Ako na chalupe otvoriť novú sezónu?

Sú to dni nových objavov a chalupárskych radostí. Ak starý domček po celú zimu driemal, aby ste v ňom slávnostne privítali s príchodom jari víkendovú sezónu, čaká vás zopár drobných povinností, ktoré sa opakujú rok po roku.

Vstupujete na miesto,  ktoré bolo opustené niekoľko mesiacov a nikdy neviete, aké nevyslovené príbehy sa tam odohrali. Možno sa vaša chalupa stala zimným útočiskom pre tuláka, možno do nej dokonca prenikla  i príroda.  Do čoho sa pustiť po prvej šálke kávy?

Prezrite všetky vstupy

Možno ste si na prvý pohľad nič nevšimli. Tam vzadu na izbe je však poodchýlený oblok, cez ktorý sa do chalupy na čas nanosil nečakaný návštevník. Bola mu zima a potreboval len pár dní na to, aby sa zotavil na svojich potulkách.

Pozorne skontrolujte všetky obloky a dvere na chalupe, kôlni a ostatných stavbách. Oprite sa do každých dvier, aby ste mali istotu že pevne držia. A pozorne prezrite každú zárubňu i zámok. Hoci to na prvý pohľad pripomína detektívnu prácu, nikdy neviete kedy sa vám nové poznania budú hodiť.

Staré okná len zriedkavo môžu svojou bezpečnosťou konkurovať novodobým a podobné je to aj pri dverách. Mnohé z nich osádzali do domu v časoch, keď kľúč bol nepotrebnou vecou a súkromie sa nebralo na veľkú váhu.

Neviňte za každý rozbitý oblok vandalov, zlodejov či závistlivcov. Možno len vo vetre odpadol kus podbitky a rozbil sklo. Alebo to spôsobil zlomený konár ohromného gaštanu, ktorý tak pekne zdobí váš dvor. Ak spozorujete čokoľvek zvláštne, popýtajte sa susedov na ich skúsenosti.

Vyprevaďte návštevníkov

Čo majú spoločné pavúky, myši a kuny? Za niekoľko mesiacov mohli nájsť vo vašej chalupe príjemné útočisko, na ktorom ich nik nerušil svojim denným koloritom. Možno ich privábil zvyšok vašich zásob ktoré ste ponechali bez dozoru. Možno boli na chalupe po celé leto, avšak skrývali sa pred vami.

Skôr ako sa rozhodnete pre nastraženie pascí, pokúste sa rozlúčiť s drobným životom prirodzenou cestou. Pustite na potulky izbami mačku, pootvorte výlezy na pôjd, aby už nebol chránenou zónou bez prístupu.

Všetko sa v priebehu najbližších dní vyrieši samo. Len drevokazný hmyz úplne odignoruje váš príchod. Ak vás trápi v konštrukcii drevenice, historickom nábytku či v každom kúte kam sa pozriete, pripravte si dokonalý plán boja.

Vyvetrajte všetky zákutia

Hoci máte pocit, že so sviežim vzduchom prichádza do chalupy čistota, vetranie je v skutočnosti akousi predsezónnou previerkou. Vybaľte periny aby ste sa presvedčili o tom, že vo vlhkej skrini počas dlhej zimy nezatuchli.

Spravte dôkladnú inventúru v špajze, kredenci a chladničke, aby v nich zostali iba tie zásoby, ktoré sú dokonale fit a nastrojené k úžitku. A nezabudnite po oblečení prezrieť aj tmavé kúty stien, či sa kdesi nestihli vykresliť plesnivé mapy. To všetko budete musieť dať na poriadok.

Práve teraz sa môžete zbaviť ležiakov, ktoré bez toho aby robili radosť už roky zotrvávajú na svojom mieste bez akéhokoľvek dotyku. S vami prichádza i poriadok a svieže povetrie.

Zachyťte zárodky škôd

Nič si nerobte z toho, že vás prvé kroky ťahajú na pôjd, aby ste skontrolovali v akom stave je strecha. Ľahko sa stane že škridla bez pupku poklesne nadol a sneh s dažďom začnú zatekať do lát a trámov. Obzrite si komíny, hľadajte mokré mapy na povale, pozrite strešné zvody, studňu i septik.

Je to práve voda, ktorá zvykne napáchať veľké mrzutosti skryte, bez vášho vedomia. Väčšinou na problém prídete až vo chvíli, keď oprava žiada veľké investície. Buďte pozorní, prechádzajte detail za detailom, všímavosť sa vám určite vyplatí.

Ak na pozemku okrem domčeka stoja i ďalšie stavenia, nevynechajte ani tie. Je predsa fajn ak stajnica, humno či podsieňa zostanú fit i pre ďalšie generácie. Bez ohľadu na to, že ste k nim vlani pristavili novú dreváreň.

Čo zostarlo, čo odpadlo?

Každá chalupa priznáva v detailoch svoj vek a práve s príchodom jari sa ukazujú miesta, ktoré pod zimnou perinou dodýchali svoj život. Prasknuté schodisko, rozkrušený chodníček, odpadávajúca omietka – to všetko sú drobnosti ktoré na prvý pohľad môžu dávať miestu jeho charakter.

Už teraz si však poznačte kde všade sa bude žiadať drobná údržba. Vedierko vápennej malty, téglik silikátovej farby, či fúrik plný štrku pre zásyp sa na chalupe neobjavia len tak samy od seba. Možno sa pri oprave spojíte s niektorými so susedov, možno vám časom napadne čosi šikovné.

Sú detaily ktoré žiadajú opraviť rok po roku, iné sa ozývajú len dovtedy, kým na ne nenájdete dokonalú záplatu. Hlavné je jediné – aby ste si tohtoročnú chalupársku sezónu užili ešte mocnejšie ako vlani.

Written By
More from Milan Gigel
Ako nezabiť starú, unavenú chalupu?
S chalupou je to ako so starým človekom. Môžete mu v dobrej vôli...
Read More

Pridaj komentár