Parkside Performance PABSP 20-Li B2 – akumulátorový skrutkovač so silou a výdržou

Žiadny predajca akumulátorového náradia nepriniesol v posledných rokoch do domácich dielní toľko pozdvihnutia ako Lidl. Od chvíle, keď na trh uviedol svoju prvú 18-voltovú Li-Ion platformu pod značkou Parkside, domáci majstri spozorneli. A nielen oni, ale aj drobní remeselníci a živnostníci.

Obchodný reťazec poukázal na nemotorný a zastaraný sortiment hobby značiek Extol, Ferm a Black + Decker. Súčasne zmenil vnímanie úžitkových hodnôt a cien tých, čo videli kompromis v zelenom rade náradí Bosch. Lidl prišiel s modernými technológiami, prijateľnou spoľahlivosťou a výkonom za mimoriadne lákavú cenu.

Vývoj ide vpred a domáci majstri sledujú generačnú obmenu sortimentu. Firma uvádza do dielní nový rad náradí s technológiami aké vidno skôr vo svete profesionálnych ako hobby náradí. Zoznamujeme sa na chalupe a v redakčnej dielni s akumulátorovým vŕtacím skrutkovačom Parkside Performance PABSP 20-Li B2.

Viac výkonu za menej energie

Nový rad akumulátorových náradí Parkside Performance sa nelíši iba čiernym vyhotovením a robustnejšími pracovnými časťami, ale aj motormi novej generácie. Na rozdiel od klasických motorov, ktoré využívajú zberač a uhlíky na to, aby sa udržali v pohybe, nové motory riadi elektronika. Nie pohyblivý mechanický kontakt, ale elektronický čip prepína cievky, aby sa motor rozbehol a udržal v pracovnej záťaži.

Čo na prvý pohľad vyzerá ako formalita ukrytá pod kapotou je v skutočnosti revolučná zmena. Výkon motora stúpa nahor, pretože ho nebrzdí trenie uhlíkov. Klesá aj jeho spotreba, pretože elektrické spoje sú pevné, bez premenlivého odporu a prerušenia kontaktu. Pridajte k tomu životnosť naviac, pretože ubudli mechanické súčasti a tušíte o čom je reč.

Motor identickej veľkosti a hmotnosti podáva vyšší výkon pri nižšej spotrebe. Buď si s kúpou nového modelu polepšíte na výdrži a výkone, alebo odľahčíte jeho hmotnosť. S akumulátorom nižšej kapacity poskytne rovnaký výkon, ako s väčšou batériou.

Pevne nastavený program

Ak v tejto chvíli očakávate tlačidlové predvoľby pre ladenie výkonu a úpravu charakteristík práce motora, zachádzate ďalej ako sa firma rozhodla v tejto chvíli ponúknuť. Čip má pevne dané parametre, ktoré kopírujú doterajšiu charakteristiku motorov. Znamená to, že ak chytíte nové náradie do rúk, nevšimnete si, že by sa správalo odlišne.

Má rovnaký rozbeh, dynamiku i záber,  rovnaká je i spätná väzba pôsobiaca na ruky. Už pri prvom cykle vybíjania však pocítite, že akumulátor predsa len na jedno nabitie spravil viac práce ako doposiaľ. A to je čosi, čo vás dostane do varu. A ak nazriete cez štrbinu k motoru, neuvidíte už pri ňom tradičné iskrenie.

Pevný a robustný

Akumulátorový vŕtací skrutkovač PABSP 20-Li B2 je už na prvý kontakt o čosi robustnejší ako predchádzajúce modely v zelenom tele. Niežeby bol väčší, mohutnejší a nemotorný. Veľkosťou sa nápadne na svojich predchodcov ponáša. To len kompozitné telo stratilo pružnosť v mieste, kde rukoväť prechádza cez tlačidlo k motoru a prevodovke.

Vo vnútri pribudli spevňujúce prelisy, firma po experimente v predposlednom modeli zachovala nové kovové skľučovadlo, ktoré je nemeckej výroby – značky Röhm. Ak by ste ho hľadali v katalógoch, dopátrali by ste sa k cene cez 30 eur.

