Sencor SPR 6100BK – k elektrickému hrncu sporák netreba

Kachlicové pece na drevo ustúpili pred plynovými sporákmi, sporáky zasa uvoľnili svoje miesto varným panelom a elektrickým rúram. Aké by to však bolo v kuchyni, kde je i varný panel iba spomienkou na minulosť? Budúcnosť patrí spotrebičom.

Možno si to neviete úplne dobre predstaviť vo svojej domácnosti. Ak však príde na chalupu, chatu či letohrádok, hneď sa zdá byť všetko jasnejšie. Hoci elektrický hrniec na prvý pohľad pôsobí ako improvizácia, v skutočnosti môže ísť o dokonalé riešenie.

Aký je Sencor SPR 6100 BK, ktorý sľubuje všestrannosť a pomalé varenie ako bonus? Zoznamujeme sa s ním v redakčnej kuchyni.

Mimoriadne úsporný

Od prvého kontaktu sa zdá, že úspora energie je na prvom mieste. Najprv si všimnete údaj o maximálnom príkone 1200 wattov, potom sa zahľadíte na koliesko termostatu. Vo chvíli, keď si uvedomíte, že varná nádoba je hliníková a pred únikom tepla ju chráni nielen pokrievka ale aj vonkajší plášť, všetko začína dávať zmysel.

Akoby si výrobca vzal za vzor osvedčenú Remosku a svojim spôsobom ju obrátil naruby. Spodným ohrevom namiesto vrchného, termostatom namiesto pevného ohrevu a vonkajšou izoláciou, ktorá umožňuje zužitkovať i to teplo, ktoré by inak unikalo do miestnosti.

Pridajte k tomu 5,5-litrový objem a už sa rysuje prvé varenie. Ide o hrniec, v ktorom hravo pripravíte obed či večeru pre šesťčlennú domácnosť, ak sa budete držať receptov jedného hrnca. Áno tých, ktoré zvyčajne nazývame kotlíkovými.

Na vode i na pare

Čo majú spoločné zemiaky, brokolica, karotka a losos? Rozohrejte hrniec, poduste zeleninu na lyžici oleja, podlejte ju vývarom a keď je polomäkká pridajte rybu. Bez toho aby ste akýmkoľvek spôsobom zatúžili po klasickom hrnci a sporáku, v tom elektrickom to ide úplne rovnako.

Zelenina zmäkne, vyjaví svoju prirodzenú sladkosť a keď vravíme o rybe, losos zostane pod pokrievkou príjemne šťavnatý, s čerstvou vôňou mora. Každému chutí, hoci ide o jedlo, ktoré rýchlo vybeháte na trávniku pri bedmintone.

Vyskúšajte však do hrnca vložiť parný kôš, namiesto vývaru ho naplňte vodou a všetky suroviny v rovnakej postupnosti poukladajte na mriežku. Hoci príprava trvá približne o tretinu dlhšie, všetko je akési sviežejšie a farebnejšie. Varenie na vode i v pare je hračkou. Aj vtedy, ak sa rozhodnete pre domácu knedľu.

Mnohé recepty meniť nemusíte

Od začiatku sa nám páči, za zabehnuté recepty z rodinnej kuchárky nie je potrebné obracať naruby tak, ako je tomu pri varných robotoch. Ak sme pri varení, nik sa tu nehrá ani na stupne Celzia. S trojicou predvolieb low – med – high fungujete ako na sporáku.

Na plnom výkone opražíte cibuľku na masti, pridáte koreniny a zaprášite ich múkou. Na strednom pridáte mäso, aby zo seba vydalo to najlepšie. Znížite výkon na minimum dosypete zemiaky, prilejete vodu a keď to vo finále zakončíte soľou  a majoránkou, rýchly guláš je na svete.

