Testujeme tichú akumulátorovú pílu Ego Power+ CS1800E

Je to veľké strihanie káblov, pri ktorom sa pri pílení dreva vo dvore nebude ozývať ulicou rev spaľovacieho motora. Vytiahnete z nabíjačky sviežu batériu, zasuniete ju do reťazovej píly a keď preveríte ostrosť jej zúbkov a dolejete olej do nádržky, môžete sa pustiť do práce.

Aké to je, ak sa rozhodnete pribrať do svojich služieb nového pomocníka? Už dva mesiace sa na chalupe zoznamujeme s akumulátorovou reťazovou pílou Ego Power+ CS1800E, ktorá si poradí s väčšou záťažou ako by ste čakali.

56-voltová platforma

Zabudnite na 18-voltové náradie v dielni a preneste sa do sveta 56-voltových Li-Ion akumulátorov. Keď po prvýkrát vybalíte túto pílu zo škatule, určite sa najprv zastavíte pri obrovskej nabíjačke a akumulátore. Sú ako z budúcnosti, ktorá patrí palivovým článkom.

Dizajnéri inšpirovaní sci-fi filmami nenechali jediný detail bez tvárnenia, ostrouhlých reliéfov a podsvietených prvkov. Kým nabíjačka je ako architektúrna veža, akumulátor nesie črty futuristického zásobníka energie.

Obdivujete ich pri vybalení, obzeráte ich pri prvej desiatke nabíjacích cyklov, až kým sa vám nestanú všednými. Nemusíme nazerať pod kapotu, aby sme videli že ide o technológiu, ktorá kombinuje bezpečnosť nabíjania s rýchlosťou. Kým ventilátor prúdom vzduchu chladí články batérie, elektronika so senzormi monitoruje ich parametre.

Trvá len 30 minút, kým nabíjačka CH5500E nabije akumulátor s kapacitou 2,5 Ampérhodiny. To je približne toľko, čo potrebuje na krátke občerstvenie pri práci a kávičku.

Výkon, ktorý pocítite

Už od prvého momentu pri spracovaní palivového dreva a konárov zo sadu cítite, že ide o pílu ktorá je ladená do výkonu. Hoci je napájaná batériami, v ničom nezaostáva za elektrickými modelmi. Hľadajte za tým nielen vysoké napätie akumulátora, ale aj moderný bezuhlíkový motor s vysokými otáčkami.

Ostrá retiazka s riedeným zubom sa pohybuje rýchlosťou 20 metrov za sekundu, takže si nemusíte v práci navykať na žiadne novoty. Zuby sa noria do masívu vlastnou váhou píly a prenikajú svižným tempom nadol. Je fajn, ak máte ku koze pomocníka, ktorý vám nakladá jedno sústo za druhým.

Páči sa nám mimoriadne tichý chod píly a veľmi nízka úroveň vibrácií. Ba máme pocit, akoby sa ruky chveli pri pílení menej ako pri elektrickej píle. Znamená to, že i pri víkendovom zaberáku môžete odložiť v letnej horúčave antivibračné rukavice bokom.

Ťažšia ako by ste čakali

Ak ste sa v minulosti stretli s malými akumulátorovými pílami pre arboristov, určite vás zaskočí váha tohto modelu. V plnej pracovnej zostave s 2.5 Ah akumulátorom váži cez 6 kilogramov, ktoré každú hodinu práce akoby v rukách oťažievali. Cítite únavu v krížoch a neskôr aj v rukách.

Kým na zemi krátite kláty na metrovicu, priveľmi si to nevšimnete. Stačí aby ste sa však ku koze postavili ku kope konárov a štepín metrovice – razom je všetko iné. Snažíte sa uľahčiť si prácu opieraním zadnej časti píly o stehno.

Možno by pomohlo, ak by bolo ťažisko píly posunuté pre jej rovnováhu viac vpred. Možno by pomohlo aj to, ak by mala čelná rukoväť trochu iné postavenie. Jedna vec je však istá. Ergonómia píly sa priveľmi nezhoduje s jej pracovným nasadením. Buď jej chýba kus výdrže, alebo jej vystáva váha naviac.

