? Ak máte prístup k úžitkovej vode, netrápia vás takéto otázky ako na suchej pláni bez studne.

Môže to byť potôčik, zásobník vody zvedenej zo strechy, ale aj studňa ktorej voda nie je vhodná na pitie. Ak máte na mieste úžitkovú vodu, je to naozajstný poklad. Nemusíte rozmýšľať ako ju vyniesť na chalupu len preto, že vlhčenými vreckovkami všetko nezachránite.

3. Elektrina

Pred sto rokmi by nik na ňu nepomyslel a dnes máte pocit, že sa bez nej nepohnete. Chalupa bez elektriny je síce romantická, niekedy však od nej čakáte viac. Ide hlavne o svetlo, ktorého je v lete nadostač a po zvyšok roka vždy menej a menej. I spln mesiaca za oblokom tmavej drevenice dá viac svetla ako sviečka na stole.

Petrolejové lampy  to nespasia, ak sa vám po zotmení okamžite zíva. A ani lampičky na batérie. Poriadnej žiarovke sa nič nevyrovná. Ak elektrina svieti, potom už môže aj variť a poháňať náradie pri prácach okolo chalupy a možno aj ochrániť špajzu pred zamrznutím vo vašej neprítomnosti.

4. Pitná voda

Vo chvíli, keď máte pitnú vodu zo studne, prameňa alebo vodovodu, batohy v ktorých si nosíte veci na chalupu sú ľahšie. Zmiznú z nich fľaše, do ktorých beriete zásobu vody, bez ktorej nemožno vydržať jediný deň.

Končí sa s rozhodovaním koľko mlieka či vody vziať, rozplývajú sa všetky kompromisy pri desiatovaní a varení. Kde je pitnej vody do sýtosti, tam sa nemusíte uskromniť. A aj taniere a riad sa lepšie poumývajú s vedomím, že vás nič nebude preháňať na latrínu a späť.

5. Ústredné kúrenie

Kúrenie v chalupe je vždy malým dobrodružstvom. V kuchyni je sporák, v každej izbe po jednej piecke a keď sa musíte postarať o všetky, máte pocit, že nič iné nerobíte len nosíte palivo, prikladáte ho do dvierok a vynášate popol. Po celú zimu, bez ohľadu na to či je 10 alebo 30 stupňov pod nulou.

Iné je to tam, kde sa podarilo kúrenie sústrediť do jediného bodu. Nemusí to byť hneď kotol s radiátormi. Môže to byť i obstavaná piecka, ktorá prieduchmi rozháňa teplý vzduch do celej chalupy. Nič na tom, že jedna miestnosť je teplejšia ako iné. Aspoň tá obsluha je jediná.

Podľa čoho spoznať v dedine chalupára? V jednej ruke nesie 2-kilogramovú fľašu plynu na výmenu, v druhej má bandasku s pitnou vodou a na chrbte batoh s jedlom z ktorého mu vytŕča kominárska štetka.

Written By
More from Milan Gigel
Ste pripravení na remeslá a koníčky?
Máloktorá chalupa bola vystavaná iba preto, aby slúžila pre trávenie voľných chvíľ....
Read More

Pridaj komentár