S rovnakou ľahkosťou navaríte kuraciu polievku, ryžu, kuracie soté, zemiaky na lúpačku a hoci aj puding, ktorý sa na teflónovom povrchu pri pomalom ohreve zaručene nepripáli. Nemusíte bojovať tuctom tlačidiel a malým displejom.  Všetko je na vašej strane.

Veľký hrniec s objemom 5,5 litra je na rozdiel od tých bežných oválny. Nič to však nemení na miešaní pri varení kaše, alebo na prudkom restovaní. Vareška sa dostane všade – rovnako energicky.

Pomalé varenie sa nám zapáčilo

Možno ste už o tom počuli. Ráno vložíte do hrnca všetky potrebné suroviny, zapnete ohrev a odídete na poldňový výlet. Bez toho, aby ste stáli pri hrnci, obed sa uvarí sám. Tento režim varenia, ktorý je typický pre keramické hrnce  s elektrickým ohrevom je dostupný aj pri tomto modeli.

K dispozícii máte dva teplotné režimy, pri ktorých sa rozhodnete, či má byť jedlo hotové za 4 až 6 či 8 až 12 hodín. Na čo je to dobré? Dnes už nepotrebujeme aby ženy odišli z domácnosti do fabrík a ich prácu pri domácom varení zastúpil pomalovarný automat.

Všetko spoznáte po prvýkrát, ak sa pustíte do tepelnej úpravy pekného kúska hovädziny. Po dlhej príprave natoľko zjemnie, že sa priam rozplýva na jazyku. A to doslovne. Pomalé varenie spočíva v tom, že na suroviny pôsobí nielen teplota hrnca, ale aj enzýmy v nich obsiahnuté.

Sviečková na smotane, hovädzia rolka na kyslej kapuste ba i hovädzí jazyk s omáčkou sú neodolateľné. Len jediné sa musíte naučiť – smotana patrí do omáčok až na záver. Inak sa rozbije na jemné vločky namiesto toho, aby vytvorila jemný, biely krém.

Pečieme či smažíme?

Je pravdou, že v jednom hrnci naraz nenavaríte halušky a neopražíte slaninku, ktorá na ne patrí. Na to by ste potrebovali hrnce dva. Aby vám však nebolo ľúto, že nemôžete napiecť dukátové buchtičky, alebo pripraviť hranolčeky namiesto opekaných zemiakov, mali by ste vedieť  že je tu režim naviac.

Hoci ho výrobca nazval rúrou, ide o automat pri ktorom nastavíte teplotu v rozmedzí od 120 do 220 °C. Je iba na vás či dnu nalejete olej a parný košík použijete na vyprážanie rezňov, alebo dnu vylejete piškótové cesto a pečiete. V tom všetkom vám pomôže časovač, ktorý dohliadne na vypnutie i vtedy, ak od hrnca pri pečení odídete.

Časovač využijete aj pri tradičnom varení. Ak si aktivujete režim udržiavania horúceho jedla, nič sa nestane ak sa zdržíte vo dvore pod gaštanom pri časopisoch dlhšie ako ste plánovali. Varenie sa prepne do režimu udržiavania teploty a jedlo nevychladne.

Sencor SPR 6100 BK (152,00€) je elektrický hrniec, ktorý môže vniesť do vašej kuchyne revolúciu bez ohľadu na to, či bývate v panelákovej bytovke, alebo ste uprostred rekonštrukcie rodinného domu alebo na chalupe. Bez nových návykov okamžite vyvárate a je úplne jedno či vám treba variť, dusiť, restovať, opekať, zapekať, vyprážať či dokonca piecť. Páčilo by sa nám však, ak by dovozca ponúkal varné nádoby naviac ako voliteľné príslušenstvo. Mať dve, na iné doplnky už vôbec nemusíte myslieť.

Written By
More from Milan Gigel
Parkside Performance PABSP 20-Li B2 – akumulátorový skrutkovač so silou a výdržou
Žiadny predajca akumulátorového náradia nepriniesol v posledných rokoch do domácich dielní toľko...
Read More

Pridaj komentár