Kosenie bez káblov – Kärcher LMO 36-46 Battery Power Set

Je to výbava, bez ktorej sa nezaobíde údržba okolia žiadnej chalupy. Vytiahnete z kôlne kosačku, dotlačíte ju na zelenú plochu a bez toho, aby ste cítili akúkoľvek námahu, o chvíľu je všetko opäť pekné a úhľadné.

Nezáleží na tom, či ide o divoký trávnik posiaty kvetmi, alebo neskrotný terén, ktorý by sa mohol čoskoro zvrtnúť na rumovisko. Čo všetko dokáže akumulátorová kosačka Kärcher LMO 36-46 Battery Power Set? Pracujeme s ňou na chalupe, aby sme vám prezradili viac.

Batéria namiesto káblov

V chalupárskom prostredí sa priam žiada, aby bolo hluku čo najmenej. Elektrický pohon tejto kosačky je mimoriadne tichý. Zatlačíte poistné tlačidlo, pritiahnete páčku pohonu a s jemným svišťaním sa ozve nôž poháňaný elektromotorom.

Nie, teraz už nemusíte dávať pozor na kábel, aby ste ho nepresekli pri nešikovnom prejazde. Napájanie zabezpečuje 36-voltový Li-Ion akumulátor s kapacitou 5 ampérhodín, pri ktorom vždy viete na čom ste. Výrobca ho vybavil displejom, ktorý nepretržite zobrazuje dôležité informácie. Symbolom i číselne.

V pokoji vyčítate z displeja úroveň nabitia v percentách, pri kosení zasa zostávajúci počet minút výdrže. I na nabíjačke displej prezradí, koľko minút zostáva do úplného nabitia. Je vybavený diagnostikou, akú by ste pri iných značkách márne hľadali.

Akumulátor má podobu 1,5-kilogramového bloku, ktorý čoskoro začnete vnímať ako zásobník energie. Vytiahnete ho spod krytu, naložíte na nabíjačku a o dve hodiny je opäť pri plnej sile.

Celý dvor na jedno nabitie

Ak na chalupe trávite čas po celú sezónu a ku koseniu sa priberiete raz za týždeň, počítať môžete s tým, že na jediné nabitie pokosíte plochu približne 600 metrov štvorcových. To je slušná výdrž na to, aby ste na jeden ťah pokosili celý dvor a úpravu ovocného sadu ponechali na ďalší deň.

Od prvého momentu máme pocit, že táto akumulátorová kosačka nezaostáva za elektrickými modelmi. So zasunutou záslepkou pre mulčovanie po obschnutí rosy ani nevidno, že by čosi za ňou zostávalo na zemi. Rýchlo rotujúci nôž pod vysokým, plastovým šasi stíha všetku hmotu rozsekať na drobné kúsky.

Kosačka má záber 46 centimetrov a výšku kosenia možno nastaviť v rozsahu od 20 do 70 milimetrov. To je dosť na to, aby ste sa prispôsobili dokonalému trávniku uprostred ozdobnej výsadby, ale aj divočine v členitom teréne. Práve nízka hmotnosť a výborná manévrovateľnosť robia z tejto kosačky výborného pomocníka do prírodných trávnikov.

Spoznáte jej možnosti

Veľmi rýchlo sme si všimli, že úsporný, bezuhlíkový motor s vysokým výkonom riadi múdra elektronika. Tá dohliada na to, aby boli otáčky noža rovnako rýchle bez ohľadu na to, či prechádzate nízkym, riedkym porastom alebo prerastajúcou húštinou. Ak senzor zistí, že motor sa pri záťaži otáča pomalšie, okamžite mu pridá na výkone. Je to fajn, ak cítite že má vaša kosačka výkonovú rezervu pre chvíľkové preťaženie.

Ak ste už s benzínovou kosačkou niekedy narazili na skrytý kameň alebo peň, viete čo to znamená. Oska motora sa ohne a nôž vybehne z rovnováhy. Pre veľké vibrácie sa musíte vybrať do servisu. To sa vám určite nestane pri tomto modeli.

Krútiaci moment motora nie je natoľko vysoký, aby pri prudkom zastavení noža poškodil jeho osadenie. Cítite to, ako keď sekerou zatnete do polena pri rúbaní príliš malou silou. Gumový spätný ráz prejde do rúk. Rovnaké je to i tu. Možno otupíte nôž, možno na ňom vyseknete i nejaký ten zúbok. Isté však je, že pokračujete ďalej.

