Lamax Sentinel 2 – hudba a príbehy na každý deň

Sú chvíle, keď sa aj na chalupe žiada trocha hudby a hovoreného slova. Nikdy však neviete na ktorom mieste vás to prepadne. Pri varení, v záhradke, pri strihu ovocných stromčekov či na terase pri grile. Ak sa zábava zaobíde bez naťahovania predlžovačky, je to fajn.

Je však možné oddávať sa tejto radosti i v mokrej rannej rose, pri prašnom majstrovaní alebo v osviežujúcich kvapkách jemných, letných prehánok? Zoznamujeme sa na chalupe s bluetooth reproduktorom Lamax Sentinel 2.

Odolná elegancia

Jasne ukrojené kontúry, zaoblené hrany a konzervatívny, elegantný šmrnc – hoci ide o balíček najmodernejších technológií, tento reproduktor žiadnym spôsobom nevytŕča cez mantinely vidieckeho dizajnu.

Má nenápadný gumový obal, kovové mriežky a vlisované tlačidlá, takže ho ľahko prehliadnete na kuchynskom stole i na hline medzi riadkami zeleniny. Práve o to výrobcovi šlo – aby ste nikdy nemuseli brať ohľad na to, že ide o citlivú elektroniku.

S triedou odolnosti IP67 sa nemusíte obávať rosy, dažďa ba ani pádu do jazierka. Pod vodnou hladinou vydrží  bez poškodenia i pol hodinu a rovnaké je to s prachom. Niet škáry, cez ktorú by sa dostal dnu.

Nič sa nestane ak zostane cez noc na konári stromu či v tráve, nič sa nedeje ak z tohto bluetooth reproduktoru spravíte svojho spoločníka do nečasu, prachu, vlhka a pohody. Či prehlbujete studňu alebo ometáte staré, zaprášené dosky, nemusíte ho nijako chrániť. A verte tomu, že je to priam návykové.

Nabíjanie raz za čas

Skôr ako si uvedomíte aký odolný plášť výrobca Sentinelu 2 pridelil, prekvapí vás výdrž zabudovaných batérií. Po plnom nabití vás pri polovičnej hlasitosti čaká až 24-hodinová výdrž bez ohľadu na to, aký zdroj hudby v kombinácii s reproduktorom použijete.

Prejde možno i týždeň, keď si pri krátkych počúvaniach uvedomíte, že svoj mobil nabíjate častejšie ako reproduktor. Ak patríte k tým, čo bez audiokníh a rozhlasových hier nevydržia jediný deň, verte tomu že nabíjačka zostane tam kde patrí – v zásuvke. Zábava prebieha vždy bez káblov.

Hoci je Li-Ion akumulátor vymeniteľný iba v servise, i bez nahliadnutia pod kapotu sa dozviete, že ide o článok s kapacitou 3600 mAh, ktorý má pred vami stále svoje tajomstvá. Nikdy neviete koľko energie v ňom ešte je. Chýba tu akákoľvek indikácia stavu napájania.

Dobrou správou je i rýchle nabíjanie. Za 3 hodiny cez USB-C káblik načerpáte do úplne vybitého akumulátora energiu doplna. USB nabíjačku si však musíte zakúpiť samostatne, výrobca ju k reproduktoru neprikladá s vedomím, že nejakú ku svojmu mobilu už doma máte.

Bez rádia, bez náhodného poradia

Ak si nahráte svoj hudobný archív na microSD kartu a zasuniete ju do reproduktora, od tejto chvíle sa z neho stáva stabilný spoločník. Obsiahnete v ňom desiatky a možno i stovky hodín hudby a zábavy, ktorá sa prehráva v pevnom poradí znova a znova.

Bez displeja, preskakovania adresárov či albumov a režimu náhodného prehrávania skladieb ste pri rozsiahlom archíve ako bez rúk. Nenájdete obľúbenú nahrávku bez toho, aby ste neklikali na tlačidlo ďalší po stí či tisíci krát. Páčilo by sa nám, ak by tu boli funkcie pre lepšiu navigáciu.

Na druhej strane, ak reproduktor prostredníctvom Bluetooth 5.0 rozhrania spárujete s mobilom či tabletom, alebo k nemu cez jack konektor pripojíte vreckový prehrávač, razom získavate komfort ich softvéru naviac. Zo Sentinelu 2 sa stáva iba bezdrôtový reproduktor. A ak má vaša elektronika zabudovaný aj FM tuner, môžete si vypočuť aj rozhlasové vysielanie.

Zvuk, ktorý prekvapí

Ak vás pri výbere výrobca naláka na výkon 2×10 wattov pri napájaní akumulátormi, vyzerá to len ako marketingový ťah. Môžeme však povedať, že ak porovnáme hudobný prejav tohto modelu s konkurenciou na trhu i s dvojnásobnou cenou, môžete si byť istý, že sa vám bude páčiť.

Zvuk je mohutný, mocný a plný s chuťou šíriť sa do diaľky. I na 20, 30 či 50 metrov začujete každé slovo ak hlasným prejavom nerušíte svoje okolie. Zvuk je príjemne dynamický s dôrazom na stredy a hĺbky, vyššie frekvencie sú jasné, hoci troška redukované.

Predbehnete ozvučenie každého tabletu a notebooku, tento reproduktor je skutočne na mieste. Možno i preto vynechali z predvolieb vývojári ekvalizér, ktorý by dokázal meniť zvukové podanie.

Zamilujete si ho

Spočiatku sa tešíte z nového spoločníka, postupne strácate prehnané návyky šetrného zaobchádzania a skôr či neskôr vás prelezie až po kosti výborná výdrž batérií. Tento mobilný audiosystém je natoľko návykový, že pri 525-gramovej hmotnosti neváhate pribaliť ho do batoha na prázdninové kempovanie, kde sa viete spoľahnúť na ľahučké, solárne nabíjanie cez USB koncovku.

Zo Sentinelu 2 sa rýchlo stáva spoločník na každý deň. Zasypete ho prachom, zašpiníte blatom, utopíte vo vode a stále je fit. Nie je síce taký pekný ako v momente vybalenia zo škatule, stále však rovnako spoľahlivý. A práve to sa nám páči. Je to pracant v ktorého funkčnosť veríme i po mesačnom parkovaní v tráve pod stromom pri výdatných, jesenných pľuštiach.

Lamax Sentinel 2 (49,90€) je odolný, spoľahlivý a mimoriadne dobre spracovaný bluetooth reproduktor, ku ktorému stačí dokúpiť veľkú pamäťovú kartu aby sa vám nezunovalo ticho chalupy ani vtedy, ak sa na ňu bez spoločnosti vyberiete na celú sezónu ako na letohrádok. Oslovila nás každodenná rutina, ktorá nežiada ani precitlivené, šetrné zaobchádzanie, ani neprimerané šetrenie hlasitosťou pre dosiahnutie výdrže.

Written By
More from Milan Gigel
Ako začať s upratovaním na chalupe?
Je to výzva, pri ktorej nikdy neviete čo vás čaká. Hoci viete,...
Read More

Pridaj komentár