Chalupárska termoska Klean Kanteen Insulated TKWide šetrí čas a pohodu

Chalupári a chatári vedia o termoskách svoje. V improvizovanej kuchynke každá z nich ušetrí čas, zbaví vás práce s rozkurovaním a prípravou drobných triesok, a ak príde na piknik, posedenie vo dvore či ovocnom sade, je to opora na nezaplatenie.

Cení sa veľký objem, ale aj mimoriadna výdrž pri udržaní horúceho a chladného obsahu. Aká je nová termoska Klean Kanteen Insulated TKWide s objemom 1.9 litra? Pribrali sme ju do našej chalupárskej výbavy, aby sme vám o nej prezradili viac.

Trvácny materiál

Zabudnite na krehké sklo, ktoré sa pri nešikovnosti rozbije a plasty, ktoré starnú, krehnú a lúhujú škodliviny do nápojov. Celá termoska je vyhotovená z potravinárskeho nerezového plechu a to vrátane vrchnáku. Čerstvo vybalenú termosku vypláchnete horúcou vodou, necháte v nej na chvíľu postáť roztok sódy a keď ju opláchnete, je pripravená na každodenné použitie.

Kto pozná fľaše a termosky značky Klean Kanteen vie, že sa počítajú medzi tie, ktoré len tak ľahko nezničíte. Tak ako nerezový hrniec alebo panvička slúžia v kuchyni dlhé desaťročia, i nerezová fľaša či termoska nemá konca životnosti. Hlavne vtedy, ak má dobre riešený vrchnák, ktorý môžete kedykoľvek vymeniť za nový.

My sme sa rozhodli pre model s matnou, čiernou povrchovou úpravou, ktorá má protišmykové vyhotovenie. I keď plnú termosku uchopíte za jej telo namiesto oka na zavesenie či prenášanie, nemusíte sa báť toho, že vám vykĺzne. Nástrek sa nelúpe a máte čo robiť, aby sa vám ho podarili kdesi odrieť. Vďaka tomu vyzerá aj intenzívne používaná termoska po dlhú dobu „šik“.

Úctyhodný objem

Už prvý pohľad na termosku vám prezradí, že ide o rodinný model do karavanu, na chatu alebo chalupu. S vonkajším objemom takmer troch litrov a hmotnosťou 840 gramov nejde o termosku, ktorú by ste chceli nosiť v batohu na chrbte. Nemá ani pohár, ktorý by z nej robil nápojový stánok.

Položte ju však na chalupe na stôl, do tieňa prístrešku alebo do jedálenského kútika a viete, že tam patrí. Záleží iba na ročnej dobe, či sa stane nádobou pre osviežujúcu vody zo studničky, alebo bude zásobníkom pre čaj či horúcu vodu na prípravu jedla a nápojov.

Pre tento model je typické široké, nezvyčajne oblé hrdlo so zátkou, ktorá sa vďaka bodovému závitu nikdy nezasekne. Do vody dostanete ľad, bylinky a lesné plody pre lúhovanie. Pri umývaní zasa nemáte problém vziať do rúk kefku, ktorou sa prepracujete ku každému oblému záhybu vo vnútri.

Táto inšpiratívna termoska vás postupne vtiahne do svojich možností,  bez toho aby ste nad všetkým dlho rozmýšľali.

Výdrž, ktorá vyrazí dych

Ak sa na štítku dočítate o tom, že termoska udrží horúce nápoje vo fit kondičke po dobu 38 hodín a pri chladných sa dostane k rekordným 135 hodinám, nie je to len tak nejaké vyťahovanie. Práve naopak – z našich skúseností môžeme povedať, že veľký vnútorný objem a skvelé izolačné vlastnosti si rýchlo zamilujete.

Ak do termosky nalejete vriacu vodu z čajníka, v danej chvíli nameriate na teplomere 98 °C. Po desiatich hodinách klesne teplota na 78.1 °C, po pätnástich na 65.3 °C. Ďalej sa už zvyčajne nedostanete, pretože horúcej vody a nápojov nie je na chalupe nikdy dosť.

