Ako odstrániť starú farbu z dvier, zárubní a oblokov?

Je to mrzutosť, na ktorú narazí pri obnove starého domčeka každý chalupár. Stará, rozpraskaná farba má najlepšie roky za sebou a z dreva sa lúpe v šupinách. Fotografi by povedali, že to vyzerá pútavo a romanticky.

Ak však chcete oživiť dvere, zárubne a okná novým náterom, aby ste im bez veľkej investície dopriali desaťročia života naviac, bez prípravy to nejde. Lúpajúca sa farba nie je problémom estetickým. Bráni tomu, aby sa nová farba ukotvila k podkladu v plnej sile. Čo je voľné, to treba odstrániť. Ako na to?

1. Špachtľa

Niekedy to ide samo od seba. Obzvlášť na vchodových dverách a zárubniach, na ktoré v posledných rokoch intenzívne pršalo. Vezmete špachtľu s oblými rohmi a zaoblenou čepeľou, opriete sa do odstávajúcich chrást a všetko pri najľahšom zatlačení rukou padá na zem.

Rýchlo pochopíte o čo ide. Povrch dreva od zatekajúcej vody zvetral natoľko, že na sebe neunesie už ani pôvodný, emailový náter. Zostala z neho už iba krehká krieda, ktorá v šupinkách padá na zem. Ak ide o jedny či dvoje dvere, určite to zvládnete.

Horšie je to, ak máte podobných plôch viacero. Vtedy zaiste pomôže ak si na pomoc vezmete oscilačné multináradie a osadíte do neho špachtľu. Vibrácie stroja nahradia pohyby vašich rúk a práca napreduje rýchlejšie ako by ste čakali. Avšak len vtedy, ak súdržnosť medzi drevom a starou farbou už naozaj nefunguje.

2. Oceľová kefa

Možno je to prvá vec na ktorú pomyslíte a robíte správne. Oceľová kefa dokáže v mocnej ruke urobiť kus práce. Nasaďte si okuliare, vyberte si kefu s tenším, jemnejším vlasom a pustite sa do drhnutia. Nebehajte ňou bez rozmyslu do všetkých strán a čítajte kresbu dreva.

Ak skopírujete smer vlákien, na dreve nezostane viditeľné poškodenie ani vtedy, ak sa do kefy opriete príliš veľkou silou. Neporiadku je okolo vás oveľa viac ako pri práci so špachtľou a sprchovaniu sa zaručene nevyhnete ani v spartanských podmienkach chalupy.

Výborným pomocníkom je však i nylonová kefa, ktorú osadíte na stopke do vŕtačky. Je síce jemnejšia ako oceľová, vysokými otáčkami však spraví prácu za kratší čas ako vaše ruky. Dobrou správou je, že ak obloky a dvere zvesíte, výborne sa dostanete do všetkých rohov a falcov.

3. Odbrúste unavený povrch

Nikdy nespravíte chybu, ak vo finále použijete excentrickú brúsku, aby ste z doposiaľ pripraveného povrchu odstránili unavené časti. Založte do nej brúsny papier zrnistosti P40 a vyberte si taký, ktorý je určený pre farby.

Nehľadajte drobné písmenká a riaďte sa farbami. Červená ako drevo, biela ako farba – brúsne papiere určené pre farby majú odlišné osadenie zrna, aby sa farba pri brúsení teplom nerozpúšťala a neupchávala brusivo.

Prebehnite naľahko celú plochu a pripravte sa na oblak jemného prachu. Práve on je tou tenučkou vrstvičkou, ktorá uvoľňuje pevný podklad pre novú farbu. A popri tom rovnakú prípravu absolvuje aj odhalené drevo.

4. Odhadnite kedy máte dosť

Nečakajte, že prvé dve techniky pred vami odhalia drevo v jeho úplnej nahote. Odstránite iba tie čiastky farby, ktoré nadobro stratili kontakt s podkladom. Ak si poviete, že mechanickú bariéru ste zažehnali a estetický problém na vás nedoľahol, môžete sa pustiť do obnovného náteru.

Poumývajte pripravené plochy saponátovou vodou, nechajte ich vyschnúť a pripravte si novú farbu. Nezáleží na tom či pôjde o alkydovú syntetiku, alebo akrylát bez zápachu. Dôležité je iba to, aby ste ich použili tak, ako to predpísal výrobca. Výsledok nesie punc chalupárskej obnovy, funkčnosť je však bez obmedzení.

Životnosť nového náteru je zvyčajne 5 až 10 rokov bez nutnosti priebežnej údržby. Kúpou farby, valčeka a štetca výrazne ušetríte oproti kupovaniu nových dvier, zárubní, obrámkov a oblokov. Ak vás nezradila predčasná hniloba, natieranie sa vždy vyplatí.

5. Až na holé drevo

Nič si nerobte z toho, ak sa počítate k perfekcionistom a vločky pevne držiacej, starej farby pod novým náterom neznesiete. Stále je možnosť postaviť sa výzve novými zbraňami. Tou prvou je chemický odstraňovač starých náterov.

Natriete ním plochy, prekryjete fóliou a necháte oddýchnuť. Zvyšok je už iba nepríjemným zotieraním lepkavej hmoty, ktorá nemusí zísť špachtľou na prvýkrát. Je možné, že chemické odstraňovanie budete musieť viackrát zopakovať. Vetrajte a majte trpezlivosť.

Iným riešením je teplovzdušná pištoľ, ktorá starý náter pred zotretím špachtľou rozpustí. Funguje to, hoci drevo a jeho spoje dostanú zabrať viac ako sa im patrí. Pri tejto nevďačnej práci vás čaká nielen lepivá špachtľa a zápach prehriatej farby, ale aj zdĺhavé dobrusovanie.

Je však šanca, že ak sa vám drevený povrch po očistení zapáči, že ho už nebudete ukrývať pod krycí náter. Možno budete uvažovať i o lazúre, olejovaní či voskovaní.

Written By
More from Milan Gigel
Pre zdravie chalupy je najcennejšia strecha
Je to tá najdôležitejšia časť chalupy, cez ktorú môže nepozorovane prenikať skaza....
Read More

Pridaj komentár