Odchádzate z chalupy? Nedajte to najavo!

Je to ako pozvánka pre tulákov, vandrákov a zlodejov. Ak chalupa do diaľky vysiela signál, že je po sezóne nadobro opustená, ľahko sa stane ľahkým cieľom pre nevítaných hostí. Kde je ticho a súkromie, tam je raj pre tých čo nectia dobré mravy.

Ako pripraviť chalupu pred dlhším odchodom? Nechajte ju nastrojenú tak, akoby ste sa mali každú chvíľu vrátiť. Ak z diaľky pôsobí dojmom, že ste na mieste, nik sa neodváži preniknúť do vášho súkromia a napáchať škody.

Nastrojte záclonky, kvety a výzdobu

Pozatvárané okenice a mreže na vstupných dverách s dvojicou visiacich zámkov už do diaľky vysielajú signál, že chalupa je opustená. Možno sa vám zdá, že práve vďaka týmto zábranám sa dnu nikto nedostane. Pravdou však je, že žiadna bariéra nie je nepreniknuteľná.

Niekde stačí rozbiť sklo a otočiť kľučkou. Inde možno len rozobrať zopár škridiel zo strechy a vojsť dnu z pôjdu dolu po schodoch. Čím viac prekážok do cesty nastaviate, tým viac škody pri ich prekonávaní vznikne.

Záclonky v oknách a plastové kvety na vnútorných parapetoch vyčaria domácku atmosféru všedného dňa, rovnako ako staré topánky pri vstupných dverách či uterák zavesený vonku na šnúre pre bielizeň. A ak tomu pridáte sezónny veniec na dvere či výzdobu do okien, je viac ako jasné, že ste na mieste.

Odložte náradie, upracte dvor

Rebrík na podstienku, sekera pri dverách a krompáč opretý o kôlňu sú spontánnou pozvánkou pre tých, čo možno ani nemali úmysel preniknúť do vašej chalupy. Všetko, čo môže uľahčiť vstup dnu by ste mali starostlivo odložiť a pozatvárať.

Rebrík vyneste na pôjd, náradie zamknite do kôlne a vo dvore a záhrade urobte poriadok, aby pôsobili tým najlepším dojmom. Pretože ak niekde ktosi je, väčšinou má všetko aj upratané. Čím otvorenejšie a prehľadnejšie je okolie domu, tým nápadnejší je každý nevítaný hosť.

Neraz pomôžu aj lampičky so senzorom pri vstupných dverách, ktoré do diaľky upozornia rozsvietením na každého, kto sa priblížil k vstupu. Po zvyšok roka, akoby ste ich našli pre svoje vlastné pohodlie pri nočných príchodoch a odchodoch.

A ak príde na smetný kôš, nechajte ho vo vnútri vo  dvore, za bránkou. Aspoň trochu naplnený, aby nezíval prázdnotou.

Zapnite rádio aj fantómový televízor

Rádio je tým najúspornejším spotrebičom na chalupe. Položte ho na nehorľavú podložku a nechajte ho vždy pri odchode zapnuté. Stiahnite mu však hlasitosť natoľko, aby ho len sotva bolo počuť v tichom, opustenom dvore. Kde je hudba a vrava, tam isto ktosi drieme aj keď ho nevidno.

Šikovným pomocníkom je aj fantómový televízor. Lampička, ktorá sa automaticky zapne po západe slnka na niekoľko hodín preblikáva farebnými LEDkami práve tak, akoby sa na stenách odrážalo televízne vysielanie. Po niekoľkých hodinách zhasne. Výhodou je, že sa neriadi hodinami ale západmi slnka.

A ak príde na zimné sviatky Vianoc, svetelné ozdoby v okách spúšťané súmrakom tiež nie sú zlou voľbou. Do diaľky vidno, že chalupa je nastrojená ku kráse a pohode. Kto by si len pomyslel že pre nikoho.

Schránku presuňte na vstupné dvere

Dohodnite sa na pošte, že vám budú korešpondenciu vkladať nie do schránky na bráne, ale na vstupných dverách. Práve tak, ako tomu bolo kedysi. Ak si vždy po novom snežení pošlete pohľadnicu alebo lístok na adresu chalupy, v snehu pribudnú od bránky nové stopy až ku dverám.

Šikovný je aj chodníček z podlahového polystyrénu, ktorý je vo dvore prekrytý iba 5-centimetrovou vrstvou zeminy s trávou. Vždy keď v zime nastane odmäk, sneh sa na  tejto utajenej stope rozpustí i vtedy, ak okolitá plocha zostane neporušená. Vytvoríte tak ilúziu vychodeného chodníčka, po ktorom denne niekto vychádza von.

Ak sa nachádzate na mieste, kde roznášajú do schránok i letáky, hlavnú schránku z brány odmontujte. Zbytočne by preplnená budila pozornosť a vysielala signály o vašom odcestovaní.

Poproste blízkych, nech odhrnú sneh

Ak máte blízkych, čo bývajú neďaleko, nie je na škodu poprosiť ich, aby z času na čas chalupu prekontrolovali a poodhadzovali sneh ak sa nakopil na chodníkoch, schodoch a podstienkoch. Aspoň preveria, či je všetko v poriadku.

Šikovnou pomôckou môžu byť aj skryte namontované kamery, cez ktoré sa môžete pozrieť kedykoľvek z mobilného telefónu alebo z počítača na svoj letohrádok. Ak uvidíte podozrivé stopy vo dvore, alebo zistíte že dvere sú vylomené a poodchýlené, nájdete si skôr čas na odvrátenie škôd.

Written By
More from Milan Gigel
Sencor SPR 6100BK – k elektrickému hrncu sporák netreba
Kachlicové pece na drevo ustúpili pred plynovými sporákmi, sporáky zasa uvoľnili svoje...
Read More

Pridaj komentár