Kosačka EGO POWER+ 2020E-SP – akumulátorový výkon bez kompromisov

Kosenie prírodných trávnikov dá zabrať aj tým najvýkonnejším spomedzi kosačiek. Tam kde tráva a byliny prerastajú výšku kolien, rosa vlaží lístky až do poludnia a kvetné stonky drevnatejú skôr ako oťažejú semienkami, kosenie môže byť mimoriadne náročné.

Obzvlášť v prípade, ak je terén členitý a neraz i vo svahu. Je vôbec možné, aby ste pri takto náročnej údržbe dokázali uniknúť hlučným spaľovacím motorom a zápachu výfukových spalín? Od začiatku sezóny sa na chalupe zoznamujeme s akumulátorovou kosačkou Ego Power+ 2020E-SP.

Mohutná ako tank

Na prvý pohľad by vám ani len nenapadlo, že je na tejto kosačke čosi zvláštne. Má mohutné oceľové šasi so šírkou 50 centimetrov, robustný kryt motora, veľké kolieska a pevnú polohovateľnú rukovať so štandardnou sadou ovládacích prvkov. Možno len farby sú trocha nezvyčajné vo svete záhradnej techniky.

Stačí však, aby ste ju začuli pri práci a razom je všetko jasné. Je príjemne tichá a ani predlžovačka sa za ňou neplazí v tráve. Pod kapotou sa ukrývajú technológie moderných Li-Ion akumulátorov a bezuhlíkový elektromotor. Pridajte k tomu plnohodnotný pojazd a môžete začať snívať. Údržba zelených plôch nebola nikdy príjemnejšia.

Páči sa nám, že výrobca ani troška nepoľavil na konštrukcii, ktorú do detailu prevzal z výkonných motorov poháňaných spaľovacím motorom. Nenašli sme žiadne odľahčenia, zjednodušenia, či úspory. Keď v ruke pri vynášaní po schodoch pocítite cez 30 kilogramov jej váhy, preblysne vám to hlavou pri každej príležitosti.   

Štyri v jednej

Pri kosení si vyberáte zo štyroch spôsobov kosenia, ktoré prichádzajú do úvahy. Ak sa hneď na začiatok zaujímate o mulčovanie tak ako my, nemusíte podstúpiť žiadnu výmenu noža či prestavbu. Stačí ak pod zadný kryt zasuniete mulčovaciu záslepku a zelená hmota sa za pochodu v šasi zmení na rezanku s dĺžkou do dvoch centimetrov. Tým odpadajú starosti s kompostovaním a živiny zostávajú na mieste.

Zberný kôš na zelenú hmotu je klasikou, bočné vyhadzovanie cez vsunutý tunel nájdete iba na drahších modeloch. Obe tieto možnosti sú i v tomto prípade plne k dispozícii. Tam kde kosíte dokonalú  trávnatú hmotu, všetko vyzbierate priamo do koša. Tam, kde chcete zelenú hmotu využiť v drobnochove na kŕmenie, sústredíte ju pre hrabanie do riadkov. Páči sa nám, že výrobca nezabudol ani na túto možnosť.

Posledným režimom je kosenie bez mulčovania a zberu. V tomto prípade za vami zostáva na zemi rezanka s dĺžkou tri-až-štyri centimetre. Tým spomalí nábeh rastu a uchová viac vody v pôde. Bez ohľadu, či kosíte okolie chalupy, park či divokú kvetnú lúčku za domom, vždy si vyberiete to najlepšie. Obzvlášť v prípade, ak máte s kosením bohaté skúsenosti.

Pojazd ju odľahčí

Nečakajte šidlo, ktorým možno manévrovať popri členitých okrajoch ozdobných záhonov. Aká ťažká je táto kosačka pri podvihnutí v ruke, tak ťažkopádne sa pohybuje po zemi. Ako tank prechádza cez každú terénnu nerovnosť. Veľké kolieska bez odporu prekonajú terénny schod, ale aj jarček ktorý vymyla voda. Bez odvrávania prejde po skale, bez prevrátenia prejde výmoľom.

Tlačiť do strmého briežku by ste ju však kvitnúcou lúkou nechceli. I preto je rozumné, že vo výbave tohto modelu je pojazd. Elektrický, poháňaný samostatným motorom na obe zadné kolesá. Kým páka pod pravou rukou uvedie pojazd do pohybu, páčka na dosah ľavice plynule určuje jeho rýchlosť – od pohodového pomalého kroku vpred, až po expresné parkovanie.

Najlepšou skúškou pre pohon je náš sádok nad chalupou. Strmo stúpa do brehu a na mnohých miestach ho členia terasy. Pojazd si vždy dokázal poradiť so stúpaním i na kritických miestach a veľké kolieska vždy preniesli silu motora do pohybu vpred. A to aj v prípade, ak v terénnej vlne jedno zo zadných koliesok stojí vo vzduchu.

S istotou môžeme povedať, že výkon, spoľahlivosť a nastavenie rýchlosti pojazdu sú v dokonalej rovnováhe s robustnosťou a váhou tohto stroja. I keď sa necítite pri sile, dokážete túto kosačku vyhnať bez námahy i do extrému. Pod horami je to na nezaplatenie.

