Chalupa v plameňoch? Ochráňte ju požiarnym hlásičom Argus od Schneider Electric

Je to tá najrozumnejšia výbava pre každú chalupu. Naskrutkujete na strop sotva viditeľný držiak, zasuniete do neho múdry senzor a od tejto chvíle ste v bezpečí. Ak sa pod stropom nahromadí dym, požiarny hlásič zbystrí vašu pozornosť.

Čo všetko môžete očakávať od požiarneho hlásiča Argus CCT5410 od Schneider Electric? Osadili sme dvojicu senzorov našu redakčnú chalupu, aby sme vám o nich prezradili viac. Montáž zvládnete i vy, nezaberie viac ako dve-tri minúty.

Malý, menší, najmenší

Ak príde na požiarny hlásič, hlavou vám preletia myšlienky na biely, plochý disk, o čosi väčší ako je hokejový puk. Tentokrát je všetko iné. Výrobcovi sa podarilo vtesnať kompletnú elektroniku a jej napájanie do valčeka s priemerom 46 milimetrov s výškou podobného rozmeru.

Na prvý pohľad vidno, že ide o zariadenie novej generácie, ktoré by ste skôr priradili do sveta múdrych periférií k mobilom ako k stavebnému vybaveniu. Slušivá kovová sieťka pre prestup dymu, bajonetové uchytenie či podsvietené tlačidlo navodzujú pocit, že ide o čosi nové a súčasné.

Nielen do prostredia chalúp, ale aj  do moderného interiéru. Všade tam, kde treba chrániť zdravie, životy a majetok pred nečakaným ohňom.

Dve skrutky alebo lepiaca poduška

V škatuľke je pripravené všetko, čo potrebujete na montáž. Dvojica rozperiek, skrutky, ale aj základňa pre osadenie. Priložíte ju k stropu, označíte dierky a môžete montovať. Do dreva použijete iba skrutky samotné, do sadrokartónu alebo muriva využijete rozperky, ktoré majú čelný golier, aby nezapadli do vyvŕtaného otvoru.

Ak sa však stretnete s hladkými a lesklými kompozitnými materiálmi, do ktorých sa bojíte vstúpiť skrutkami, výrobca používa i špeciálnu lepiacu sadu, ktorá je k dispozícii vo forme voliteľného príslušenstva. Vďaka nej dostanete požiarny hlásič hoci i na sklený strop v zimnej záhrade, kde niet inej konštrukcie, na ktorú by ste hlásič upevnili.

Zasunúť a otočiť

Zdá sa, že vývojári neponechali nič na náhodu. Batéria je od výroby zabudovaná vo vnútri s tým, že obsahuje dostatok energie pre desať rokov prevádzky. Práve to je interval, ktorý možno pripísať spoľahlivému fungovaniu. Všetko je na svojom mieste, nemusíte vyťahovať žiadne fóliové poistky, aby zariadenie ožilo.

Podobné je to s jeho zapnutím. Ak senzor zasuniete do základne a pootočíte ním v bajonete, rímsa automaticky posunie vypínač do pracovnej polohy. Od tejto chvíle je senzor v prevádzke. Prihlási sa diskrétnym blinknutím červenej ledky, ktorá sa opakovane hlási v pravidelných intervaloch.

Každý sám za seba

Jeden senzor v kuchyni pri sporáku na drevu, druhý pri kozubovej piecke v salóne. Každý z nich funguje samostatne bez toho, aby sa pripájal k ostatným jednotkám v dome. I preto je požiarne hlásenie intenzívne a prenikavé so silou 85 decibelov.

Zvuk prejde cez dvoje dvere do spálne tak mocne, že vás zaručene vytiahne z postele i v tuhom spánku. Nikdy neviete, kedy v nepozornosti prehliadnete uhlík ktorý vypadol z piecky von a až po dlhšom čase spôsobí požiar.

Dôležité je, že budete včas na nohách, aby ste vedeli začínajúci sa ohník uhasiť vo svojej réžii. Malé množstvo dymu, ktoré unikne cez dvierka pri prekladaní senzor neprebudí. Všetko sa začína vo chvíli, keď je dymu viac.

Preto je dôležité aby bol namontovaný na správnom mieste. Nie priamo nad pecou, nie v hluchom rohu miestnosti.

Bez mobilu, blikaním i zvukom

Pre úsporu energie nie je požiarny hlásič vybavený modulom, ktorý by ho spojil pre hlásenie či diagnostiku s mobilným telefónom. Blikaním a zvukovým signálom však vie dať najavo nielen svoju vlastnú poruchu či míňajúcu sa zásobu energie v batérii, ale aj upozorniť na požiarne hlásenie, ktoré ste premeškali.

Ak snímač zachytil dym a nik ho nevypol, po dobu 72 hodín zobrazí tento stav, ktorý možno odhalí detské nezbedy s cigaretami v neprítomnosti rodičov. Najdôležitejšie však je, že po rokoch požiarny hlásič nezaspí od vyčerpania. Bude od vás žiadať výmenu.

Ako funguje?

Elektronika nesníma chémiu vzduchu digitálnym nosom, ktorý je citlivý na dym. Namiesto toho v tmavej, polouzavretej komore sleduje čírosť vzduchu a reaguje na zvýšený počet prachových častíc. Ak presiahne ich množstvo medznú hranicu, spustí sa upozornenie.

Je to ako keď svietite slnečným lúčom do vzduchu. Nič nevidno, až kým do lúču svetla nefúknete dym. Ten svetlo rozptýli a vybočí z jeho priamej trasy i do bokov. Preto nie je príliš vhodné používať tento typ požiarneho hlásiča v prašných dielňach.

Požiarny hlásič Thorsman CCT5410 (24,80€) je výborne spracovaný senzor, ktorý ochráni akúkoľvek obytnú miestnosť pred nepovšimnutým dymom. Ak ste vo dvore, na priedomku v záhrade alebo spíte v spálni, privolá vás hlasitým pískaním vždy, ak jeho citlivý snímač zachytí dym. V množstve, ktoré je väčšie ako len obláčikom dymu z dvierok pece pri prikladaní.

Written By
More from Milan Gigel
Oddajte sa na chalupe radosti z kvetov
Je to jeden z najväčších chalupárskych pôžitkov. Otvoríte dvere, vyjdete na chodníček a zo...
Read More

Pridaj komentár