Práve to sa nám v okolí chalupy zapáčilo. Miesta, ktoré by ste inak museli vykášať vyžínačom prejdete i kosačkou. S nastavením kosenia na 70 milimetrov, prechodom cez bubny, zemné mraveniská a nerovné chodníčky, ktoré sú vtisnuté do terénu.

Pojazd sme veľmi nevyužili

Tento najvyšší model akumulátorovej kosačky v súčasnej ponuke Kärcheru je vybavený funkciou Push Assist. Je to pohon, ktorý môžete využiť pri tlačení kosačky do kopca, alebo jej parkovaní. Motor je však spojený iba s jedným z dvojice zadných koliesok, takže ak je terén čo i len trochu nevhodný, čaká vás skôr preklzovanie ako podpora.

My sme túto funkciu priveľmi nepoužívali. Vieme si však predstaviť, že pri rodinných domoch sú i dokonalé trávnaté plochy, na ktorých môže pojazd fungovať. Pevnou rýchlosťou, bez preklzovania jednoduchých, plastových koliesok.

Príjemným prekvapením je pre nás tuhosť a odolnosť kosačky – tela i rámu. Hoci je celá vyrobená z plastu, všade sa nájdu lemovania, prelisy a doplnkové rebrovanie, aby mala slušnú tuhosť a húževnatosť. Nikdy sme nemali pocit, že by sa krútila, prehýbala alebo deformovala.

Ak použité plasty nebudú starnúť a krehnúť, poškodenia od odletujúcich gaštanov, kameňov či konárov sa nebojíme. Výkon motora je v rovnováhe s pevnosťou šasi. Obávať sa netreba ani letnej prehánky či vody zo závlahy. Všetko je zakrytované, kvapky vody sa nedostanú k batérii, motoru a ani k elektronike. Pretečú cez vyformované kanáliky bezpečne preč.

So zberom i bez

Výrobca k tejto kosačke dodáva v štandardnej výbave aj záslepku na mulčovanie, ktorú používame takmer pri každom kosení. Ak vyčkáte na to, aby obschla rosa divoký trávnik môže byť prerastený i o 20 centimetrov bez toho, aby bol priveľkým sústom pre nože.  Listy, stonky  i kvety akoby sa v jeho víre stratili pre návrat živín do zeme.

Stačí však, aby ste vošli do rovnakého porastu ak je mokrý a tráva sa bude lepiť na vnútro bubnu, až kým ho úplne neupchá. Po každých 50 metroch kosenia budete musieť stroj prevrátiť aby ste bubon vyprázdnili. Zistíte to pri zmene zvuku a zostatkoch nasekanej trávy, ktorá sa objaví v dráhe koliesok.

Vyskúšali sme si samozrejme aj zber trávy do koša. Máme pocit, že výkon zberu zodpovedá práve tomu, čo poznáme zo sveta elektrických kosačiek. Prúdenie vzduchu je dostatočne intenzívne na to, aby všetku pokosenú hmotu premiestnilo do koša. Ak organický materiál kompostujete, určite ho využijete.

Naprieč celým sortimentom

Táto kosačka nie je jediným záhradkárskym strojom od Kärcheru. Firma tento rok predstavila celú škálu 18 a 36-voltových pomocníkov, ktorí zdieľajú rovnaký systém napájania. Ak máte akumulátor k jednému z pomocníkov, ďalší stroj si už môžete kúpiť bez neho. Dosiahnete tým úsporu a využijete svoju výbavu na maximum.

36-voltový akumulátor s kapacitou 5 ampérhodín sa však nebude hodiť ku všetkému. Jeho váha a objem ladia so strojmi, ktoré majú vlastný podvozok a nemusíte ich viesť v rukách v celej ich váhe.

Akumulátorová kosačka Kärcher LMO36-46 Battery Power Set (662,99 €) nás presvedčila o tom, že ide o stroj na ktorý sa dá plne spoľahnúť i vtedy, ak máte okolo seba viac trávnatej plochy ako je zvykom v nových rodinných domoch. Na jedno nabitie pokryje veľkú plochu a poradí si aj s divým porastom a nerovným terénom. Len asistenčný pohon podvozku nás príliš nepresvedčil o svojej všestrannosti. Bez neho by mohla stáť kosačka o pár eur menej.

Written By
More from Milan Gigel
Kto otvorí zámky vašej chalupy?
Je to rituál, ktorý už pri príchode na chalupu nevnímate. Prejdete bránkou,...
Read More

Pridaj komentár