Rosa jej v ceste nestojí

Z výrobného štítku nevyčítate, aký výkon má elektromotor s 56-voltovým napájaním. Isté však je, že na silu krútiaceho momentu, výkon a výdrž sa sťažovať nebudete. Práve naopak – prekvapilo nás, s akým zápalom sa pri každej príležitosti púšťame do práce. Kým nie je potrebné zbierať trávu do koša, ani výdatná rosa nie je bariérou v kosení.

Elektronika nestabilizuje motor v otáčkach, aby ho v prípade potreby podporila uvoľnením výkonovej rezervy tak, ako sme to mohli sledovať pri niektorých iných strojoch. Všetko je tu vyladené pre silu krútiaceho momentu, ktorý dáva rotujúcemu nožu energiu pri práci. Mulčovanie a sekanie trávy pod vysokým, priestranným šasi je svižné a energické. Nestáva sa priveľkým sústom ani vtedy, ak niektoré byliny prerástli výšku kolien.

Občasná kolízia s kusom odpadnutého konára, jablkami, či vlaňajšími gaštanmi nekončí poruchou. Občas sa podarí v neznámom zákutí terénu liznúť nožom i obrovský okruhliak, ktorý vytŕča zo zeme. Nikdy sa nám však nestalo, že by sme ohli os motora, poškodili nôž alebo šasi. Tento stroj to dobre vykryje.

Akumulátor namiesto bandasky

Keď sme pred časom predstavovali reťazovú pílu Ego Power, samostatnú pozornosť sme venovali i akumulátorom a nabíjačke. Pri tomto modeli je to rovnaké, len objem a váha akumulátora stúpli s kapacitou 7,5 ampérhodiny výrazne nahor. Stále je to rovnaké – cítime sa ako kdesi v budúcnosti, v ére palivových článkov.

Namiesto toho, aby sme dolievali palivo do nádrže, stačí len vziať akumulátor z nabíjačky a zasunúť ho v jeho impozantnej veľkosti pod kryt kosačky. Odtiaľ cez kľúčovú poistku, senzor vo vysúvacom mechanizme rukoväte a bezpečnostné tlačidlo napája reflektory, pohon noža a pojazd s reguláciou.

Na jedno nabitie pokosíte do chuti cez 1000 metrov štvorcových plochy s tým, že končíte skôr ako akumulátor hlási úplné vybitie. Je úžasné opakovane sledovať, koľko energie sa do neho vmestí. Takmer 50 minút nepretržitej práce v tých najnáročnejších podmienkach.

Sme presvedčení o tom, že mnohí chalupári si vystačia i so štandardne dodávaným, 5 ampérhodinovým akumulátorom bez toho, aby pociťovali obmedzenie.

Je viac ako zrejmé, že výrobca pomýšľa na komunálne využitie a údržbu rozsiahlych areálov parkov, kaštieľov, domovov pre seniorov, nemocníc, skanzenov a prostredí, kde by bol hluk spaľovacích motorov neprijateľní.

S nadšením čakáme na časy, keď z vidieka a chatových oblastí zmiznú benzínové kosačky do zabudnutia.

Prudko návyková

Oslobodiť  kosačku z palety zo škatule, vyčkať na prvé nabitie a vyniesť ju na zelenú plochu je úvodom, ktorý vás nenaplní elánom a pracovným nasadením. Je to viac drina a porcia nepoznaného, ako zábavka plná radosti.

Vo chvíli, keď spustíte motor a vykročíte vpred, začnete postupne zisťovať, že niet parametra, ktorý by mohol byť lepší. S výškovým rozptylom kosenia od 25 do 95 milimetrov sa prispôsobíte terénu a porastu, so 60-litrovým košom pri šírke záberu 50 centimetrov nezastavujete každých pár krokov a rýchlosť pojazdu nastavíte s takou presnosťou, že dokonale kopíruje tempo vášho kroku. Zvyšok je už zasa len drina – tentokrát pre kosačku, bez vašej účasti.

Tohtoročná sezóna nás presvedčila o tom, že svet akumulátorových kosačiek dospel k bodu, keď už spaľovací motor nemá vo výkone, výdrži a komforte obsluhy čo ponúknuť. Nová platforma pomaly ale iste začína preberať štafetu.

Akumulátorová kosačka Ego Power+ 2020E-SP (849,00 € s 5 Ah akumulátorom) osloví svojou spoľahlivou, robustnou konštrukciou a nekompromisným výkonom nielen na udržiavaných ušľachtilých trávnikoch, ale aj v členitom teréne s kvitnúcou lúkou či podraste ovocného sadu. Je tichá, s výnimočne spoľahlivým elektrickým pojazdom a výkonným motorom, ktorý pod robustným oceľovým šasi ponúka štyri spôsoby kosenia. Oslovila nás nielen svojou konštrukciou a parametrami, ale aj vytrvalosťou a výdržou. Ide o stroj, ktorý nerozhádžu z pohody ani nekonečné nálety slivkových letorastov, ktoré sa ukrývajú medzi kvitnúcimi bylinami.

Written By
More from Milan Gigel
Ste pripravení na remeslá a koníčky?
Máloktorá chalupa bola vystavaná iba preto, aby slúžila pre trávenie voľných chvíľ....
Read More

Pridaj komentár