Pripravte si krémovú ryžu s cibuľou, chutí nezabudnuteľne

Miska plná cibule a k nej dve hrste ryže. Hoci to na prvý pohľad nevyzerá ako zoznam surovín na chalupársku delikatesu, veľmi ľahko by ste sa mohli zmýliť. Pridajte k tomu trochu masla, smotany a strúhaného syra, dochuťte petržlenovou vňaťou a malý zázrak je na svete.

Ak ste ešte nikdy nevarili klasiku francúzskeho vidieka menom Soubise, určite by ste to mali vyskúšať. Krémovú ryžu s množstvom sladkej, mäkučkej cibule si zaručene obľúbite. Možno i preto, že vás nečaká dlhé vystávanie pri sporáku. Nahrejte rúru na 150 °C a ide sa na to.

Krájať nechajte kuchynský robot

Kilogram cibule za vás nik neočistí. Ak ju však zbavíte šupiek, food procesor s nasadeným diskom na plátkovanie vám za pár sekúnd nakrája na tenké prúžky celú porciu. Bez sĺz v očiach, bez pálčivého pocitu pri dýchaní.

Vložte do hlbokého hrnca veľkú kocku masla, vysypte naň cibuľu a s vareškou v ruke dohliadnite na to, aby sa každý jeden kúsok obalil omastkom. Nejde o to, aby ste vytvorili zlatistý, cibuľový karamel. Práve naopak. Cibuľa má zostať biela. Potrebujete len to, aby zmäkla a stratila svoju krehkosť a tvar.

Ryža za päť minút

Popri tom naplňte panvičku vodou, osoľte ju a vsypte dnu 100 gramov guľatozrnnej ryže. Bude potrebovať presne päť minút na to, aby zo seba vydala škrob, otvorila póry na svojom povrchu  a začala prijímať vlahu.

Ak máte panvičku s nepriľnavou vrstvou, nemusíte ryžu premiešavať. Ponechajte ju obživnúť v horúcej vode, aby ste ju následne vylovili cedníkom. Práve to je ten čas, kedy ju treba primiešať do zmäknutej cibule.

Ochutiť a upiecť

Trocha čierneho korenia a soli škodu nenarobia, oveľa dôležitejšie je aby ste nádobu prikryli. My používame alobal a takto pripravenú zmes cibule a ryže vkladáme do predhriatej rúry, kde pri teplote 150 °C podstúpi pečenie celú hodinu.

Cibuľa získa sladkosť, nadobro sa vzdá svojej štruktúry a poskytne dostatok vlahy na to, aby sa ňou ryža dôkladne nasýtila. Ak budete piecť o čosi dlhšie, nie je to na škodu. Ani vtedy, ak sa na povrchu vytvorí náznak zlatistej kôrky.

Vmiešajte dnu zvyšné suroviny

Sto mililitrov šľahačkovej smotany, 60 gramov strúhaného syra, kocka masla a sušená petržlenová vňať od Mäspomy postačia na to, aby ste tomuto pokrmu nasadili priam kráľovskú korunu. Všetko navrstvite pri okraji hrnca na seba – strúhaný syr sa na smotane predčasne nerozpustí.

Až pri vmiešavaní uvidíte, ako sa všetko mení na jemný, ľahučký krém. S vôňou mlieka a masla, s jemnosťou smotany. To je tá chvíľka, keď môžete servírovať na stoly.

Ako chutí Soubise?

Sadnite k stolu, ochutnávajte sústo za sústom a oddávajte sa krémovej jemnosti, ktorú ste doposiaľ nikde neochutnali. Za horúca príjemne zahreje a dodá energiu skrehnutému telu. Za studena zasa osvieži pri posedení na terase.

A ak patríte k milovníkom feniklu, môžete to nabudúce vyskúšať v atraktívnej úprave. Vymeňte cibuľu za fenikel a oddajte sa jeho aromatickej sladkosti. Všetky množstvá surovín zostávajú bez zmeny.

Written By
More from Milan Gigel
Kto otvorí zámky vašej chalupy?
Je to rituál, ktorý už pri príchode na chalupu nevnímate. Prejdete bránkou,...
Read More

Pridaj komentár