Pre zdravie chalupy je najcennejšia strecha

Je to tá najdôležitejšia časť chalupy, cez ktorú môže nepozorovane prenikať skaza. Ak má strešná krytina najlepšie roky za sebou a medzičasom prešla nie veľmi vydarenými opravami, mali by ste čím skôr venovať pozornosť náprave.

Inak sa môže veľmi ľahko stať, že poškodenie nadobudne tak veľký rozmer, že nová strecha situáciu nezachráni. Obzvlášť v prípade ak ide o stavbu s drevenými stropmi v miestnostiach, či dokonca o drevenicu.

Všímajte si volania o pomoc

Zatečené mapy na krove, červotoče v stropných doskách, navlhnutá izolácia na pôjde pod nohami, alebo príliš svetla v podkroví – to všetko sú signály ktoré k vám prehovárajú, aby ste si všimli že so strechou čosi nie je v poriadku.

V zime nájdete na pôjde nafúkaný prašan, pri daždi zasa premočené mapy. Je zbytočné, aby ste kontrolovali podkrovie v pekný, slnečný deň. Vyčkajte si na poriadny dážď s vetrom, pri ktorom sa všetky chyby naplno prejavia.

Za všetkým hľadajte snahu prírody, vziať si späť drevo do kolobehu života. Vlhký masív je atraktívny pre rozmnožovanie drevokazného hmyzu. Mokré drevo zasa spôsobuje rozmach húb. Všetky tieto nevítané návštevy pomaly ale iste preniknú do všetkých konštrukcií.

Nechajte to na odborníkov

Hoci sú strešné systémy ako stavebnica a chalupy nezvyknú byť vysokými stavbami, ponechajte rekonštrukciu radšej na odborníkov. Nie tých, čo valia na novostavbách s rovnými, rezanými krovmi jednu zákazku za druhou.

Vyhľadajte remeselníkov z vidieka, ktorým nie je zaťažko pracovať s tým, čo je. Krov z guľatín, ktorý má za sebou storočie služby môže byť stále dostatočne pevný. Potrebuje však zručnosť pri naprávaní jeho nerovnej geometrie.

Či vás výmena strešného plášťa a opravy krovu vyjdú na päť, sedem či desať tisíc eur závisí na náročnosti, materiáloch a mrzutostiach, ktoré sa objavia uprostred prác. Isté však je, že dokonalá, do detailu vyladená strecha je zárukou toho, že chalupa prestane starnúť.

Škridla, plech či bitúmen?

Čím viac sa výzorom novej krytiny priblížite k tej pôvodnej, tým mocnejšie si chalupa zachová svoj ráz. Neznamená to, že by ste v podhorskom kraji nemohli vymeniť pálenú škridlu za škridloplech vo farbe tehly. Ak by bol podobný materiál dostupný pred sto rokmi, možno by ho stavitelia pre jeho vhodnosť tiež použili.

Vyhnite sa experimentom a nechajte si poradiť. Sklon strechy, miestna klíma a pevnosť krovu často napovedia, pre aký materiál bude najvhodnejší.

Pri prvej kalkulácii by vás však nemalo prekvapiť, ak za krytinu samotnú zaplatíte podobnú sumu ako za všetok pomocný materiál – od hrebenáčov, cez skrutky až po lapače snehu.

Nezabudnite na komíny

Je nepísaným pravidlom, že nadstrešná časť komínov sa renovuje súčasne s výmenou strešnej krytiny. Práve vtedy sú obnažené, pohodlne dostupné a nehrozí znečistenie a poškodenie novej strechy.

Niekde postačí stavebné lepidlo, sieťka s rohovníkmi a fasádna omietka. Inde sa možno pustíte do obkladu imitáciou tehly, alebo budete musieť celú nadstrešnú časť komínov vymurovať nanovo. Ak to dokáže zabezpečiť partia, ktorá vám renovuje strechu, je to plus naviac.

Nemusíte zháňať ďalšieho remeselníka, ktorý si dokáže svoj čas zosynchronizovať s inou partiou. Pomyslite i na tento detail.

Pomôcť môžete i vy

Nenechávajte však všetky práce na remeselníkov. Je stále vo vašich silách, aby ste celý pôjd pred obnovou strechy vypratali, vyčistili a vyzametali. Dokonca ho môžete i dezinfikovať bielidlom a ošetriť modrou či zelenou skalicou proti hubám, riasam, machu a lišajníkov, ktoré sa už dostali dnu.

Vyprázdnené podkrovie zjednodušuje remeselníkom pohyb pri práci, ako aj presúvanie materiálu. A ak ste vyčistili i drevené časti, ihneď vidno ktoré žiadajú čiastočnú, či úplnú náhradu a ktoré môžu zostať na mieste.

Nápomocná vám môže byť obec, ktorá vám pomôže, prípadne vás usmerní v nakladaní s odpadmi. Nejde iba o neporiadok, ktorý pred prácami poznášate dole. Budete musieť vyviezť i starú krytinu, ktorú možno v niektorých prípadoch zhodnotiť a zrecyklovať.

Výmena strešnej krytiny je bežnou údržbou, ktorú nemusíte ohlasovať na stavebnom úrade. Ak však potrebujete pri prácach prejazd cez susediace pozemky, mali by ste o tom informovať ich majiteľov.

Written By
More from Milan Gigel
Ananásový koláč s karamelom poteší vás i návštevu
Šťavnatý ananás, zvodný karamel a nadýchané cesto s neodolateľnou vôňou masla. Ak príde na...
Read More

Pridaj komentár