Bez elektriny môžu byť dni na chalupe prikrátke

Stropy bez svietidiel, steny bez vypínačov, ba dokonca i bez zásuviek. Znie to až priveľmi romanticky, ak poviete, že vaša chalupa je bez elektriny. Čo však v letných mesiacoch nemusí vôbec prekážať, v zime môže úplne narušiť vaše vnútorné hodiny.

Reč nie je o komforte ale o svetle, ktoré drží telo každého z nás v bdelosti. Stačí, aby ste sa na dve hodiny ponorili do tmavej izby a spánok na vás doľahne bez ohľadu na to, či sa začítate pri petrolejke do knižky, alebo vám robí spoločnosť rádio na batérie. Chodíte spať so sliepkami a budíte sa s východom slnka.

Petrolejka nestačí

Sviečka ani petrolejka nemajú dostatok síl, aby prehlušili tmu. V ich slabom svetle iba okrajovo dokážete pomenovať odtiene farieb, takže pri večeri rozoznávate obsah taniera viac podľa vône ako vzhľadu. Zelenina je fádna, mäsu chýba šmrnc, všetko je ako zo zažltnutej, hnedej fotografie.

Takéto osvetlenie je viac navigáciou v priestore ako povzbudením tela k bdelosti. Slabé, žlté svetlo je ako uspávanka. Prvý deň vás to príjemne zabaví, na druhý deň si oddýchnete, po týždni však už máte pocit, akoby vás ktosi každodenne oberal o cenné hodiny pestrého života.

A nepomôže ani to, ak sú dvierka na piecke presklené. Ihrajúce plamene na drevených polenách vás ešte väčšmi pobádajú k tomu, aby ste vypli svoju myseľ.

Lampička zachráni deň

V miestnosti 4×4 metre s tmavým, dreveným stropom potrebujete aspoň 800 lumenov jasného, bieleho svetla na to, aby ste sa cítili prirodzene. Najlepšou voľbou je lampička s difúzorom, ktorý zavesíte na klinec pod strop. Biela krytka nasadená na reflektor rozleje svetlo do miestnosti rovnomerne, bez ohľadu na to či visí nad stolom alebo na niekoľko krokov od neho.

Značkoví výrobcovia ponúkajú difúzor ako príslušenstvo ku svojim lampičkám v závislosti na priemere ich hlavice. Ak ste sa doposiaľ o podobnú výbavu nezaujímali, možno ani netušíte, že po boku farebných filtrov či svetelných kužeľov pre riadenie dopravy existuje.

Poznáte lampáše?

Šikovnou  voľbou je i lampáš, ktorý je od výroby vybavený tak, že namiesto svetelného kužeľa vytvára okolo seba svit v tvare prstenca. Svetlo sa od neho šíri všetkými smermi do strán, pod ním je však tma. Ak ho zavesíte dostatočne ďaleko od stola, môžete počítať s dobrým výsledkom.

Niektoré lampáše sú vybavené režimom svietenia v tvare polprstenca pre šetrenie energie. Iné majú zasa i spodný reflektor, aby nasvietili aj plochu pod sebou. Zo skúseností však môžeme povedať, že žiadny 1000-lumenový lampáš sa nevyrovná 1000-lumenovej lampičke s difúzorom.

Čosi na prilepšenie

Osvedčili sa nám aj vianočné svetelné reťaze napájané batériami. Drobné LEDky roztrúsené po 10-metrovej šnúre dokážu pod stropom rozptýliť svetlo do každého zákutia. Niektoré modely sú ukončené škatuľkou na tri AA batérie, ktoré po vybití hravo vymeníte. Iné majú priamo USB koncovku, pre napájanie z malej powerbanky.

Ak sa chystáte na čitateľské večery, určite si nezabudnite na zlepšenie komfortu čelovku. Nejde o to, že vás bezpečne prevedie dvorom do latríny. I keď ju pri umelom osvetlení v miestnosti nastavíte na najmenší výkon, pri pohľade do stránok knihy sa vám oči predčasne neunavia.

Pribaľte si powerbanku

So skromnou sadou lampičiek prekonáte na chalupe v chladných mesiacoch roka nie viac dve noci. Batérie sa vybijú a opäť ste pri petrolejke. Aby sa tak nestalo, do zásoby musíte pribrať i powerbanku a napájacie kábliky. So solárnym panelom nepočítajte, zimné mesiace sú na energiu lakomé.

Dnes už na väčšine lampičiek a lampášov nájdete USB konektor pre nabíjanie. Čoraz častejšie sa objavujú aj šikovnejšie, magnetické náhrady. Takže ak siahnete po powerbanke s kapacitou 20000 mAh, jediný víkend hravo natiahnete na celý týždeň. Bez pocitu, že dni sú kratšie ako by ste chceli.

Written By
More from Milan Gigel
Parkside PAS D5 – kufrík, ktorý vám zachráni deň
Chalupárske opravy, skladanie nábytku, ale aj stavebnica nového plynového grilu do dvora...
Read More

Pridaj komentár