Ako zachrániť na chalupe starý ovocný sad?

Na prvý pohľad sa zdá, že sú to len staré, unavené stromy, ktoré už dlhé desaťročia neprinášajú žiadny úžitok. Nahromadilo sa pod nimi staré lístie, padajú z nich suché konáre a zdá sa, že už v sebe nemajú síl, aby priniesli úrodu a úžitok.

Nepodľahnite pokušeniu nahradiť ich mladými stromčekmi, kým im nedáte novú šancu. Ľahko sa môže stať, že pri vašej chalupe je ovocný sad, ktorý môže priniesť ovocie, ktorému sa dnešné odrody nevyrovnajú.  Dajte im rok, aby ukázali čo sa v nich skrýva.

Dovoľte im dýchať

Stačí jediný pohľad a viete na čom ste. Kým minuloročné prírastky konárov sú svieže a čisté, stará kôra a borka je nadobro udusená pod povlakom rias, lišajníkov a machov. Aby mohol strom dýchať, pomôže ak ho zbavíte tohto bremena.

Niežeby mu spoločnosť živého  porastu prekážala. Je to však vrstva plná vajíčok, zimujúceho hmyzu a vlhkosti, ktorá sa vyparí iba v tých najhorúcejších dňoch. Bremeno, ktoré musí starý strom niesť bez toho, aby ho dokázal zhodiť.

Zarobte si 3-percentný roztok zelenej skalice, prestriekajte ním všetky kmene a koruny. Potrvá približne dva týždne, kým vrstva života pomaly vydýchne. Keď príde teplý, slnečný deň, vezmite do ruky kefu a prebehnite ňou kmene a hrubé konáre. Zvyšok postupne opadá sám.

Zelená skalica neublíži ani vtáčkom, a neznečistí ani pôdu pod stromami.  Je ako minerálne hnojivo, ktoré dodá stromom síru a železo. Rovnaké je to s opadanými riasami, lišajníkmi a machom. Obohatia pôdu o organický materiál

Odpíľte suché konáre

Zabudnite na zmladzovací rez a pustite sa iba do toho najnutnejšieho. Odpíľte všetky suché konáre a ich zalomené zvyšky, ktoré sa nahromadili v priebehu desaťročí. Je to neživá záťaž, s ktorou sa musí vysporiadať pri vetre, daždi a snehu živé drevo.

Niekde sú to iba konáre, ktoré zahynuli v tieni. Inde sú to i celé časti koruny. Ba nájdu sa i stromy, ktoré majú neživé jadro. Nepozerajte ihneď na všetko ako na chybu. Proste len oddeľte neživé od živého.

Sad sa presvetlí a vy získate slušnú kôpku dreva na kúrenie, pod kotol alebo na opekanie. Na chalupe je to vždy cenný materiál.

Ošetrite staré rany

Na mŕtvom dreve a miestach, ktoré už napadli huby nemá zmysel, aby ste zachraňovali svet štepárskym voskom. Namiešajte si však 5-percentný roztok modrej skalice a v suchom, slnečnom dni si urobte prechádzku po sade.

Dôkladne vystriekajte každú reznú plochu, každú plodnicu húb, každé miesto ktoré javí znaky únavy. A urobte to aj dvakrát, ak vidíte že drevo modrastý roztok skalice prijíma. Zastavíte tak prenikanie húb do mŕtveho masívu a spomalíte ich rozvoj tam, kde sa už pustili do práce.

I takáto malá pomoc môže prispieť k tomu, aby starý strom vynakladal menej síl pre svoje zachovanie. Keď skalica uschne, všetky rezné plochy a staré rany pretrite disperziou Duvilax BD-20. Je neškodná drevinám a vytvorí vo vláknach a póroch mŕtveho dreva bariéru, ktorá spomaľuje prenikanie vody. Je to ďalší dielik do boja proti hubám.

Nezabudnite na výživu

Príroda sa sama stará o kolobeh živín. Rozloží opadané plody i lístie, privábi vtáčatá, vo vode rozpúšťa a prepravuje všetko čo sa dá – z vŕšku do doliny, z povrchu zeme až ku koreňom stromov. Posilnite staré stromy tým, že im pridáte výživu naviac.

Kombinácia granulovaného hnoja a rohoviny sú tou najlepšou voľbou. Využite i vyzretý kompost, mulčovanie organickým materiálom či hnojivá pre pôdu a list. Možno sa tento rok dočkáte zázraku.

Stromy, ktoré bojovali o prežitie pocítia úľavu a z prebytku síl spevnejú a ožijú. Nečakajte však úrodu tam, kde sa kvetné púčiky diferencujú už koncom leta či na jeseň. Práve tento rok môže byť zlomový a vytvoria sa i na tých stromoch, kde v minulých rokoch neboli.

Written By
More from Milan Gigel
Každý chalupár je tak trochu i kominárom
Je to výbava, bez ktorej sa nezaobídete na žiadnej chalupe. Naštiepate tenučké...
Read More

Pridaj komentár