Rovnaké je to s uchovávaním čerstvej, pramenitej vody. Nie je tajomstvom, že práve v nerezovej fľaši si dokáže čerstvá voda zachovať svoju sviežosť i niekoľko dní. Pridajte k tomu izoláciu ktorá bráni jej ohrievaniu a máte pocit, akoby ste sa ocitli pri stroji času. Voda nestarne, stále chutí rovnako dobre. Ušetrí vám kopu kráčania za čerstvou.

Varič na pol úväzku

Určite to poznáte. Na raňajky patrí na chalupe ku chlebu čaj, potom príde desiata s kávičkou a ak niekto vyhladne, zasa hľadá čím by si zalial ovsenú kašu, instantné cestoviny alebo čokoľvek podobné. S elektrickým či plynovým varičom to nie je žiadna výzva.

Ak ste však odkázaní na piecku, termoska s horúcou vodou to istí. Nemusíte štiepať triesky, podkurovať a vyčkávať. Siahate po termoske, akoby šlo o rýchlovarnú kanvicu, ibaže táto pracuje odlišne. Naplníte ju ráno pri prvom varení a kým sa obsah neminie, stále je vo svojej horúcej pohotovosti.

Rovnaké je to aj vtedy, ak neradi v mrazivých dňoch vyliezate z vyhriatej postele do kuchynky, aby ste ostatným pripravili sústo na zahriatie. Keďže voda v termoske je horúca ešte od večernej prípravy, stačí len pripraviť hrnčeky a zalievať čajové vrecúška. Nik nespozná, že ste si ušetrili čas.

Je to príjemné ak to zažijete po prvýkrát a na nový kolorit si z pôžitkárstva navyknete tak rýchlo, že si to bez termosky už ani neviete predstaviť. Čím viac sa vaše zázemie ponáša na skromný, zálesácky tábor, tým väčšmi si pomoc od termosky užívate.

Značka s overenou minulosťou

Nie, Klean Kanteen nie je módnym hitom, ktorý za rok-dva vyšumí a zostanete iba vy so svojou termoskou. Firma je na trhu od roku 2004 a za celú svoju pôsobnosť ukázala, že netúži po senzáciách a neustálej obmene. Namiesto toho sa drží zabehnutého sortimentu nerezových fliaš, termosiek a príslušenstva, ku ktorým pridáva novinky iba pozvoľne.

Keďže závity sú jednotné, príslušenstvo medzi modelmi môžete meniť. I pri tejto termoske si môžete v tejto chvíli vybrať zo štvorice rozličných vrchnákov. Tím stojaci za projektom je oddaný ekológii. Spoľahlivými, nerezovými fľašami a termoskami chce vytlačiť plastové nepodarky, ktoré často končia na skládkach.

Z nášho pohľadu ide o stabilný pojem, ktorý máme vyskúšaný v teréne pri práci, ale aj pri zálesáckych potulkách krajom. Nie je preto prekvapením, že osvedčené veci skúšame aj na chalupe.

Termoska Klean Kanteen Insulated TKWide 1.9l (69,95€) je v tejto chvíli jednou z najlepších termosiek, aké si môžete kúpiť pre intenzívne, každodenné použitie. Má skvelý objem, výborné izolačné vlastnosti a vyhotovenie, ktoré je odolné akémukoľvek poškodeniu. Udržíte v nej dokonalú hygienu, zaistíte čerstvosť vody a nápojov. A ak ju použijete na chalupe pre uchovávanie horúcej vody na nápoje a varenie, budete príjemne prekvapení koľko času s ňou ušetríte.

Written By
More from Milan Gigel
Krehký hruškový koláč – oslavujte dary vidieka
Chrumkavý korpus a šťavnaté, korenisté hrušky. To je dobrodružstvo, pri ktorom nerozmýšľate nad...
Read More

Pridaj komentár