Chalupa môže vyhorieť nielen od komína

Možno ste to už zažili aj vy. Posedávate v kuchyni na chalupe, užívate si chladný vzduch prichádzajúci z ventilátora a zrazu sa ozve rana. Rádio zmĺkne, vrtuľa spomaľuje a zdá sa, že ani svetlá nesvietia keď siahnete na vypínač na stene. Čosi sa stalo a treba zistiť kde.

V tej chvíli si sotva spomeniete na to, že ste pred pár dňami zvesili zo steny v špajze starú predlžovačku, aby ste k nej pripojili ventilátor. Až ďalšie skúmanie prezradí čo sa stalo. Na prvý pohľad sa zdá, že je v úplnom poriadku.

Stačí však aby ste nazreli pod vonkajšiu gumovú izoláciu predlžovačky a všetko je jasné. Vnútro sa v priebehu desaťročí natoľko rozpadlo, že stačilo málo aby sa medené vodiče dotkli a v skrate stavili dovedna. Podobné to môže byť i na pôjde, v stenách, ale i samotných vypínačoch a zásuvkách.

Stará elektroinštalácia musí ustúpiť novej

Je zbytočné skúmať z akej epochy pochodí elektroinštalácia vášho domčeka ak nemáte v skrinke revíziu, ktorá vznikla pri nedávnej obnove. Staré domy ukrývajú staré tajomstvá a niet stopára, ktorý by odhalil ktoré vetvy sú z akého materiálu a akým spôsobom pozapájané a osadené.

Niektoré káble sú možno opletené oloveným pásikom a textíliou, iné zasa dechtovým papierom. Aj zásuvky a vypínače sú polámané, po niekoľkých drobných opravách. A je na pohľad isté, že každou trasou prechádzajú len dva vodiče namiesto troch.

Rozvody, ktoré kedysi slúžili iba pre gramofón, rádio a svetlá nie sú pripravené utiahnuť nároky dnešných dní. Je na čase, aby ste sa s nimi rozlúčili. A to doslova. V drevenici ich často nájdete vedené len tak po povrchu, v murovaných domčekoch ich začali ukrývať pod omietku až v predvojnových časoch.

Ticho a tma

Ako určiť najlepšie osadenie zásuviek, vypínačov, stropných svietidiel a ďalších prvkov elektroinštalácie? Odstrihnite sa a skúmajte svoje potreby. A to doslova. Od rozvádzača už od tejto chvíle nepôjde von žiadny jeden okruh. Iba jedna, jediná nová dvojzásuvka, ku ktorej môžete pomocou predlžovačiek pripojiť čo treba.

Vyhrňte si rukávy a pustite sa do prvej výzvy – brakovania. Vytrhajte staré káble, odmontujte všetky zásuvky a vypínače. Odstráňte rúrky, hadice, úchytky – všetko čo so starými rozvodmi súvisí. Už vás nemusí prekvapovať že niektoré škatule sú osadené pod stropom, kým iné vo výške ramien, pásu a kolien. Všetko ide preč.

Bude to núdza a nedostatok, ktoré vám prezradia ďalšie plány.

S jedinou zásuvkou

Veľmi rýchlo na vás doľahne ťažoba. Treba zapnúť remosku, inak nebude obed. Patrilo by sa sadnúť k večerným správam, aby ste vedeli čo sa deje. Raz sa vybije mobil, inokedy treba čosi vyvŕtať, a aj trávnik sa elektrickou kosačkou bez zásuvky nepokosí sám.

Kde chcete mať stropné svietidlá, kde sa budú zapínať a vypínať? Verte tomu, že vám potrvá niekoľko víkendov, kým budete mať vo veci jasno. Pripravte si blok s nalepovacími štítkami, prelistujte katalóg vypínačov a zásuviek od Schneider Electric a začnite formovať svoju predstavu.

Ak má chalupa dva vchody do kuchyne, vypínač od svetla by mal byť pri oboch dverách. Tam, kde sa nabíjajú mobily, tam sa zíde na stenu namontovaná USB zásuvka.

V spálni bude fajn stropné svietidlo so stmievaním a pre kosačku bude najlepšie, ak bude zásuvka vonku na fasáde. Odolná voči vlhkosti a dažďu.

Ba nájdete i také prvky akou je meteostanica, pohybový snímač či internetová zásuvka. Nielen vypínače a zásuvky sa montujú na steny.

Lístok ako návestie

Vždy, keď pri pohľade na jedinú, dočasnú zástrčku v chalupe narazíte na novú potrebu, okamžite ju značte. Lepte štítok s popiskou na stenu, lepte štítok nahrádzajúci budúce svietidlo na strop. Budete prekvapení, koľko sa toho nazbiera.

A myslite pri tom aj na komfort, ktorý ladí s rozostavením nábytku. Hriankovač pri jedálenskom stole, remoska na kuchynskej linke, robot na stolíku, vždy v odlišnej výške. Takpovediac na mieru. Chápete o čom je reč?

Z takýchto plánov sa ľahko zostaví projekt a vybuduje nová elektroinštalácia. Pretože viete čo chcete, viete čo potrebujete. Mimochodom, a čo chladnička a zimné temperovanie, aby špajza nezamrzla keď tam nebudete?

Written By
More from Milan Gigel
6 dôvodov, prečo sa vyplatí tráviť čas na vidieku
Je v tom kus pôžitkárskeho leňošenia, pri ktorom vyženiete z mysle všetky povinnosti. Otvoríte...
Read More

Pridaj komentár