Páči sa nám pevné osadenie akumulátora, vyváženie, ako aj bočný závesný hák, ktorý naplní svoje poslanie vo výškach i dynamickom pracovisku. Ide o stroj, ktorý budí dôveru. Neťahá za sebou ťarchu neprimeranej útlosti či ľahostajne formovaných dielcov.

Výkon príjemne prekvapí

Nový bezuhlíkový motor ponúka v kombinácii s dvojstupňovou planétovou prevodovkou, preklzom krútiaceho momentu a skľučovadlom s kapacitou do 13 milimetrov výkon, ktorý v porovnaní s doterajšími modelmi pocítite takmer okamžite.

Naložte do neho hadovitý tesársky vrták s priemerom 25 milimetrov, pustite sa do hĺbenia otvoru v smrekovom hranole a okamžite vidíte, ako 80 Nm krútiaceho momentu robí svoju prácu. Bez toho, aby otáčky klesali k hraničnej neprimeranosti, vrták sa ženie na desiatky centimetrov pod povrch.

Vymeňte ho za frostnerov vrták s priemerom 40 milimetrov pre zapúšťanie čajových sviečok a opäť vidíte, ako pri čelnom frézovaní motor nestráca na dychu. I pri takomto silovom nasadení máte pocit, akoby ste pracovali nie s akumulátorovým, ale s elektrickým náradím.

Podobné je to i pri príprave elektroinštalácií v sadrokartónoch a drevostavbách. Korunkový vrták s priemerom 68 i 72 milimetrov vkĺzne hrubšou stopkou do skľučovadla a motor i tentokrát stíha prejsť materiálom. Dokonca i plechom na vrstvených dverách pri osádzaní zámkov pri návrte bimetálovou korunkou.

To všetko sa deje v otáčkach od 0 do 2000 za minútu, ktoré možno zmenou prevodového stupňa stiahnuť do rozsahu od 0 do 500.  

Jemnosť mu nechýba

Príjemné pocity, istota v ruke a precízna manévrovatľnosť vás čakajú i pri zakrúcaní skrutiek, vŕtaní menších otvorov a rezaní závitov. Hoci kapacita skľučovadla začína pri 1.5 milimetri, výrobca si dal záležať na jeho súosom osadení. Na novom stroji necítime ani najmenšiu vôľu v usadení ložísk. Presné vŕtanie z ruky je samozrejmosťou, rovnako ako precízna citlivosť.

Pocítite to pri montážnych a stolárskych prácach – všade tam kde je potrebné zakrúcať skrutky. V spúšti nájdete citlivú odozvu, predvoľby preklzu pracujú spoľahlivo – podľa očakávaní. Ak pre jednoduchosť výbavy stále používate vŕtací skrutkovač namiesto rázového, v tomto modeli nájdete všetko na čo ste zvyknutí.

Kúpte si k nemu sadu poriadnych bitov, ktoré znesú zvýšený krútiaci moment a máte nástroj, s ktorým môžete pohotovo pracovať. Pod chvíľou sa nám zdalo, akoby sme sa s húževnatosťou výkonu vracali späť do éry NiCD akumulátorov. Všetky výkonové Li-Ion limity akoby sa s novým motorom vytratili.

Ergonómia už nič nové neprinesie

Priemer rukoväte, postavenie tlačidla, vyváženie stroja a dlaňová opierka v zadnej časti tela – to všetko sú detaily ktoré výrobcovia za desaťročia vyladili natoľko, že viac ergonómie už nemôžete očakávať. Proporcie sú už natoľko preskúmané a odskúšané, že nik nenájde revolučnú zmenu.

Z toho, čo patrí do komfortu nezabudol výrobca na mäkčené časti kompozitu, LED nasvietenie pracovnej plochy zo spodného ramena, ani na LED indikáciu zostatkovej kapacity akumulátorov. A predsa je tu čosi, čo vás vťahuje do špekulácií.

Nezabudol nám výrobca povedať, že plastové časti sú pre zosilnenie armované vláknami? Na rubovej strane sú miesta, ktoré na povrchu naznačujú takéto zosilnenie.

Napájanie Parkside X 20V Team

Lidl už spravil v minulosti chybu, keď postupne menil generácie 18V Li-Ion akumulátorov tak, že vznikol chaos v ponuke nástupníckych modelov bez zameniteľnosti batérií. A spotrebitelia už prešli aj tým, že staršie modely batérií sa nadobro vytratili z predaja.

