Užite si zimu na chalupe plnými dúškami

Biela snehová perina a krištáľové cencúle, ktoré sa topia v ostrých lúčoch slnka. Ak príde na zimné chalupárske radovánky, možno nie sú až také pestré ako po zvyšok roka. Stačí však, aby ste odhalili pôvab zimných mesiacov a užívať si ich budete plnými dúškami.

Nič na tom, že dni sú krátke, dvor pustý a príroda spí v lenivom odpočinku. Sústreďte sa na všetky prednosti chalupy, ktoré nemôžete zažívať v modernom rodinnom dome alebo panelákovom byte. Cestujte v čase, užívajte kontrasty a hýčkanie pohodlia.

Radosť z kúrenia

Chalupári v kamenných domčekoch nadávajú na premrznuté múry, tí v dreveniciach sa zasa tešia mimoriadne rýchlemu rozkurovaniu. Všetci však pri kúrení uniknú z každodenného ruchu a starostí. Práca ide pod rukami akosi sama a neosedlané myšlienky sa rozbiehajú do všetkých kútov sveta.

Keď klin sekery trhá na kusy premrznuté klátiky, zdá sa vám akoby ste mali v sebe sily za štyroch. Podobné je to, ak polienka a triesky nanosíte ku všetkým pieckam v chalupe, aby boli pripravené na zakúrenie.

Rozkurujete ráno po chladnej noci, podkurujete v sporáku pod raňajkovou kávou, prikladáte polená po návrate z vychádzky a neprestávate s tým ani pred príchodom noci. V hypnóze ihrajúcich plameňov si užívate príjemné, sálajúce teplo o ktorom sa vraví, že lieči. Nielen stuhnuté kĺby, ale aj dušu.

Žiadny elektrický radiátor, peletový kotol ba ani tepelné čerpadlo nevyčaria toľko radosti a príjemných pocitov ako kachle, krbové piecky a sporáky.

Prechádzky zaviatou krajinou

Možno je to len túlanie poza humnami, možno je to expedícia pri ktorej sa snažíte zasneženou lúkou prejsť až na vŕšok za dedinou. Nezáleží  na tom, či šliapete snehulami nové stopy do nepoškvrneného snehu, alebo za sebou zanechávate stopu bežiek či odtlačky snežníc.

Dôležité je iba to, že z vlneného svetra a čiapky stúpa k obolohe para, ktorá ešte hodnú chvíľu zostáva v bezvetrí na mieste. Je to tak trocha športový výkon, ktorý možno porovnať s brodením v hustom, lepivom bahne. Ibaže všetko je krásne čisté a bielučké.

Neviete či vás všetko páli od únavy, dobrého prekrvenia alebo od oblečenia, ktoré je premočené až do poslednej nitky. A ani vás to netrápi. Tak ako dorazíte s radosťou do cieľa, rovnako sa poberiete i späť do pohodlia chalupy. S pocitom, že ste videli kŕdle vtáčat, čriedy zveri či zakrádajúcu sa líšku, budete mať na čo spomínať.

Ďalekohľad patrí na krk a k nemu aj nejaká drobnosť na zahryznutie. Nech máte vždy dosť chuti a síl naplniť každú bláznivú výzvu. Hoci aj stavbu snehuliaka, i keď je to výzva pre deti a nie dospelých vo vašom veku.

Z extrému do extrému

Je niečo lepšie ako vyhrievať sa po mrazivej prechádzke pri horúcej peci s pohárikom sladkého likéru z lesných plodov alebo hrnčekom energického, hrejivého grogu?

Ešte pred chvíľou ste sa triasli mrazom a už vám stúpa horúčosť na líca tak mocne, že to nikomu neodtajíte.

Nič na tom, že usadáte na mäkké vankúše, balíte sa do hrubej deky a snažíte sa uložiť ako medveď v brlohu. Možno už o pol hodinu budete všetko odhadzovať od seba, aby ste sa vymanili z pekelného prehriatia.

Kontrast chladu a horúčavy sa nezaobíde bez mäkkého a hrejivého pohodlia. Možno i preto by symbolom chalupárstva mala byť mäkká, hrejivá deka ktorá raz pri peci, inokedy na terase či pod stromom strojí kus neodolateľného pohodlia.

Oprášte knihy klasikov

Zimná chalupa, to sú aj chvíle výprav za príbehmi, rozprávkami, zážitkami a múdrosťami, aké nemožno nájsť inde ako na stránkach kníh našich klasikov. Bolo by chybou, ak by ste na chalupe nemali knižnicu, kde bok po boku stoja knižky z pera Vajanského, Kukučína, Jégého, Alexyho, Laskomerského, Hviezdoslava, či Timravy. Nie jednotlivé kúsky, ale celé zobrané spisy.

Patrí sa raz za rok postupne ich vykotúľať von, aby ste si v hlave oživili ideály a hodnoty života. Nie toho nastrojeného v televízii, rozhlase, časopisoch a na internete. Ale hlbokého, poctivého a prevereného časom.

S odstupom času akou iróniou je, že literatúra bola na škole tým najnudnejším a najnepríjemnejším predmetom. Cez stránky kníh vyzerá všetko inak ako cez učebnice, ktoré nemajú iného cieľa len prichystať študenta na maturitu.

Objavte krásu noci

Ako vyzerajú zimné noci? Otočte na snehovej pláni hlavu k oblohe a ihneď zistíte, že nebo je oveľa jasnejšie ako v teplých, letných mesiacoch. Hviezdy priam mrazivo žiaria z temného, nekonečného vesmíru, a hoci rozoznávate jedno súhvezdie za druhým, jednostaj vám pletú hlavu svojou početnosťou.

Aká malá je tá vaša chalúpka, sad, záhrada a dvor, ktoré pokladáte za veľké, oddychové kráľovstvo. Všetko je oproti zimnej oblohe plnej hviezd nepodstatnou ničotou. Uvedomíte si to a razom sú všetky vaše povinnosti a starosti bezvýznamné. Spomeňte si na to častejšie, nielen pri pohľade do neba.

Zájdite k susedom

S výnimkou remeselníkov posedávajúcich pri práci v dielni, málokto je v zime zahrnutý povinnosťami. Práve to je ten čas, kedy nečakaná návšteva poteší nejedných vašich susedov.

Posedíte nad starými fotografiami, zaspomínate na dávne časy a ak čosi dobré zostalo z obeda či večere, príde aj na kulinárske zážitky.

Pri zimných návštevách nik nepozerá na hodinky, pretože mu netreba polievať kukuricu v záhradke, kury zatvárať alebo chystať smeti na vyvezenie. Všade je tma a na hodinách nezáleží. Sotvakto počíta dni, nieto ešte týždne či mesiace.

Written By
More from Milan Gigel
Kosenie bez káblov – Kärcher LMO 36-46 Battery Power Set
Je to výbava, bez ktorej sa nezaobíde údržba okolia žiadnej chalupy. Vytiahnete...
Read More
Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Pridaj komentár