Najlepší recept na cuketu. Iný už hľadať nemusíte.

Keď začnú mladé cukety zdobiť na chalupe záhony, v kuchyni sa rozpúta zelené peklo. Hľadáte spôsob, ako ich dostať na stôl vždy s novou, atraktívnou chuťou, aby sa nezunovali skôr ako prehučí ich sezóna.

Ochutnali ste už niekedy cuketu s krémovým šmrncom francúzskeho vidieka? Ak nie, pripravte si s nami Courgettes en Romarin Gratinées, ktorá vás naplní intenzívnou, sviežou chuťou v každom jednom súste.

Najprv ich obvarte

Nečakajte kým cukety dosiahnu gigantické rozmery a oberajte ich vo veľkosti, v akej ich zvyčajne nájdete v supermarkete. Do jedného kilogramu by sa vám ich malo vmestiť štyri až šesť kusov, čo je množstvo ktoré potrebujete na dnešný recept.

Odkrojte im stonky a rastové vrcholy, vložte ich do hrnca s horúcou vodou a nechajte ich približne 10 až 15 minút povariť. Najprv zmenia farbu z tmavej na sviežu zelenú, neskôr ich povrch zmatnie a až pocítite, že sa začínajú trochu poddávať tlaku prsta či lyžice, je správny čas na ich vytiahnutie.

Prelejte ich chladnou vodou, rozložte na suchú utierku a nechajte vychladnúť. Vzduchom nasýtená, penová dužina sa pri obvarení nasýtili vlahou, aby bola štruktúra cukety takmer rovnaká v celom jej objeme.

Nakrájať a opiecť

Rozkrájajte vychladnuté cuketky na polovice, každú z nich po dĺžke prekrojte na tretiny a rozdeľte na hranolčeky dlhé približne štyri centimetre. Všimnite si, že z pôvodne krehkých, ľahučkých plodov sa stal úplne nový druh zeleniny.

Rozohrejte na hlbokej panvici dve lyžice masla a lyžicu olivového oleja, pridajte všetky cukety a prehadzujte ich dovtedy, kým na ich povrchu nezbadáte prvé stopy opekania. Všimnite si, ako sa uvoľnená voda spojila s maslom a vytvorila na povrchu povlak.

Pridajte soľ, čierne korenie a sušený rozmarín. Nezabudnite na niekoľko prelisovaných strúčikov cesnaku. Všetko dôkladne poprehadzujte a pripravte sa na varenie svetlej omáčky.

Hotová za tri minúty

Čo sa stane ak na dvoch lyžiciach masla opražíte tri lyžice hladkej múky a zalejete ich 400 mililitrami vývaru? Verte tomu, že keď budete dôkladne miešať a zmes prevrie, vznikne vám svetlá omáčka ktorá sa priam pýta k pripravenej cukete.

Svojou krémovou hladkosťou pokryje každý jeden kúsok ponesie na sebe vôňu byliniek a cesnaku. Nerobte si ťažkú hlavu z toho, že ste si nestihli pripraviť slaný vývar dopredu. My neraz siahneme po práškovom zeleninovom bujóne Mäspoma a výsledok je fajn. Ak však máte čas na prípravu toho svojho, myslite na to deň vopred.

Teraz už iba zalejete cuketu omáčkou, posypete ju ochutenou strúhankou a ide sa na zapekanie. V rúre vám to zaberie pri teplote 170 °C približne 20 minút času. Nečakajte, že zálievka zmení svoju podobu a že sa na povrchu objaví červenkastá, chrumkavá kôrka. Uvidíte intenzívne bublanie a vôňa naplní celý váš príbytok.

Ak máte varnú nádobu, ktorá si rozumie s vašim sporákom i rúrou zároveň, môžete to pri varení šikovne využiť. Práve tak ako sme my z woku Tefal Ingenio odopli stisnutím gombičky rúčku, aby sme ho mohli vložiť do rúry.

Ako chutia Courgettes en Romarin Gratinées?

Čaká vás mimoriadne príjemná harmónia chutí, pri ktorej nemáte pocit, že intenzívnu chuť omáčky prerušujú jednotlivé sústa fádna cukety. Všetko akoby sa spojilo a miesilo dovedna tak mocne, že so zavretými očami sotva uhádnete, že máte pred sebou plný tanier cukety.

Posypte si porciu čerstvými bylinkami, pridajte k nej kúsok čerstvého, chrumkavého pečiva a oddajte sa lenivej pohode dvora. Toto jedlo výborne chutí nielen horúce, ale aj ako chladné osvieženie v sparných dňoch.

Written By
More from Milan Gigel
Prázdna špajza? Za tieto zemiaky vás vychvália do nebies
Je to kulinárske dobrodružstvo, pri ktorom nemusíte odchádzať s kapsou na nákupy...
Read More

Pridaj komentár