Najlepší šošovicový šalát je ten kráľovský

Je to koncertné dielo cinkajúcich panvičiek a rajníc, pri ktorom sa rodí kulinársky sen. Kým prskajúce maslo zachytáva najjemnejšie esencie chutí a vôní, energický nôž mixéra vťahuje do emulzie ďalšie, aby nevyprchali bez pôžitku.

Čo má šošovica spoločné s jarnou zeleninou, bylinkami a drobnými darmi z chalupárskej špajze? Pripravte si s nami Salade royale de lentilles, šošovicový šalát, ktorý vás prekvapí rozmanitosťou uhladených chutí bez ohľadu na to, či ho naservírujete za horúca, alebo ho na druhý deň s pompéznou slávou vytiahnete z chladničky.

Šošovica bez namáčania

Nie je nutné, aby ste pre prípravu tohto šalátu drobné zrná farmárskej šošovice namáčali s predstihom. Preberte ich od kamienkov, vsypte do rajnice a zalejte vodou tak, aby mala hladina trojcentimetrovú rezervu. Nesoľte ju, nepridávajte žiadne koreniny. Nech si zachová svoju vlastnú chuť.

Na pomalom ohreve sa šošovica uvarí približne za 15 minút a je iba na vás, aby ste ju ustriehli vypnúť skôr, ako nadobro zmäkne a začne sa vyzliekať zo šupiek. Ak si pri ochutnávaní poviete, že už sa blíži k dokonalosti, vypnite ju. Vo zvyšku horúcej vody sa v hrubostennej rajnici dovarí. Ak sa hladina stratila tesne pod povrchom šošovice, zvládli ste to na jednotku.

Kde sa rodia chute?

Spenená kocka masla na panvici je magnetom na chute, ktoré zo seba uvoľnia dôležité prísady. Jedna veľká červená cibuľa, polovica stredne veľkého póru a úhľadné rezy sušenej bravčovej panenky, ktorá má za sebou pobyt v soli a bylinkách.

Stiahnite ohrev na slabučký tak, aby maslo neprskalo a cukor v cibuli sa nemenil na zlatistý karamel. Udržujte všetko v najpomalšom chode, aby štruktúry mäkli, avšak vzhľad zostával bezo zmien. Nech je cibuľka krásne fialová a pór sviežo zelený. Ak to dokážete takto ťahať celých desať minút, máte ďalšiu etapu prípravy za sebou.

So zeleninou pracujte šetrne

Máte pocit, že je šialené vytiahnuť tretí hrniec, aby ste v ňom priviedli do varu vodu, do ktorej sypete kocky nakrájanej mrkvy, petržlenu a stonkového zeleru? Práve odlišné spôsoby prípravy formujú dokonalé chute tohto šalátu – restujete, blanšírujete, varíte a ešte vás čaká aj emulgovanie.

Potrvá šesť-sedem minút, kým v tomto prudkom vare zmäknú bez toho, aby stratili svoju farebnú sviežosť. Vylovte ich cedidlom, prelejte ľadovou vodou a nechajte odpočívať. Je dôležité aby ste zastavili var okamžite, skôr kým sa zelenina zmení na fádnu, tak trocha anonymnú hmotu.

Studená omáčka pridá šmrnc

Určite ste už ponorným mixérom sobášili vajíčko, horčicu a olej, aby ste v priebehu niekoľkých sekúnd vytvorili jednoduchú majonézu. Ak pridáte zopár drobností naviac, podarí sa vám do nej vtiahnuť kokteil ďalších chutí.

Vlejte do pracovnej nádoby dve polievkové lyžice hroznového octu, pridajte dve polievkové lyžice dijonskej horčice, pokračujte lyžičkou kapár v kyslom náleve a nezabudnite použiť aj trochu nálevu. Pridajte soľ, jedno vajíčko a zvyšok už za vás spraví tyčový mixér. Najprv premixujte prvé sústo a potom k nemu prilejte riadnu dávku oleja.

Rýchla práca nožov zaistí, že vám pred očami vznikne hustý, biely krém priam nabitý vyzývavou, kyslastou chuťou. Ak patríte k tým, čo radi experimentujú v kuchyni, určite by na vašej linke nemala chýbať debnička so šikovným ponorným mixérom. My nedáme dopustiť na Tefal Infiny Force Pro, ktorý je ako malý kuchynský robot – seká, krája, strúha, šľahá a dokonca aj pasíruje.

Zrod delikatesy

Zliatu šošovicu počastujte v hlbokej mise soľou a koreninami. Nám sa osvedčilo čierne korenie, granulovaný cesnaksušený rozmarín z Mäspomy, ktoré tvoria overenú harmóniu. Nenechajte sa zlákať čerstvými bylinkami, tie prídu až na záver.

K dôkladne premiešanej šošovici pridajte dobroty z panvičky, zeleninu z rajnice a omáčku z mixéra. Teraz už chýba iba jedna malá plechovička s chutným tuniakom a môžete sa pustiť do miešania. A to nielen tak voľne, na linke. Smelo na varnom paneli, aby sa vajíčko v emulzii stihlo dovariť.

Spoznáte to podľa toho, že sýto biely krém sa stane trochu priesvitným. Intuitívne odhadnete, kedy je premena za vami. Teraz už len pripraviť zopár stratených vajíčok a obed je na stole. A to nie hocijaký.

Ako chutí Salade royale de lentilles?

Najprv vás v nose pošteklí príjemná vôňa rozmarínu, potom sa vám na jazyku rozleje jemná smotanové chuť  a keď šošovica svojou krehkou štruktúrou pripraví predvoj pre sladučké kocky jarnej zeleniny, okamžite viete že ste v tom až po uši.

Pór, cesnak, kapary, tuniak, sušená bravčovina – všetko prechádza v akýchsi vlnách po vašom jazyku, medzi ktorými prichádzajú neustále nové a nové odtienky.

Nezáleží na tom, či sedíte pred  čerstvo zamiešanou horúcou misou, alebo si vychutnávate tento koncert na studeno z opekaného sendviča či so slanými sušienkami. Mocnie každým sústom a vy neviete kedy máte prestať ochutnávať.

Written By
More from Milan Gigel
Radosť z byliniek
Je to tá najlepšia vec, ktorú môžete na chalupe urobiť. Vezmite zopár...
Read More

Pridaj komentár