Ako zmladiť ovocný sad? Testujeme akumulátorové nožnice Kärcher TLO 18-32

Usychajúce konáre starých stromov, bujnejúce nálety drevín a neskrotné kríky v ktorých sa miešajú mŕtve letorasty so živými. Ak ste kúpili chalupu s veľkým dvorom a ovocným sadom o ktoré sa desaťročia nik nestal, viete o čom je reč.

Môžete sa pustiť do prerezávky a zmladzovania s nožnicami a pílkou v ruke. Ak však povoláte do práce mechanizáciu, ide to rýchlejšie. Ako takúto výzvu zvládnu akumulátorové nožnice na konáre Kärcher TLO 18-32? Vyskúšali sme ich, aby sme vám prezradili viac.

Pohodlie bez kábla

Keď Kärcher začiatkom roka uviedol na trh sériu záhradkárskeho náradia, okamžite vyslal správu, že s rozmotávaním predlžovačiek je koniec. Všetky svoje stroje vybavil akumulátormi, aby mali chalupári viac radosti z vykonanej práce. Už žiadna zdĺhavá príprava a balenie, už žiadne obmedzenie káblom.

Zakliknete batériu do náradia a vykročíte vpred. A je úplne jedno či máte pred sebou výzvu na niekoľko hodín údržby, alebo len potrebujete odstrihnúť jediný konár, ktorý zavadzia vo výhľade na hory. Nikdy vám nie je zaťažko pribrať sa k robote. Vyskúšali sme si to s kosačkou Kärcher LMO 36-46 Battery Power Set a oslovilo nás to.

Akumulátorové nožnice nie sú výnimkou. Sú určené pre napájanie 18-voltovým Li-Ion akumulátorom, ktorý sa v rôznych kapacitách nesie napriek celou škálou náradí tejto firmy. Na displeji nepretržite vidíte informáciu o zostatku energie, ale aj o tom koľko minút či hodín práce ešte vydrží.

S ľahkým dosahom

Nečakajte obratnosť útlych ovocinárskych klieští a pílky. Ide o pomocníka, ktorý má takmer tri kilogramy pracovnej váhy, ktoré priam vychádzajú z jeho robustných čŕt. Čeľuste nožníc vyčnievajú z mohutného krku, ktorý sa končí veľkou rukoväťou a akumulátorom. Všetko je zapuzdrené pod plastovým krytom.

Pri prvom kontakte máte pocit, že všetko je akési hrubé, veľké a tak trochu aj nemotorné. Avšak len do chvíle, keď po prvýkrát zatlačíte spúšť a ostrými čeľusťami prestrihnete suchý konár o čosi hrubší ako palec. Bez toho aby ste ucítili akúkoľvek námahu, stroj vykoná všetku prácu za vás.

S 80-centimetrovým vysunutím sa dostanete do spodnej časti koruny stromov, ale aj hlboko do neprehľadnej spleti krovín, aby ste sa s istotou opreli do húževnatého tela a obopli ten konár, ktorý treba rezať. Stisnete dlaň a ďalší konár je preč.

Kopa narastá rýchlo

Teraz v lete nie je problém odlíšiť ktoré časti drevín žijú a ktoré nie. Bez toho aby ste zasiahli do úrody, striháte jeden mŕtvy konár za druhým a pred vami narastá kopa ktorá poslúži ako palivo pre nejednu grilovačku a opekanie.

Páči sa nám, s akou istotou sa môžeme oprieť do klieští pri hľadaní správneho miesta pre strih. Je výborné, že zo začiatku sa zaobídeme i bez rebríka. Jedinou prácou je zbieranie konárov a ich ukladanie na kopu – strihanie ide akosi samo.

Suché konáre do hrúbky palca padajú jeden za druhým, pri hrubších záleží na tom, do akej miery je nabitý akumulátor. Ak zostávajúca energia klesne pod polovicu, 30 milimetrov suchého dreva ovocných drevín už môže byť hraničným sústom. Oveľa jednoduchšie je to pri živom dreve a ihličnanoch. Čo strih, to istota.

Bez výkonovej rezervy

Trvalo iba chvíľku, kým sme sa s týmto pomocníkom zžili – pri preriezke náletov, zmladzovaní ovocín ale aj formovaní ihličnanov. Jednu odbočku konára striháte za druhou až kým vám nezostane iba rovná žŕdka. Jediný cvak a je na zemi. Ak si to zadelíte systematicky, s konármi ktoré padajú na zem už nemáte čo robiť.

Silu pri strihaní vyvíja elektromotor, ktorý cez prevodovku navíja lankové tiahlo. Spätný pohyb zasa zabezpečí pružina. Kým pri ručných nožniciach reagujú čeľuste na zovretie dlane okamžite, tu je to iné. Stisnutá dlaň spustí strihací cyklus ktorý sa zastaví buď po odstrihnutí konára, alebo zahryznutí pri nedostatku sily.

Motor vďaka senzoru spozná, že nemá dostatok síl pre strih. Zastaví sa a uvoľní lanko. Výrobca si na rozdiel od kosačky neponechal žiadnu výkonovú zálohu. Príliš hrubým konárom nožnice nepoškodíte, často však stačí dobiť batériu naplno a kliešte sú opäť pri sile.

Rok po roku

Je fajn, ak sa po dobre vykonanej práci obzriete po sade a všetky suché konáre sú preč. Teraz už môžete rozmýšľať nad tým, ako budete postupovať pri zmladzovaní. Doposiaľ to riešila príroda, odteraz je bremeno na vás. Je viac ako isté, že na jar siahnete po kliešťach znova.

Sviežou výzvou je údržba prírodného živého plotu, v ktorom sa strieda desiatka druhov drevín. Čo je hrubšie odpílite, čo je tenšie, to môžete strihať. Potrvá dve-tri sezóny kým divočinu skrotíte. Vďaka batériovému napájaniu a slušnej sile nožníc je to fajn.

Musíme však povedať, že rezné rany nie sú tak hladké a čisté, ako pri ručnej práci. Svojim charakterom zodpovedá prácam, pre ktoré sme si kliešte vybrali. Pustiť sa s nimi do strihu mladého ovocného sadu by nedávalo veľký zmysel. Rany by sa zbytočne dlho hojili bez zahladenia nožom.

Údržba je mimoriadne jednoduchá. Po každom použití očistiť ostrie od živice a miazgy, do čapu streknúť trocha oleja a ak príde na brúsenie, s okrúhlym pilníkom to máte zvládnuté za pár minút. Výbrus je s fazetou, takže nemusíte po každej sezóne chodiť do servisu na generálku.

Akumulátorové nožnice na konáre Kärcher TLO 18-32 (172,99) sú výborným pomocník pre každú chatu pod horou a chalupu, ktorá vo vidieckom prostredí priam obrástla ovocnými stromami a drevinami. Ak sa pozriete do dvora a všade vidíte konáre stromov je viac ako isté, že pre tohto pomocníka určite prácu nájdete. Od zlatovky, cez mohutné čierne ríbezle až po staré slivky a jablone.

Written By
More from Milan Gigel
Záhradku zakladajte na chalupe pred zimou
Tichá chalupa pod horami nie je iba romantickým miestom pre oddych. Ak...
Read More

Pridaj komentár