Tentokrát sa už po kritikách drží firma budovaného štandardu Parkside X 20V Team, ktorý pod jedinou platformou zjednocuje širokú škálu náradia. Nenechajte sa uniesť 20V označením. Stále ide o 18-voltové Li-Ion batérie, ktoré len dostali nové označenie.

Celé to prichádza z USA, kde sa firmy rozhodli 18V značenie nahradiť novou značkou 20V Max. Prišiel s tým Dewalt, pridali sa k nemu ďalšie firmy, čoskoro nájdeme takéto označenia aj v Európe. Batérie sú rovnaké ako doposiaľ, len výbežky na konektoroch sa viackrát zmenili.

Pribalený 2 Ah akumulátor nabijete v pribalenej nabíjačke za svižných 40 minút. Nabíjačka je aktívne chladená vzduchom, akumulátor samotný nie. Kam sa všetci ponáhľajú? Spoznáte to, ak do pribalenej 120-wattovej nabíjačky zasuniete 4 Ah akumulátor. Ten bude nabitý za hodinu, aby ste nemali prestoje.

Pridajte k výbave kufrík pre pohodlné skladovanie a transport – viete presne na čom ste. Ak sa chystáte na kúpu akumulátorového vŕtacieho skrutkovača, s týmto modelom chybný krok nespravíte.

Priskoro na ďalšie závery

Bolo by v tom priveľa nadšenia, ak by sme nenechali do budúcnosti kus priestoru pre doplnenie ďalších postrehov. V tejto chvíli ešte nevieme povedať, či zmäkčené plasty na kontaktných miestach zotrvajú v ich pôvodnom stave, alebo sa rozleptajú a zošúchajú.

Rovnako nemožno uhádnuť, či spúšť s reguláciou otáčok bude bezchybná, alebo sa pri nej objaví poddimenzovanie, ktoré poznáme zo starších modelov. Všetko ukáže čas a my naše postrehy do tejto recenzie doplníme.

Cítime však, že ide o kvalitne a trvácne spracovaný model, ktorý dokáže osloviť výkonom, výdržou a presnosťou pri práci. A to tu ide.

Akumulátorový vŕtací skrutkovač Parkside Performance PABSP 20-Li B2 (89,90€) je spoľahlivým, výkonným a dobre vyladeným náradím nielen pre víkendových domácich majstrov, ale aj pre tých, čo sa intenzívne venujú rekonštrukcii domu či chalupy, alebo prevádzkujú montážnicku či stolársku živnosť. Ide o svieži, technologicky moderný stroj s výbornou manévrovateľnosťou, ktorému nechýba ani výkon, ani presnosť. Čaká vás špičková rovnováha parametrov a atraktívna cena, za ktorú nič lepšie nekúpite. Pridajte k tomu 5-ročnú záruku na telo, cenovo dostupné akumulátory a rýchlonabíjanie – nemáte čo stratiť.

Written By
More from Milan Gigel
Na chalupe nikdy nie ste sami
Domček, ktorý má sto rokov na krku nikdy nie je už tak...
Read More
Join the Conversation

2 Comments

  1. Môžem len súhlasiť, ako ide čas, kvalita tejto značky stúpa. Stroje sú ideálne na domáce kutilstvo a určite si nájdu miesto u každého chalupára. Ďalšou výhodou je, že výrobca konečne vytvára ucelenú radu aku náradia a jedna sada bateriek dokáže poháňať viac druhov strojov, pri ktorých sa tím pádom udrží prijateľná cena. U mňa si postupne nachádza tiež cestu, no zatiaľ iba v segmente elektrického náradia. Vlastním už menšiu zbierku – vysokotlaký čistič, excentrickú brúsku a chvostovú pílu. Ak by bol záujem, viem napísať aj stručnú recenziu a rád sa s ňou podelím.

  2. says: Juraj

    Škoda len ze je slabá dostupnosť akumulátorov. Momentálne npr. Si Môžete kúpiť náradie avšak bez akú a ani nie sú dostupné samostatne.aToto je na škodu 🙁

Leave a comment

Pridaj komentár