Mikrosystém Sencor SMC 2100B – trocha kultúry na tichú chalupu

Je to spoločník, ktorý dokáže rozprúdiť tempo aj v tom najnudnejšom, daždivom ráne. Kliknete na gombičku, z reproduktorov sa ozve rozhlasové vysielanie a razom máte pocit, že v tom nečase nie ste sami.

Rozihraná myseľ bez pobádania vyšliape cestičku nového dňa a vy máte pocit, že všetko je v tom najlepšom poriadku. Aký je mikrosystém Sencor SMC 2100B? Už dva mesiace ho testujeme na chalupe, aby sme vám o ňom prezradili viac.

Menší, ako by ste čakali

Hoci ide o delený systém so samostatne stojacimi reproduktormi, v skutku je menší ako by ste čakali. Bez problému ho vtisnete na okenný parapet, do plytkej police alebo na malý, postranný stolík. I keď je prepravná škatuľa svojim objemom pôsobivá, nemusíte si pre novú zábavu chystať miesto naviac. Mikrosystém vtisnete kamkoľvek.

Dizajnéri nepočítajú s tým, že ho budete niekoľko razy denne sťahovať z miesta na miesto ako mača. Hoci ide o ľahučký systém, pri ktorom viete pri prenášaní reproduktory vyložiť na centrálnu jednotku, nie je to pohodlné ako pri bezdrôtových reproduktoroch.

Usadíte ho v kuchyni s dvojicou dvier na predný a zadný dvor a odtiaľ ozvučí každé miesto, kde sa ocitnete. Len keď sa rozhodnete pre večierok v ovocnom sade, vytiahnete si aparatúru so sebou von. K predlžovačke, na ktorej je závislá.

Výborný príjem

Zabudovaný FM tuner nie je vybavený RDS dekodérom pre zobrazovanie názvov staníc a prehrávaných skladieb – musíte sa zorientovať vo frekvenciách a číslach predvolieb. Automat najprv všetko naladí, potom poukladá a vy už len prepínate programy podľa nálady a vkusu.

Celkovo zvláda mikrosystém až 40 predvolieb a my musíme povedať, že ide o tuner citlivý, s veľmi dobrou selektivitou. Zachytí všetky stanice v dosahu i na krátku, káblikovú anténku bez toho, aby ste na chalupe hľadali strategické miesto na obloku.

S prípravou na digitálne vysielanie nepočítajte, rovnako ani s ostatnými frekvenčnými rozsahmi. Dostanete základ 87,5 až 108 MHz FM a tým to končí. Samotným počúvaním, alebo hoci aj nahrávaním vysielania na zasunutý USB kľúč.

Hudba zo všetkých zdrojov

Zabudovaný CD prehrávač, USB port ktorý si poradí s kľúčom, diskom alebo čítačkou pamäťových kariet, bluetooth rozhranie ale aj linkový vstup. Nech siahnete po akomkoľvek zdroji hudby, je veľká šanca, že si ju vypočujete na reproduktoroch práve tak, ako ste zvyknutí.

Odskúšali sme prehrávanie diskov, siahli sme na príručný archív skladieb na USB kľúči, spárovali sme s mikrosystémom tablet i mobil. Všetko funguje podľa zaužívaných zvyklostí a je iba na vás, ktoré z funkcií využijete.

S pripojením na internet a bluetooth premostením vás čaká nekonečný archív rozhlasových hier, poviedok a audiokníh, cez hudobný prehrávač v mobile alebo tablete získate prístup k obrovskému množstvu skladieb.

Takže aj keby vás zunovali všetky nahrávky ktoré máte so sebou, vďaka internetovému pripojeniu dokážete nepriamo pristúpiť k ďalšiemu obsahu.

Vždy pod vrstvičkou prachu

Možno to vytušíte už pri prvom pohľade. Tento lesklý, priam nablýskaný mikrosystém nie je priveľmi určený do prašného prostredia uprostred chalupárskych renovácií. Nie preto, že by mu prach uškodil. Naleštené plasty a membrány reproduktorov rýchlo pod prachom strácajú svoj naleštený šmrnc.

