Kam s konármi? Pomôže vám štiepkovač Fieldmann FZD 5015E

Je to výzva, ktorá prichádza s každým rezom ovocných drevín, strihom urasteného živého plota a zmladzovaním sadu. Hoci všetky odrezané konáre a letorasty ukladáte pekne na jedno miesto, máte pocit, že čosi nie je v poriadku.

Bez toho, aby ste si to uvedomili, zrazu stojíte pred riadnou bobrou kopou, ktorá nedokáže zapadnúť do upraveného okolia. Aké to je, ak sa rozhodnete nadrviť ju na drevnú štiepku do vriec, debničiek a truhlíc? Zoznamujeme sa s elektrickým záhradným štiepkovačom Fieldmann FZD 5015E.

Stačí ho len vybaliť a pripojiť

Ak vás dokáže kúpa nového grilu odradiť tým, že pred prvým použitím vás čaká hodinové skladanie podľa plánikov, môžete si byť istí, že v tomto prípade je všetko úplne inak. Vybalíte štiepkovač zo škatule, nasadíte mu kolieska, zasuniete do neho zberný kôš a je pripravený na prácu.

Na vás je iba to, aby ste pri kope s konármi našli pevnú a stabilnú plochu, na ktorú tento mobilný stroj dotiahnete. Zvyšok je už rutinou. Natiahnete predlžovačku, pripojíte napájací kábel, stisnete gombičku a stroj ožíva.

Tichý motor s prevodovkou sa rozbieha v malých otáčkach a bez toho, aby sa záhradou niesol hluk, všetko je pripravené k práci. Vsuniete prvý konár, po ňom siahnete na druhý a ste v ošiali drvenia. A to aj napriek tomu, že ste knižočku s návodom ani len neotvorili.

Je ako mocný, tichý mlynček

Hoci na energetickom štítku svieti údaj o 2800-wattovom príkone, je až prekvapujúce akým flegmatikom tento stroj je. Pomalým, pevným tempom otáča na hriadeli ozubený nôž, ktorý v úzkom, kovovom hrdle pretína konáre na kúsky.

Ak sekáte hrubšie konáre s priemerom do 4 centimetrov, všetko ide ako po masle. Bez ohľadu na to či ide o surové drevo z ktorého vonia svieža miazga, alebo o konáre ktoré od minulého víkendu oddychovali na kope.

Ozubené koleso vťahuje konár dnu a v rovnakom pohybe ho seká na čiastky. Pomaly, ticho, s výkonovou rezervou. Len pri tenučkých prútikoch sa môže stať, že sú síce nakrojené, nie však nadelené na kúsky. Vtedy stačí pootočiť nastavovacím kolieskom, ktoré na povel zúži hrdlo drviča.

Toto nastavenie treba podľa našich skúseností urobiť raz za dve či tri hodiny práce. A to iba vtedy, ak sekáte naozaj len tie najtenšie z letorastov.

Drvenie na etapy

Ak čakáte pedál, ktorým spustíte stroj na želanie, budete asi sklamaní. Má ovládací panel s tlačidlami, ktorými spustíte stroj do pohybu, zaradíte spätný chod, alebo opäť zaradíte poistku, ktorá vyskočila pri preťažení.

Bolo by mrhaním energie nechať stroj bežať naprázdno i napriek tomu, že je tichý. Nám sa osvedčilo vždy dlhšie konáre vyvetviť nožnicami na kôpku, aby sa príliš nevetvili do šírky. Až takto pripravenú pracovnú kôpku sme drvili výkonným motorom.

Jediné na čo musíte dohliadnuť je, aby ste vstupný otvor nezahltili spleťou konárových odbočiek. O motor sa postará stroj sám. Ak treba zastaví jeho chod pri preťažení. Ak konár uviazol, umožní vám uvoľniť ho spätným chodom.

Za celý čas sa nám nestalo, že by sa niektorý z poistných mechanizmov aktivoval. A to ani vtedy, ak sa do dreva priplietli hrdzavé drôty z plota, ktoré sme si všimli až po prvom zábere. Na noži nezanechali žiadnu stopu.

Sú iba dve veci, ktoré si pri zručnosti štiepkovania skôr či neskôr osvojíte. Tou prvou sú rukavice – hrubá koža chráni pokožku rúk pred odieraním. Tou druhou je pridržiavanie konárov až do ich úplného vtiahnutia. Pri každom zahryznutí nožov sa dávajú do pohybu, takže pri niekoľkometrovej dĺžke sa môžu divoko rozkývať.

