Jar na chalupe začnite plánovať už dnes

Je to takmer ako sen o chalupárskych pôžitkoch. Sadnete si k piecke do pohodlného kresla, privriete oči a snažíte sa v mysli preniesť do jarných mesiacov, v ktorých sa prebúdza bezprostredné okolie chalupy. Vidíte dvor, záhradku i sad – všetky v bujarom rozkvete.

V čom sa váš sen líši od skutočnosti a na čo by ste nemali zabudnúť pri plánovaní drobných, jarných prác? Čím skôr budete mať vo veci jasno, tým skôr sa váš sen stane skutočnosťou. Preneste do života svoje plány, túžby a myšlienky.

Rozkvitnutá lúka

Neexistuje žiadny dôvod na to, aby ste odkladali svoj sen o rozkvitnutej lúke. Všade tam, kde doposiaľ kraľovala tráva, žihľava a burina je priestor pre porast plný vonných a iskrivých kvetov. Ak začnete zavčas na jar, už v rozpuku leta sa budete tešiť z výsledku.

Okolie chalupy nie je stepou ani savanou, takže súvislé porasty a trsy tráv treba zrušiť. Zájdite do záhradkárskej predajne, kúpte si herbicíd Agil 100 EC, pribaľte k nemu spoľahlivý, 5-litrový postrekovač a pripravte sa na celoplošný zásah. Jediný postrek stačí na to, aby väčšina trávy nadobro zmizla. Živé steblá zmenia farbu, mŕtve trsy sa rozpadnú a zem pod nimi sa stane slobodnou, mäkkou a nasiakavou.

Pre výsev kvitnúcej lúky si zaobstarajte osivá – bez trávy, len čisté kvety lúk a vidieckych záhrad. Ak ste v predajnej sieti Lidl našli vrecúška Cottage Garden a Summer Flowers, je to ten najlacnejší štart. Možno už v marci ich budete môcť vysiať, aby vám mladé, bujne rastúce rastlinky robili radosť.

Odtiaľ je už iba krôčik k živej, kvitnúcej lúke. Vyrastie sama bez toho, aby ste sa o ňu pričinili. Voňavá, hebká, pestrofarebná.

Ovocie pre pôžitok

Možno ste už v jeseni vysadili dva-tri tucty ovocných stromčekov a krov, aby ste zmladili sad nad chalupou a zväčšili jeho výmeru smerom do dvora a záhrady.

Zdá sa však, že i napriek všetkej snahe sa vždy nájdu nové a nové miesta, ktoré priam žiadajú vysadenie sviežich, ovocných výpestkov.

Sústreďte sa na pestrosť ovocných druhov, aby ste v každom týždni mali čo oberať a ochutnávať. Pobyt na chalupe je maratónom pôžitkov a rozkoší, ku ktorým patrí aj nespútaná chuť ovocia. Čím viac druhov a odrôd máte na dosah ruky, tým plnšia a dlhšia je sezóna dozrievania a zberu.

Ovocie je živou vodou, ktorá osvieži. Ovocie je chlebom, ktorý nasýti. Ovocie je zákuskom, ktorý rozihrá chuťové bunky. Tak prečo nevyužiť sad a záhradu naplno? Sledujte ponuky ovocinárov a súkromných množiteľov, zajednajte si materiál na výsadbu už dnes.

Stromy, ktoré dávajú tieň

Chalupa nežiada voľnú plochu pre pristávanie vzducholodí, stavbu cirkusového stanu ani ihrisko pre cvičné balenie padákov. Napadlo vám niekedy, že celý dvor sa môže stať riedkym hájom, ktorý sa citlivo stará o váš komfort po celý rok?

Vyplňte voľné plochy listnatými stromami a pocítite pulz ročných období na vlastnej koži. V chladných mesiacoch prepustia holé koruny slnko k zemi, v horúcej spare zasa bohatým listom vytvoria tieň. Utlmia hluk, spomalia vietor a vytvoria kryté zázemie, v ktorom sa budete cítiť ako v perinke.

Voňavá lipa, majestátny gaštan, robustný brest i hrab potešia rovnako ako rýchlorastúce jarabiny, brezy a javory, ktoré znesú akýkoľvek pokus o tvarovanie. Umiestnite ich do priestoru a nechajte ich robiť radosť. Už teraz môžete hľadať nálety drevín na presadenie, alebo sledovať inzerciu s ponukou stromčekov. Tie najmenšie budú stáť rádovo desiatky centov, takže hľadajte ponuky, aby vás ostatní nepredbehli.

A ak príde na zeleň, i listnatý živý plot je pokladom, ktorý by ste si nemali nechať ujsť. Čím divokejší a pestrejší, tým väčší osoh z neho je.

A čo zelenina?

Ak vás v supermarketoch hypnotizujú panely so semienkami vedzte, že sa medzi nimi nájdu i také, ktoré majú šancu i na chalupe priniesť úžitok, bez toho aby ste im venovali záhradkársku starostlivosť. Nie, reč nie je o bylinkách ktoré tam už možno máte a ani o cesnaku, ktorého riadok ste už zasadili v jeseni.

Na mysli máme cuketu – kráľovnú chalupárskych zelenín. Nájdete jej miesto, osadíte ho priesadami a zvyšok si už žije vlastným tempom – bez toho aby ste jej museli venovať pozornosť. Nevyčkávajte do mája ale zaobstarajte si už teraz niekoľko odrôd a hybridov, ktoré vám budú robiť radosť pri grilovačkách a jednoduchom, letnom varení na chalupe.

Written By
More from Milan Gigel
Varenie v jednej nádobe šetrí čas i peniaze
Je to dobrodružstvo, ktoré pri kempovaní zažívajú zálesáci, tuláci a milovníci prírody. Rozpálite...
Read More

Pridaj komentár