Špajza je na chalupe zdravým základom

Stačí jediný pohľad do špajzy a ihneď spoznáte, že ste sa ocitli v bezstarostnej chalupe. Ak v nej ako mača vrní chladnička a police sa prehýbajú pod zásobami potravín z obchodu a záhradky, viete že je všetko tak, ako má byť.

Chalupa je miestom pre oddych, rozjímanie a pohodu. Odomknete ju a užívate si atmosféru miesta. Bez toho, aby ste si robili starosti s tým, či prichádzate na víkend, týždeň alebo mesiac. Kým je voda v studni a jedlo v špajze, všetko je v najlepšom poriadku.

Začnite čím skôr

Nečakajte na to, kým stará, unavená chalupa nadobudne sviežejší ráz so známkami vašej pravidelnej prítomnosti. Vyberte najchladnejšiu a najmenšiu z miestností na to, aby ste ju uviedli na poriadok. Všetko sa začína vypratávaním a zametaním pavučín.

Niekedy nájdete zapadnuté artefakty vekov, inokedy objavíte komín ktorý slúžil k piecke pre ohrev vody na kúpanie v lavóre. A možno odhalíte aj ukrytý odtok v podlahe, ktorý v nečase plnil úlohu výlevky pre vodu a mydliny.

Isté však je, že i tá najmenšia komnata je po vyprataní väčšia ako ste ju vnímali doposiaľ. Razom vidíte miesto pre chladničku, nástenné police, ba i pre debničky s úrodou.

Pripravte steny a strop na výmaľbu

Čo majú spoločné staré komíny, obité rohy a praskliny na ktoré sa pozeráte v budúcej špajze? Všetky musíte pre nový, hygienický náter pripraviť. Pripravte si vrecúško so sadrou, akrylátový tmel v kartuši a penetráciu – budete prekvapení ako rýchlo vám to pôjde.

Najprv sa zastavte pri komíne. Skontrolujte zdery, rozety, viečka a vymetacie dvierka či naozaj tesnia tak ako majú. Je viac ako jasné, že piecku v špajze potrebovať nebudete. Každý uvoľnený kus upevnite sadrou a urobte tak aj s rámom dvierok ak sa kníšu zo strany na stranu.

Ak suchú sadru pred zaliatím vody zmiešate s pieskom, vznikne vám opravná hmota na obité rohy a veľké praskliny na stenách. Hoci musíte pracovať mimoriadne rýchlo a zručne, oprava je vždy trvácna. Obehnite miesta kde sa obrámky okien a dvier spájajú so stenami. Pozorne pozrite styk stien so zemou.

Len na tenšie vlasové škáry použijete akrylátový tmel. V tejto chvíli možno vyzerá všetko akosi fľakato a neusporiadane. Vedzte však, že ide iba o dojem. Zmiešajte vo vedierku koncentrát penetrácie s vodou, namočte doň štetec alebo valček a natrite všetky steny a stropy tak, aby sa prípravný náter vsiakol.

Bez ohľadu na to, či je na stenách stará hlinková farba, vápno alebo modernejšia disperzia, hĺbková penetrácia spevní povrch a pripraví ho pre nový náter. Zabudnite na bielenie vápnom – v úzkej špajze sa vám nebude páčiť, ak sa pri každom prechode otriete o stenu.

Pozor na fľaky

Na miestach kde presakuje cez stenu hrdza, stopa komínového dechtu alebo sú fľaky po zatekaní strechy použite separačný náter. Colorlak Antispot E0904 síce na prvý pohľad vyzerá ako penetrácia nasýtená celulózou.

Keď však zaschne, vytvorí vodonerozpustnú bariéru, ktorá pod sebou pochová všetko znečistenie. Náter sa neriedi vodou, potrebuje však dostatok času na dokonalé preschnutie. Raz a navždy vás zbaví problému so škvrnami.

Pekne na bielo

Špajza žiada náter, ktorý je mimoriadne priedušný. Musí prepustiť vlhkosť zo stien do špajze, ale aj vlhkosť zo špajzového povetria do stien, aby vznikla stála, stabilná klíma. Kým sa začnete obzerať v segmente moderných interiérových farieb, zájdite radšej do kúta s tými najlacnejšími.

Nám sa osvedčil Colorlak Štandard V2006, ktorý sa najväčšmi podobá na starú, dobrú interiérovú klasiku. Premiešajte k nemu do vedierka niekoľko polievkových lyžíc vody a môžete sa pustiť do natierania. Valček vám pomôže pri rolovaní na ploche, štetcom zasa dosiahnete do priehlbín a nerovností v štruktúre.

Po dvoch náteroch budete prekvapení z výsledku. Miestnosť ožila v príjemnom, čistom jase. Možno len stará betónová podlaha bude žiadať ošetrujúci náter, aby sa neodierala a ladila so zvyškom priestoru.

Vybaviť a naplniť

Od tejto chvíle sa môžete pustiť do zariaďovania. Novú chladničku s mrazničkou vám internetoví predajca vynesie až priamo na miesto a prepravné obaly zoberie so sebou preč. Poličky si pre zmenu vyrobíte vo vlastnej réžii.

A ak príde na zásoby – všetko je iba na vašej šikovnosti pri nakupovaní a na úrode, ktorá sa objavuje vo dvore a záhradke chalupy. Buďte pripravení ku všetkému a váš raj na chalupe vás bude vítať s otvorenou náručou.

Written By
More from Milan Gigel
Radosť z byliniek
Je to tá najlepšia vec, ktorú môžete na chalupe urobiť. Vezmite zopár...
Read More

Pridaj komentár