Utesnite na chalupe rámy okien a zárubne

Je to prvá pomoc pre každý starý domček. Ak máte pocit, že poryvy studeného vetra cítite až pri samých kostiach a nakúrené teplo do rána unikne z každej izby preč, je najvyšší čas aby ste sa mu pozreli na zúbky.

Možno ste o tom nikdy nerozmýšľali, ale najväčšími vinníkmi sú rámy okien a zárubne dvier. V dobách, keď ich murári a tesári osádzali do otvorov v stenách chalupy, neexistovali tesniace pásky a peny, ktoré by vytvorili tesný spoj. Všade sú škáry, cez ktoré ťahá prievan.

Vyčkajte na vietor

Sú pokojné, slnečné dni bez vánku, keď máte pocit, že všetko je v najlepšom poriadku. Stačí však, aby ste si vystriehli vietor, ktorý sa opiera do fasády a razom cítite ako popri ráme preniká cez škáru v stene studený vzduch. Deje sa tak v kuchyni, prednej izbe, špajzy ba aj v spálni.

Žiadna zo škár v tom nie je sama, všetky spoločne hrajú hru na prievan. I keď sú obloky a dvere pozatvárané, domom preniká vzduch ktorý sa derie od jednej škáry k druhej. Oberá vás o teplo, pohodlie a komfort.

Utesnite ich čím skôr

Pri pohľade na medzeru medzi dreveným rámom a omietkou je razom všetko jasné. Pripravte si kartón a nožnice, vystrihnite si pásiky a natlačte ich do všetkých škár, ktoré sú širšie ako dva milimetre. Všetky ostatné ponechajte tak ako sú.

Uzavriete ich akrylátovým tmelom, ktorý vytlačíte z kartuše pomocou pištole. Je iba na vás, či si zvolíte jemný tmel plnený ílom, alebo hrubší s prídavkom piesku. Dôležité je, že ide o jemnú pastu, ktorú na mieste zahladíte prstom.

Po stuhnutí sa zmení na pružnú, pretierateľnú hmotu, ktorá nezostane v jasnom kontraste naveky na očiach. Pri najbližšom maľovaní sa stratí pod maľovkou. Tak ako nájdete škáry na strane interiéru, ich tesnenie vás čaká aj na vonkajšej strane fasády. Vyjdite na gánok a utesnite aj tie.

Zmenu pocítite okamžite

I v domčeku s netesnými oknami a dverami vás čaká príjemné prekvapenie. To, že ste škáry upchali pocítite okamžite. Kúrenie nabieha rýchlejšie, rána už nie sú chladné a ak príde na prievan, i ten akosi utícha.

A ako utesniť staré okná a dvere bez toho, aby sa ťažko zatvárali, na to sa pozrieme v niektorom z ďalších článkov. Máme osvedčený recept, ktorý zaberie aj na tie najneposlušnejšie obloky a neštandardné, unavené dvere.

Written By
More from Milan Gigel
Najlepší šošovicový šalát je ten kráľovský
Je to koncertné dielo cinkajúcich panvičiek a rajníc, pri ktorom sa rodí kulinársky...
Read More

Pridaj komentár