Prázdna špajza? Za tieto zemiaky vás vychvália do nebies

Je to kulinárske dobrodružstvo, pri ktorom nemusíte odchádzať s kapsou na nákupy do supermarketu. Otvoríte svoju chalupársku špajzu a  vytiahnete z nej zemiaky a zopár všedných prísad, aby ste si už o chvíľu pochutnali na skvelej dobrote.

Prečo je Râpée Morvandelle dokonalou oslavou vidieckej pohody? Pretože toto jedlo sa varí takmer samo. Je iba na vašej šikovnosti, do akej miery zapojíte do varenia kuchynských pomocníkov. Ostrý nôž, elektrický strúhač a poriadne veľká panvica s nepriľnavým povrchom? Oslavujte s nami.

Rajnica plná chuti

Čo majú spoločné maslo, cibuľa a sušené bravčové pliecko? Vlejte do rajnice dve polievkové lyžice olivového oleja, pridajte k nemu za lyžicu masla, dve nadrobno nakrájané cibule a približne 150 gramov pliecka nakrájaného na prúžky.

Vo chvíli, keď tuk spení a zvyšné prísady v sklovitom lesku začnú priesvitnieť, povetrie sa naplní neodolateľnou, prenikavou vôňou. Nedovoľte cibuľke aby získala zlatisté tóny farieb a ustrážte aj pliecko, aby si udržalo ružovkastú farbu. Potrvá to iba dve-tri minútky praženia, kým odparkujete rajnicu mimo sporák.

Zemiaky nestrúhajte ručne

Vykopali ste práve mladé zemiaky z hriadky, alebo ste zašli do pivnice po tie vlaňajšie? Poriadne ich poumývajte, vykrojte prípadné klíčky a spolu so šupkou ich nastrúhajte na food procesore na tenké prúžky. Budete ich potrebovať približne jedno kilo, aby ste boli spokojní s množstvom pre štyroch stravníkov.

Ak zemiaky pustili pri strúhaní vodu, vyžmýkajte ich. Ak nie, preložte ich do misy, kde im doprajete primerané množstvo soli. Dôkladne ju premiešajte aby sa dostala na každý nastrúhaný prúžok. V tejto chvíli prichádza čas na ladenie chutí.

Späť k rajnici

Opražená cibuľka so soleným mäsom už vychladla, takže na rad prídu ďalšie prísady. Tri strúčiky pretlačeného cesnaku,  štyri vajíčka, deci a pol smotany, za pohárik strúhaného syra, troška čierneho korenia a to najhlavnejšie – petržlenová vňať.

Tá zo záhradky je fajn pre svoju sviežosť a príjemnú štruktúru. Sušená petržlenová vňať z balíčka Mäspoma má zasa plnšiu a vyváženejšiu chuť. Skombinujte ich, nešetrite a na záver obsah rajničky dôkladne premiešajte. To je tá explózia chutí, ktorá nadobro zmení zemitý charakter zemiakov.

Premiešať a zapiecť

Budete potrebovať misu s vysokým okrajom na to, aby ste osolené zemiaky dôkladne premiešali so zálievkou. Tá musí preniknúť ku každému kúsku a hoci sa to na prvý pokus nezdá, miešanie je tou najdôležitejšou úlohou.

Spravte to dvakrát, stečenú šťavu opäť dostaňte späť k zemiakom. Kým si troška oddýchnu, pripravte si nádobu na zapekanie. Rozpustíte v nej na sporáku maslo, keď začne peniť dôkladne ním prebehnete i okraje a prichádza rad na plnenie.

Lyžicu po lyžici ukladajte do zapekacej misy a na záver vrch trochu zrovnajte a posejte vlnkami. Ak do niektorých vhodíte kúsok masla na zjemnenie chuti a posilnenie vône, môžete sa pustiť do pečenia. Pri teplote 190 stupňov Celzia to v rúre dotiahnete k dokonalosti približne za 45 minút.

Ak budete v rúre vidieť, ako sa zemiaky oddelia od nádoby a po celom obvode vznikne retiazka bublajúceho masla, verte tomu že po vytiahnutí z rúry sa okamžite vsaje do upečeného disku.

Veľa riadu?

Možno vás trochu odradilo, že pri varení zašpiníte rajnicu, misu, zapekaciu nádobu a ešte aj pracovná nádoba food procesora zostane špinavá. Ak chcete vybičovať chute na maximum, nemôžete sa spoliehať na varenie v jedinom hrnci.

Šikovným riešením je riad Tefal Ingenio s odnímateľnou rúčkou, ktorý nezaberie v kredenci veľa miesta. Panvička, kastról, rajnica, miska, forma na pečenie – každá z nádob poslúži na niekoľko spôsobov. A vy nemáte starosti s tým, že potrebujete ďalšie.

Ako chutí Râpée Morvandelle?

Nečakajte chuť zemiakových placiek ani harule. Najprv vás opojí jemnosť masla a smotany, za nimi sa objavia príjemné tóny byliniek a plná, slaná chuť zemiakov s jemným podtónom kyslastého syra. To všetko v atraktívnej štruktúre prúžkov, ktoré sa vzájomne poprepletali a spiekli do jemnej, šťavnatej podoby.

Uložte bokom zopár kúskov nakladanej či zaváranej zeleniny a doprajte si príjemnú pohodu dvora. Tam kdesi na podstienku, alebo pod statným gaštanom vám bude chutiť najlepšie.

Written By
More from Milan Gigel
Kúpili ste vlani chalupu? Nezabudnite podať daňové priznanie
Je to jedna z posledných povinností, ktorá vás čaká po kúpe chalupy....
Read More

Pridaj komentár