Pri každej chalupe je studňa. Aj keď ju možno nevidíte

Kde stojí dom, tam sa i býva. A kde sa býva, tam sa varí, pije a umýva. Nezalamujte rukami, ak na chalupe nenájdete kúpeľňu s vodovodným kohútikom a ani studňu na podstienku, ktorá by vás vábila k sviežemu občerstveniu.

Nik by nestaval obydlie na mieste, ktoré je mimo dosahu vody. A to ani v nadšených budovateľských rokoch, ani medzi vojnami, ba ani pred tou prvou, svetovou. Môžete si byť nadobro istí, že ako ľudia, tak i drobné domáce zvieratá, zelenina v záhradke a dobytok musia v každej dobe dostať to, čo im patrí.

Kde nájsť studňu, prameň alebo vodu, aby ste opäť obnovili život na chalupe? Začnite s pátraním.

Spýtajte sa susedov

Možno bola vo dvore jedna z najlepších studní v širokom okolí. A možno dolu pod cestičkou za plotom vyvieral prameň, ktorý dnes bez úžitku tečie zvedený rúrou pod úrovňou chodníka. Ponavštevujte susedov, vyspovedajte seniorov a pospytujte sa ich na dávne, zaprášené časy.

Načúvajte spomienkam a možno sa vám začne skladať mozaika neúplných faktov. „Nechoď tam, lebo spadneš do studne“ – spomenie si váš rovesník bez toho, aby si pamätal na miesto. „Tamto pri plote bývala studňa, ale to bolo ešte pred vojnou“ – dodá starenka z vedľajšej záhrady.

Že ste nenašli pichaním sondy do zeme žiadne veko, skruže, kamenné obklady či iné náznaky, to nič neznamená. Studňu pri opustenom dome mohla poškodiť vojna, ba mohli ju aj úmyselne zasypať domáci ak sa rozhodli používať iný zdroj vody na pitie.

Neobmedzujte sa iba na seba

Nie všetky dvory mali kedysi dnešný tvar a podobu. Mnohé studne boli spoločné a dodnes ležia v zarastených húštinách kdesi na pomedzí, alebo pár krokov od cestičky. Načúvajte príbehom i keď nič nehovoria o vašom dvore a zaujímajte sa o obec ako o celok.

Studne bývali v centre obce a na jej hornom a dolnom konci, studňa mohla byť pri kultúrnom dome, krčme ale aj pod veľkou lipou, ktorá zotrvala dodnes. Veľa však napovie i to, kde sú studne vašich susedov.

Stojí dom na svahu a susedova studňa je práve pod vašim plotom? Tak tá vaša môže byť kdekoľvek hore brehom, v rovnakej línii. Aká hlboká je ich studňa? Možno práve taká ako tá vaša. Pomaly ale iste toho viete stále viac a viac. A ak príde na obecný web, možno tam nájdete i kroniku a svedectvá dnes už nebohých pamätníkov, ktorí čo-to vypovedali za svojho života miestnemu etnografovi či kronikárovi.

Zaujímajte sa o každú studňu, ktorá bola kopaná. Práve tie patria k najstarším a najdostupnejším. Vrty žiadajú techniku, na ktorú by sa pred stovkou rokov nik nespoliehal.

Sledujte terén

V letnej bujarej tráve si všimnete miesta, ktoré sú v najväčšom suchu zelenšie, vyššie a bohatšie. Možno je tam zavalená stará studňa, z ktorej čerpajú hlbokými koreňmi vodu. V zime na  snehu sa možno niekde ukazuje okrúhly roztopený kruh, ktorý priam akoby napovedal, že pod hlinou je veko, pod ktorým je hlboká studňa s teplejším vzduchom.

Veľa odhalia vyšliapané chodníčky, priehlbiny v teréne či terénne úpravy. Postavte sa ku dverám, vezmite do rúk dve veľké vedrá a skúste rozmýšľať, akým smerom sa chodilo denne po vodu. Možno i to pomôže. Hoci by bola studňa i ďalej, chodníček k nej by bol v teréne zarezaný čo najpriamejšou cestou.

Prútikár doplní mozaiku

Možno vás pochytí vo vlhkom brehu chuť do kopania, keď vám všetci rozprávajú o plytkých studniach a naznačujú, kde bola tá vo vašom dvore. Nechajte však pôsobiť aj autoritu nepoznaného a zverte dvor a záhradku do bádania prútikárovi.

Ten znalý svojho remesla sám ukáže kde cíti vodné prúdy, kde vhodné miesto pre kopanie studne a často odhadne i hĺbku, v akej by sa mohla voda nachádzať. Bez ohľadu na to, či ho vedie virguľa, znalosť miestnych pomerov, geohydrologické znalosti alebo je skvelý čitateľ terénu, jeho názor je nápomocný.

Možno práve on rozhodne o tom, že doterajšie čriepky začínajú do seba zapadať.

Written By
More from Milan Gigel
Ako sa neprehrešiť voči vidieku
Snívate o romantike a pritom si neuvedomujete, že ste otrávili život ostatným. Ak nemáte...
Read More

Pridaj komentár