Ako nezabiť starú, unavenú chalupu?

S chalupou je to ako so starým človekom. Môžete mu v dobrej vôli vymeniť srdce, obličky, kĺby, krv i zuby – nič to však nezmení na jeho veku. Skôr sa pri výmene objavia nečakané komplikácie, ktoré môžu prerásť do veľkých rozmerov.

Na túto chalupársku pravdu by ste mali pomyslieť pri každej príležitosti, keď dostanete pokušenie pustiť sa do čohosi nového. Nečakajte pod omietkami drevenice zdravé, pevné drevo. Nedúfajte v to, že ak obijete starú omietku zo skál, že nová nebude vlhnúť a odúvať sa.

Prijmite ju aká je

Naučte sa žiť s chalupou bez toho, aby ste ju obrátili naruby len preto, že sa váš vkus a myšlienky rozchádzajú s jej charakterom. Nikdy z nej nebude novostavba, nikdy nedosiahne kvality dnešného štandardu. Práve naopak.

Každé obmedzenie, boľačka či chyba majú svoj pôvod, ktorý je hlboko ukrytý v jej konštrukcii. Museli by ste upraviť desiatky vzájomne súvisiacich detailov, aby ste dali veci na pravú mieru. A to stojí viac ako zbúranie a výstavba nového domčeka. Ak vás chalupa sklamala, radšej ju predajte a osvojte si novú.

Nájdite správnu mieru

Je fajn ak vymeníte unavenú strešnú krytinu za novú. Nespravíte chybu, ak opadané časti omietky nahradíte chudobnou, vápennou maltou. A budete nesmierne vďační za to, ak šetrne utesníte všetky dvere a okná cez ktoré prefukuje.

To, že jeden kút je vlhkejší ako druhý možno vyrieši nový dažďový zvod, vysadený stromček ktorý koreňmi vysuší zem, alebo i strih zanedbaného kra, ktorý nadobro zatienil vonkajšiu stenu. Žiadna zmena však nesmie byť prudká a zásadná.

Inak sa môže stať, že po celé desaťročia naoko bezchybná stena sa vyvalí spod omietky akoby sa na nej otvoril zips. Vlhké, dohromady držiace drevo sa po prudkom vysušení vysype ako práchnivá plnka, ktorá prachom naplní celý dvor.

Buďte obozretní

Nikdy neobkladajte steny dekoratívnymi panelmi a nikdy na ne nenanášajte vodeodolné disperzné farby, akrylátové omietky a iné novoty dnešných dní. Vyvarujte sa aj vodotesných náterov starých, betónových podláh.

Nástrahu hľadajte pod každou podlahou, ale aj za obrámkami okien a dvier, ktoré by ste možno chceli vymeniť za druhé. Naučte sa pravidlo, že opraviť neznamená vymeniť. Každej chalupe svedčia záplaty, protézy, tesnenia a náhrady, ktoré možno spraviť tak zručne, že ich spoznáte iba vy.

Plávajúce podlahy, ryhované omietky, polystyrénové obklady, plastové okná a oblôžkové zárubne si nechajte do panelákovej bytovky. Ľahko by sa mohlo stať, že privedú vašej chalupe nezmyselnú, predčasnú smrť.

Nechytajte sa vecí, ktoré fungujú! Nehaste čo vás nepáli!

Written By
More from Milan Gigel
Tucet radostí na zjedenie, ktoré nesmú chýbať v chalupárskej záhradke
Je to čarovné zákutie, ktoré prináša viac radosti ako povinností. Kým pod...
Read More

Pridaj komentár