Ste pripravení na remeslá a koníčky?

Máloktorá chalupa bola vystavaná iba preto, aby slúžila pre trávenie voľných chvíľ. Mnohé boli domčekmi so skromným zázemím pre rodinný život. Niektoré zasa slúžili ako dielne pre vidieckych majstrov rôznych remesiel. Ba neraz boli zázemím pre bývanie i prácu súčasne.

Ak tá vaša nebola krčmou, obchodíkom, školou alebo úradom, je veľká šanca, že v nej zostal zabudnutý kút remesiel a koníčkov. Čo sa na prvý pohľad môže podobať na kôpku historických artefaktov, spomienkových predmetov či dekorácií, v skutočnosti môže byť zárodkom vašej novej vášne.

Môže byť príjemné, ak na pôvodom mieste po rokoch ožijú staré remeslá a koníčky. Neraz sa stáva, že spolu s nim prichádza nová životná etapa, ktorá nadobro zmení život začínajúceho chalupára. Na čo všetko môžete natrafiť?

Kováčska vyhňa

Na prvý pohľad sa zdá, že je to iba kopa hrdzavého šrotu. Ak si ju však prehliadnete podrobnejšie, zistíte že máte pred sebou súpravu historických nástrojov – rôzne tvarované kladivá, železné kliešte, sekáče, hroty. Práve pod nimi sa kedysi rodili podkovy, motyky, sekerky a nože.

Ak v šťastí nájdete aj poriadnu nákovu a k nej žiaruvzdorný stôl s mechanickým mechom, bolo by na škodu nepustiť sa do zoznamovania s kováčskym remeslom. Veď stačí len pridať trochu uhlia a zohriať kus starého železa v plameni, aby sa rozpálené stalo tvárnym.

Len všetko pekne zozbierajte, vytrieďte a vyčistite. Možno vo vás drieme jeden z nájdených nožiarov, ktorý úžitok spojí s umením. Vyhňa a kováčske náradie prežijú stáročia.

Včelársky kút

Troška iné je to so včelárskou pozostalosťou. Chvíľu potrvá kým si uvedomíte, že drevené truhlice, škatule a skrine sú pozostatkom včelárskeho remesla. Povyťahujte ich na slnko, povýhaňajte z nich myši, vytraste larvy vijačiek a každú drobnosť ktorá je dnu očistite a vyvetrajte.

Úľ zo slamených povriesel možno nie je v súlade s dnešným včelárstvom. A určite ani hygiena opustených rámikov, škatuľových úľov, nadstavkov, medníkov či škatuliek pre uvádzanie nových matiek do úľov. Je to však materiál, ktorý môžete študovať a porovnávať s knižkami, aby ste sa prepracovali k prvým začiatkom.

Ku včelárskym potrebám však patria aj veci, na ktoré by ste nepomysleli. Medomet na vytáčanie medu, veľký hliníkový hrniec pre jeho zachytávanie, sitá a filtre na čistenie, ale aj hliníková tácka či debna na odviečkovanie rámikov.  Pridajte k tomu demižón na kvasenie medoviny či kanvu na med – všetko patrí dohromady.

Vtisnite ich do najmenšej miestnosti, zapáľte nad nimi pol tucta sírnych knôtov a poriadne páskou utesnite dvere. Nech skántrite škodcov a baktérie.

Stolárska dielňa

Nemusíte byť majstrom stolárskeho remesla, aby ste rozoznali hoblicu od obyčajného stola. Rovnako sa zastavíte pri starých dlátach, preschnutých hoblíkoch, ručných pílkach a možno i šablónach. Ba v modernejšej dielni možno zostala i elektrická stolová píla, hobľovačka alebo fréza.

To všetko hoci zosušené, poobjedané červotočom a poznačené hrdzou nie je možné použiť na stolárske práce okamžite. Ak však v sebe nájdete dar a zmysel pre toto remeslo, skôr či neskôr i túto výbavu obnovíte, aby vám slúžila po boku moderných nástrojov.

Nie ako ozdoba v kúte, ale ako skutočný, pracovný nástroj. Veď na chalupe je stále čo opravovať a vyrábať. Nejde iba o obloky, dvere a obrámky. Bez nábytku niet pohodlia.

Rezbárske dláta a nože

Dnes už to môže byť iba kufrík s hrdzavými čepeľami dlát a nožov. Rúčky si so sebou zobral čas a pohľad na toto dedičstvo vekov môže byť pre laika žalostný. Naložte ich však do čarovného kúpeľa, obnovte ostrý brit ich čepieľok, osaďte ich do rukovätí a možno máte v rukách poklad, aký dnes už nekúpite.

Kuté rezbárske nože a dláta – to nie sú iba nástroje pre tvorbu umenia. Popri plastikách a sochách sa pod rovnakými nástrojmi rodia i predmety úžitkové – misky, taniere, črpkačky,  korýtka na buchtové cesto, ale i korytá pre zabíjačky ak sú vo výbave aj korytárske sekerky. Kedysi bolo z dreva takmer všetko – je to ten najdostupnejší materiál, ktorý nežiada veľa nástrojov na opracovanie do tvaru.

Brašnárstvo nevymrelo

Obuvnícka výbava už iba ťažko narazí na úžitok – nik vás nezaučí a moderné topánky nie sú vyrábané tak, aby sa obuvníckymi technikami opravovali a udržiavali. Ak však príde na brašnárske remeslo, v poslednom desaťročí zažíva úplné oživenie.

Vezmete useň, zopár strihov a ihneď pod vašimi rukami ožije brašnárske náradie. Tu treba rezať, tam stenčiť kožu, inde vyznačiť dierky na šitie a tamto smolenou dratvou zašívať. Kapsy, peňaženky, puzdrá, sedlá, postroje na kone – tam všade sa spája nádherná vôňa kože so šikovnými rukami a úžitkom.

I prastarú brašnársku výbavu privediete späť do života bez toho, aby ste mali pocit, že zaostávate za ostatnými.

Na kolenách

Čím to je, že remesiel boli tucty a výbava zostala iba po niektorých? Mnohé z nich sa prevádzkovali takpovediac na kolene. Košikár si vystačí s jediným nožíkom aby uplietol kôš. Píšťalkár s jediným nebožiecom vyčarí pol tucta druhu píšťal. Nepotrebuje dielňu, ustojí to aj na priedomku.

Podobné je to s mnohými ďalšími. Vznikali skromne, prežívali na kolene a zmizli do zabudnutia. A ak čosi zostalo, možno nie nástroje ale materiál. Chopte sa preto každej šance. A ak nie vy, možno váš syn, dcéra alebo vnuk obnovia so zachovanými nástrojmi a výbavou staré remeslo chalupy.

Written By
More from Milan Gigel
Pri každej chalupe je studňa. Aj keď ju možno nevidíte
Kde stojí dom, tam sa i býva. A kde sa býva, tam...
Read More
Join the Conversation

1 Comment

  1. says: Peter

    Stolárstvo a kováčstvo ma láka, nanešťastie na chalupe som nič z toho nenašiel, no pri rekonštrukciách striech občas na niečo natrafím, poprípade skúšam aukcie v FB skupinách…z takýchto aukcií mám za smiešne ceny zobár hoblíkov, stolársku pílu, uholník a iné veci.

Leave a comment

Pridaj komentár