Oddajte sa na chalupe radosti z kvetov

Je to jeden z najväčších chalupárskych pôžitkov. Otvoríte dvere, vyjdete na chodníček a zo všetkých smerov sa k vám tisne záplava iskrivých kvetov. Jedny vás lákajú svojou vôňou, iné neodolateľnou sviežosťou, ďalšie sa dávajú do pohybu pod mihaním motýlích krídiel.

Ak máte pocit, že takéto zázraky sa dejú iba tam, kde trávia voľné chvíle zruční záhradkári, mali by ste vedieť že sa mýlite. Stačí zopár šikovných počinov a aj u vás to môže vyzerať rovnako. Ako vyčariť záplavu kvetov na chalupe? Vysievajte a užívajte si.

Zlikvidujte trávu

Vytvára trsy, hustou spleťou koreňov dusí zem a každý rok po nej zostávajú smutné, žlté mapy. Neexistuje žiadny dôvod na to, aby ste nechali rásť trávu na plochách, ktoré nie sú vystavené intenzívnej záťaži.

Ponechajte trávu pod mohutným gaštanom, kde si denne rozkladáte deku. Využite jej húževnatosť na cestičkách, ktorými denne prechádzate. Ponechajte ju i na ploche, kde hrávate bedminton. Všade inde jej vyhláste vojnu.

Je nemožné, aby ste desať, dvadsať či päťdesiat árov zeme oslobodili z osídiel travín. Existuje však herbicíd, ktorý zničí iba trávu a zachová pri živote všetky byliny. Použijete ho raz za sezónu a ste za vodou.

Navštívte záhradkársku predajňu, popýtajte sa na Agil 100 EC a ďalej postupujte podľa pokynu výrobcu. Všetka tráva zoschne už na začiatku sezóny, aby sa do konca roka úplne rozložila. Uvoľní tak miesto pre kvitnúce byliny.

Krmoviny sú najlacnejšie

Možno je pohľad na okolie chalupy v sne o žiarivých kvetoch spočiatku beznádejný. Všade vidíte len trávu a púpavu. Zlomte kliatbu plazivou ďatelinou a svet bude razom jasnejší. Možno ste nad tým nikdy neuvažovali, ale krmovinárske osivá patria medzi tie najlacnejšie.

Ďatelina plazivá a ľadenec rožkatý svojim nízkym vzrastom a intenzívnou kvetenou priam pobádajú k tomu, aby ste nimi osiali celý pozemok. Rýchlo zaplnia uvoľnené miesto po tráve a zakvitnú už v prvom roku.

Z kilogramového vrecúška sa vám až hlava zatočí ak zistíte akým pomalým tempom ubúdajú semiačka pri siatí z ruky do plochy. Prejdete ovocný sad, hlavný dvor, zadnú záhradku, predzáhradku a aj všetky rohy a zabudnuté zákutia.

Zmenu spoznáte už o niekoľko týždňov. Tam kde zasychá mŕtva tráva, objavujú sa nové, zelené koberce. Nízke, strojné a s kvetmi, ktoré privábili včelstvo a prvý hmyz.

Vyrabujte supermarkety

Zmes semienok vidieckych kvetov, zmes semienok pre slnečné stanoviská, zmes semienok pre kvitnúce lúky a zmes pre včely – nech ich nazývajú akokoľvek, dôležité je jediné. V každom z nich musia byť iba osivá bylín, bez pridaných tráv.

Za jedno vrecúško s tisíckou semienok nezaplatíte viac ako euro a ak sa na začiatku sezóny dobre pripravíte, s radostným elánom budete rôznorodú zmes vysievať pomedzi ďatelinu, ľadenec a stálice dvorov.

Klíčenie síce zaberie zopár týždňov a na kvety si počkáte minimálne dva mesiace – isté však je, že pestrosť kvetu, ktorú ste očakávali skutočne nastane. Mnohé z nich sú trvalkami, mnohé z nich sa ako jednoročky vysejú na budúci rok samy od seba z opelených kvetov. Držte sa trpezlivosti a všetko príde.

Použite výsevné pásiky

Tesné okolie lavičiek, chodníčkov, gánkov, terasy a miest na ktorých trávite najviac času môžu byť ešte pestrejšie. Voľba nech vám padne na výsevné pásiky kvetov. Za balíček s päťmetrovým papierovým nosičom síce zaplatíte i tri eurá, do rúk však dostanete semienka, ktoré v tradičných zmesiach chýbajú.

Najčastejšie ide o rýchlorastúce jednoročky s výškou od 30 do 50 centimetrov, ktoré sú atraktívne pre vzhľad kvetov alebo svoju vôňu. Strategicky im pripravte v zemi hrabľami žliabok, zasypte ich jemnou, preosiatou zemou a polejte.

O takto vytvorené záhony sa budete musieť spočiatku starať každodenným polievaním, aby ste sa dočkali živých a vitálnych rastliniek. Keď zmocnejú, už to pôjde samo. Je úžasné, že zatiaľ sme nehovorili o žiadnom pletí buriny. Aj kozia noha a zádušník brečtanovitý môžu vyzerať pekne, ak sú v spoločnosti bylín.

Dvor v rozkvete

Čím to je, že zrazu je všetko pestré, veselé a v plnom kvete? Porast bylín dokáže udržať zem oveľa chladnejšiu a vlhkejšiu ako nízka tráva. Prebehnite sa touto krásou hoci i o desiatej hodine a na nohách zistíte, že pod listami na sa stonkách stále ukrývajú kvapky rosy.

Dvor je chladnejší a hoci je dlhotrvajúce sucho, predsa len nevädne a nežltne. Je ako príroda, ktorá sa zbláznila výdatnou, životodarnou silou. Od vás sa očakáva jediné – že odoláte pokušeniu siahnuť na kosačku a necháte všetko dožiť až do konca jesene.

Práve vtedy povypadávajú zo zrelých plodov semienka na zem, ktoré už na budúci rok vyklíčia v novej, mladej sviežosti. Tak sa rodí vykvitnutý, chalupársky sen. Zabudnite na priesady letničiek, hrantíky s muškátmi a surfíniami, a nekonečné polievanie s krhličkou.

Written By
More from Milan Gigel
Nezabúdajte na drobné ovocie
Vysoké, olistené prúty siahajúce do výšky ramien a na nich bohatá nádielka čiernych...
Read More

Pridaj komentár