Štyri fúriky na jedno nabitie

Výrobca udáva pri 2.5 Ah akumulátore na jedno nabitie výdrž na 130 rezov v prepočte na smrekové hranoly s prierezom 100x100mm. Z našej skúsenosti to môžeme potvrdiť. Ak máte pred sebou kopu suchých konárov z ovocných stromov s priemerom predlaktia, na jedno nabitie napílite približne štyri fúriky polienok.

Zásoba energie sa minie bez ohlásenia, píla sa zastaví a akumulátor zabliká na červeno. Viete, že je moment na jeho výmenu, alebo prestávku v práci. Dovtedy, kým sa batéria nenabije. Kým na chalupe to nemusí byť žiadna bariéra, pri komunálnom nasadení očakávate, že máte ďalšie čerstvé batérie na výmenu.

Zásoba energie neslúži iba na pílenie, ale aj pre pomocný reflektor. Ten v nedostupných, zle osvetlených miestach môže pomôcť pri nasvietení pracovnej plochy. Je to bezpečnosť naviac, hoci by ste ju využili iba raz za život.

Pevná a odolná

Ani na minútu sme nemali pocit, že by píla vo svojej húževnosti a odolnosti zaostávala za tradičnými riešeniami. Ustojí mocné vibrácie, neublíži jej pád na zem z klátu, dokonca sa nemusíte vyhýbať ani kvapkám dažďa pri mrholení. S triedou odolnosti IPX4 predsa len čosi znesie. V rose, hustom rannom opare a zaiste aj v snehu.

Vyhotovenie je beznástrojové, s automatickým napínaním reťaze. Neexistuje žiadny spôsob, ktorým by ste si vôľu pnutia nastavili. Otáčaním skruže sa súčasne napína reťaz i upevňuje lišta. Výrobca spojil dva ovládacie prvky do jedného.

Čo nám však troška chýbalo je regulácia mazacieho čerpadla. Prísun oleja má pevné tempo a nerozlišuje medzi surovým a suchým drevom. Výrobca nastavil výdatnosť kdesi doprostred, pri niektorých druhoch dreva si však vieme predstaviť šetrnejšie dávkovanie.

V každom prípade, je to píla ako tank, nemusíte sa báť ani zveriť ju do cudzích rúk. Nie je na nej priveľmi čo pokaziť.

Sadne vám?

Hoci sme s touto pílou spokojní, predsa len si však kladieme otázku, pre koho je určená. Pre stacionárne pílenie palivového dreva vo dvore je možno až príliš ťažká s krátkou výdržou. Ak máte na dosah ruky predlžovačku a zásuvku, pochodíte lepšie.

Ak chcete s pílou robiť prerezávku a zmladzovanie ovocného sadu v pohybe, tichý beh bez napájacieho kábla je super. Píle však pre jej váhu chýba obratnosť pre delikátne rezy, ktoré neraz siahajú až do výšky ramien. Tam sa viac osvedčia ľahšie modely pre arboristov.

Akumulátory s obmedzenou výdržou chýbajúcu elektrinu na chate či chalupe nenahradia. Podobné je to ak potrebujete priblížiť palivo z lesa domov a na mieste žiada ešte posledné úpravy. Nikdy nemáte istotu, či máte dostatok energie na prácu. Ak sa batérie vybijú, môžete sa vracať s polovičnou furmankou.

Určite sa však nájdu situácie, v ktorých všetko ladí.

Akumulátorová reťazová píla Ego Power+ CS1800E (299,00 €) 2.5 Ah akumulátorom BA1400 (124,OO €)nabíjačkou CH5500E (99,00 €) je zostavou, od ktorej môžete očakávať spoľahlivosť, mimoriadne tichý beh a výkon ktorý v ničom nezaostáva za elektrickými modelmi. Ak sa chcete zbaviť káblov pri menších rozsahoch prác, alebo ste pripravení zadovážiť si bohatšiu nádielku batérií, je riešením na ktoré sa dá spoľahnúť. Je to stavaná ako tank, ktorej neublíži ani vyšší záber pri práci.

Written By
More from Milan Gigel
Bez kábla a dymu? Spoznávame kosačku EGO Power+ LM1900-SP
Vsuniete batériu do kosačky, vytlačíte ju na trávnik a v tichom svišťaní motora sa...
Read More

Pridaj komentár