Čo sa stane neviditeľným na dreve, papierovej tapete alebo textilnej výplni, to na hladučkom plaste svieti takpovediac do diaľky. Je to daň za moderný, súčasný dizajn, ktorý sa snaží búrať ostré línie a štruktúrované povrchy.

I tak sa nám tento dizajnový kontrast v chalupárskom prostredí páči. Cítite,že sa neutápate v nostalgii dávnych čias, ale žijete svoj aktívny, pohodový život. So všetkým čo k nemu patrí.

Na dosah ovládača

Hoci na čelnom paneli okrem oranžovo podsvieteného LCD displeja a konektorov nájdete základné ovládacie tlačidlá umiestnené v kruhovom stredovom výseku, všetko sa i tak točí okolo diaľkového ovládača. Zapnete systém, zvolíte zdroj hudby, obslúžite ladenie, hlasitosť, zafarbenie zvuku ale i časomieru pre automatické vypnutie.

Páči sa nám, že výrobca v jednoduchom MP3 prehrávači bez názvov skladieb a albumov nezabudol na to najdôležitejšie. Prechádzanie medzi albumami a adresármi bez toho, aby ste sa museli preklikávať vo väčšom archíve troj- či štvor-cifernými poradovými číslami. Je to funkcia, na ktorú Sencor často zabúda pri iných modeloch na trhu.

Vyhotovenie diaľkového ovládača je ergonomické a skutočne pohodlné – práve tak akoby šlo o televízny prijímač. Čaká vás gumová, membránová klávesnica a kopa drobných gombičiek, ktorých poloha sa vám intuitívne zapíše do pamäti.

Zvuk neohúri, ale ani nesklame

Prvý pohľad na malé, plastové reproduktory s plastovou membránou neprináša veľké očakávania. A to ani pri výkonovom údaji 2 x 5 wattov. Stačí však polhodinka počúvania a razom si uvedomíte, akú mocnú dynamiku zvuk v sebe ukrýva. Nie, nejde o žiadne naháňanie hlasitosti, i keď rádio počujete i na 40 metrov k najvyšším jabloniam v sade.

Hudba i hovorené slovo sa z reproduktorov derú plasticky, s hlbokou štruktúrou. Do popredia sa tlačia hĺbky a stredy, na výšky sú reproduktory troška skúpe. K dispozícii máte iba ekvalizér s niekoľkými predvoľbami, aby ste zvukový prejav prispôsobili svojmu vkusu.

Kliknete tam rock alebo jazz a razom je to lepšie, pod chvíľou sa javí byť lepší režim classic. Isté však je, že z týchto útlych plastových debničiek vychádza pôsobivejší zvuk ako len nejaká kulisa pre osvieženie dňa. Predbehne všetko ostatné, čo ste doposiaľ na chalupe počúvali.

Mikrosystém Sencor SMC 2100B (48,90€) ponúka sýtejší zvuk a všestrannejšiu paletu zdrojov hudby, ako bluetooth reproduktory v tejto cenovej kategórii. Síce svoju multimediálnu zábavu uviažte k zásuvke, na oplátku však získate dynamickejší zvuk, komfortný diaľkový ovládač, prístup k svojmu CD archívu a slušný príjem rozhlasového vysielania a to aj v lokalitách, kde majú podobné prijímače problém so slabým signálom. A nenechajte sa naľakať nalešteným, moderným dizajnom. Ak sa čosi rozsvieti, sú to len oranžové znaky displeja. Nečíha tu na vás žiadna modrá LEDka, ktorá svieti dňom i nocou.

Written By
More from Milan Gigel
Pri každej chalupe je studňa. Aj keď ju možno nevidíte
Kde stojí dom, tam sa i býva. A kde sa býva, tam...
Read More

Pridaj komentár