Z bobrej kopy malá hromádka

Narezaná štiepka sa zbiera v plastovom zásobníku, ktorý treba z času na čas vysypať. Je iba na vás, či na sústredenie štiepky použijete plachtu, vrecia alebo debničky. My sme pri niekoľkých príležitostiach narezali takmer 2000 litrov štiepky pre ďalšie použitie.

Stroj si výborne poradí zo smrekovými konármi ihličnatých stromov, ako s letorastami ovocín, výhonmi liesok a náletovými drevinami. Rezali sme všetko od jaseňa, cez slivku až po bazu a vždy s rovnakým výsledkom.

Rovnomerná, jemná drť  zaberie približne desatinu objemu konárov s tým, že vás priam pobáda pre ďalšie použitie.

Do piecky, grilu i pod kvety

Surovú, ešte zelenú štiepku je možné v záhrade a okolo chalupy použiť na nastielanie. Zabrzdí rast burín, udrží pod sebou vlahu a ak sa z nej rozhodnete vybudovať prírodné chodníčky, zbaví vás i blata pod nohami.

Stačí však aby ste štiepku nechali niekoľko dní presúšať na horúcom, jarnom slnku a máte palivo do kuchynského sporáka, kozubovej piecky alebo grilu. Keďže ide o drobnejšie kúsky rádovo v centimetroch, chce to dobré návyky a zručnosť pri prikladaní.

Zo štiepky sa na rozdiel od  polienok rýchlo uvoľňujú drevoplyny, ktoré žiadajú vysoké a objemné ohnisko na to, aby vyhoreli priamo v piecke. Čím to je, že štiepka schne tak rýchlo? Nejde iba o rezané kúsky konárov. Pri tlaku noža sa každý z kúskov priečne popraská a roztvorí vrstvy drevných vlákien.

Sezónny spotrebič

Štiepkovač nie je náradím, ktoré by ste v záhrade používali po celý rok. Nenaseká lístie, nenareže suchú trávu, nezbaví vás odpadkov z čistenia zeleniny. Vždy, keď sa vám však nahromadí kopa nových konárov, vďaka tomuto pomocníkovi ju veľmi rýchlo skrotíte.

Počítajte preto s miestom na skladovanie a sezónnym využitím. Je to ako s reťazovou pílou – potrebujete ju len vtedy, ak pracujete s palivovým drevom. Po zvyšok roka leží v polici bez úžitku. Štiepkovač tiež nie je iný.

Pevné vyhotovenie

Priaznivá cena tohto stroja sa v žiadnom prípade nepodpísala na útlosti jeho konštrukcie či pevnosti vyhotovenia. Nie, nenájdete tu kovové šasi, plechový násypník ba ani zbernú nádobu z nitovaných plechových dielcov.

Všetko sa točí okolo plastov s výnimkou slušne spracovanej prevodovky a hliníkového rámu na ktorom mechanizmus stojí. Z prvej, jarnej sezóny používania máme príjemné pocity a zdá sa nám, že ide o stroj ktorý ustojí prácu na chalupe s veľkým ovocným sadom i dlhým, prírodným plotom z drevín.

Stačí len aby ste rešpektovali vstupné kľúčovanie násypníka. Dnu patrí iba to, čo prejde vstupným otvorom. Na prvý pohľad vidíte, či ste v norme alebo nie. Ak nebudete výstrahy ignorovať, stroj určite nepoškodíte. Čí však po rokoch používania zoženiete od dovozcu náhradnú zbernú nádobu ak sa tá prvá popraská veru nevieme.

Elektrický štiepkovač Fieldmann FZD 5015E (189,90€) je neoceniteľný pomocník pre tých, čo každoročne rozmýšľajú nad tým, ako sa vysporiadať s kopou čerstvo nastrihaných konárov. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre ich kompostovanie, nastielanie alebo využitie pri varení, grilovaní a kúrení, ide o stroj ktorý si s nimi určite poradí. Zabudnite na pálenie konárov na kopách či vyvážanie cenného materiálu na obecnú skládku. Vo forme štiepky s nimi naložíte určite lepšie.

Written By
More from Milan Gigel
Najlepší recept na cuketu. Iný už hľadať nemusíte.
Keď začnú mladé cukety zdobiť na chalupe záhony, v kuchyni sa rozpúta zelené...
Read More

Pridaj komentár