Varenie v jednej nádobe šetrí čas i peniaze

Je to dobrodružstvo, ktoré pri kempovaní zažívajú zálesáci, tuláci a milovníci prírody. Rozpálite ohnisko, zavesíte nad neho kotlík so zručne pripravenými surovinami a z času na čas ho premiešate vareškou. Je iba otázkou času, kedy guláš, kapustnica alebo fazuľová polievka nadobudnú svoj neodolateľný šmrnc.

Podobné je to aj s varením na chalupe. Ak sa oddáte receptom pre varenie v jedinej nádobe, ušetríte si kopu času s umývaním riadu a dokážete sa s minimálnou výbavou obracať aj v tom najmenšom varnom kútiku. Neznamená to však, že zostanete iba pri tradičnom kotlíkovom sortimente.

Moderné spotrebiče vám pomôžu dosiahnuť výsledok, ktorý by ste od nich sotva čakali. Obzvlášť v prípade, ak sú vybavené iným ako spodným ohrevom.

Takmer ako v kachlicovej peci

Čo majú spoločné kurča, zemiaky a zelenina? Vložíte ich do sklenej misy, prikryjete ju vekom, spustíte ohrev a môžete vyjsť do dvora, aby ste sa tešili z rozkvitnutej lúky. Termostat a časovač sa bez vášho dozoru postarajú o to, aby prúd horúceho vzduchu a intenzívna žiara horúčosti upiekli obed k dokonalosti.

Je to, ako v kachlicovej peci, avšak rýchlejšie a úspornejšie. V halogénovej rúre upečiete buchty, bôčik na kapuste, hranolčeky, pustíte sa i do bravčového mäsa na šťave alebo francúzskych zemiakov ak na ne dostanete chuť.

Ak ste sa doposiaľ s halogénovou rúrou nestretli, prezrite si Sencor SMH 331. Čaká vás 17-litrová nádoba s nadstavcom pre zvýšenie objemu o 12 litrov, intenzívny ohrev s rozsahom teplôt až do 250 °C a súprava roštov, vďaka ktorým môžete pripravovať rôzne pokrmy v dvoch vrstvách. A ak príde na ohrievanie zvyškov od obeda, stačí len nastaviť 60 °C a nič sa nepripáli.

V úlohe kotlíka

Úplne odlišne funguje multifunkčný hrniec Philco PHSC 5600. So spodným ohrevom, časovačom a termostatom ktorý udržiava teplotu v rozsahu od 20 do 220 °C je ako kotlík s 5,6-litrovým objemom. Raz v ňom z kyslého mlieka odvaríte syr, inokedy navaríte výdatný guláš, potom zasa rizoto z jačmenných krúpov alebo dokonca granadiersky pochod, ak viete ako na to.

To najlepšie vás však čaká pri dusení a pečení mäsa. Ak namiesto tradičného postupu zvolíte pomalé varenie pri nízkej teplote, i ten najtuhší sval sa zmení na páperie. Možno vás neprekvapí, že tento spôsob varenia vymysleli po vojne v Británii, aby ženy mohli nastúpiť do práce. Zavčas rána naložíte suroviny a k obedu je všetko pripravené.

Rovnaké je to aj na chalupe. Spustíte varenie, odídete na poldňový víkend a keď sa vrátite, sviečková na smotane je hotová.

Vie, kedy je hotovo

Milovníci ryže, obilných kaší a polievok dokáže zaujať elektrický hrniec Sencor SRM 3150SS. Je ako automat, ktorý vďaka senzoru a časovaču vie, kedy má dosť. Sám ukončí ohrev a prepne sa do režimu udržiavania teploty.

Pri ryži je to jednoduché. Vo chvíli keď sa odparí všetka voda, teplota začne stúpať nahor. To je ten správny čas, keď je rizoto pripravené na servírovanie. Pri obilnej kaši, polievke, prívarku alebo mäse na šťave zasa zaúraduje časovač.

Hrniec má predvoľby pre rôzne druhy varenia a postará sa o to, aby ste ku stolu neprišli až vtedy, ak je jedlo studené. Nie hlasným volaním, ale automatickým udržiavaním teploty.

Written By
More from Milan Gigel
Kúpili ste vlani chalupu? Nezabudnite podať daňové priznanie
Je to jedna z posledných povinností, ktorá vás čaká po kúpe chalupy....
Read More

Pridaj komentár