Tefal Ingenio 5 Authentic – riad ktorého všestrannosť si zamilujete

Je to riad, ktorý nadobro zasiahne do vášho kuchynského koloritu. Najprv sa zorientujte v množstve nových tvarov a objemov, potom podľahnete čaru odnímateľnej rúčky a keď preniknete do samotnej podstaty Ingenia, z kuchynských skriniek vyradíte riady, ktoré sa stali zbytočnými.

Ak príde na súpravu riadu Tefal Ingenio 5 Authentic, môžete si byť istí, že vás po kúpe čaká jedno prekvapenie za druhým. Spolu s ním prichádza jednoduchosť, všestrannosť a úspora miesta nielen v kuchyni, ale aj v chladničke.

Klik sem, klik tam

Myslíte, že je možné vyžiť so sadou panvičiek, rajníc a hrncov, ku ktorým máte iba jednu či dve rúčky? Pri prvom zoznamovaní sa vám to zdá byť nemožné. Hoci sa dá jediným kliknutím prepnúť rúčku z jednej nádoby na druhú, nie je to návyk ktorý by ste mali v sebe.

Zdá sa vám byť zvláštne zobrať rúčku z polievkového hrnca, aby ste ju pripli na panvicu. Čoskoro však veci začnete vnímať úplne odlišne. Wok bez rúčky je vlastne oblá misa. Panvica bez rúčky je tanierom. Rajnica zasa formou pre zapekanie v rúre.

Podobné je to v kredenci, kde vtesnáte kompletnú sadu riadu na jedno miesto len preto, že vám nikde nepretŕčajú von rúčky. A aj v chladničke je zrazu viac miesta, ak rúčka neprekáža. Postupne to vo vás dozrieva, postupne si navykáte na nový štandard.

Rúčka sa vo vašom vedomí stane len kuchynskou pomôckou. Rovnakou ako je vareška, naberačka či obracačka. Vždy na dosah ruky, pohotovo pripravená pre použitie.

Na indukcii prekvapí

Hneď od začiatku riad Ingenio 5 Authentic prekvapí svojou hmotnosťou. Nie sú to ľahučké nádoby do prírody. Nie sú to hliníkové hrnce s nepriľnavou vrstvou ako ich poznáte. V továrni im dali tvar a objem z hrubého hliníkového plechu, ktorého dno je zosilnené zalisovanou nerezovou rozetou. Kým steny nádob majú takmer 3 milimetre, dno sa približuje k pol centimetrovej hrúbke.

Nejde o to, že by ste s nimi bili po pracovnej doske, aby ste nadrvili korenie alebo orechy. Hliníková masa výborne vedie teplo, takže hrnce varia nielen na dne, ale aj na bočných stranách. Páči sa nám ako výborne je súprava riadu pripravená pre indukčný ohrev. Dná hrncov držia rovinu pre tesný kontakt s varnou plochou.

Teplo plynule prechádza z kovovej rozety do hliníkového tela nádob, kde získava rovnomerný rozptyl. Na palacinkách už nenájdete kruhy kopírujúce tvar indukčnej cievky variča. A aj varenie trvá vďaka prenosu tepla kratšie.

Jediné, čo vás zo začiatku možno prekvapí sú šmuhy na sklokeramickej doske. Hliníkové prelisy spočiatku píšu po skle, škrabance však za sebou nezanechávajú.

Spoľahlivé a bezpečné

Praženica, omeleta, omáčka, stir-fry, polievka, guláš – s narastajúcim nákladom postupne zisťujete, že rúčky sú naozaj pevné a spoľahlivé. Nemusíte v pohotovosti pridržiavať druhou rukou hrniec len preto, že sa bojíte nehody. Každé energické cvaknutie pripojí rúčku pevne a spoľahlivo.

Nikdy sa nám nestalo, že by sme museli riešiť nehodu, alebo brať ohľad na to že rúčky nie sú pevne nitované. Ani pri najväčšej z nádob sme nikdy nedosiahli hraničné zaťaženie. Možno práve vtedy si uvedomíte, že Tefal Ingenio 5 Authentic nie je iba konštrukčným konceptom. Je to riad na každodenné intenzívne použitie. Spoľahlivý riad, ktorý nežiada jemné zaobchádzanie.

Nelepí a nepripaľuje

Výrobcovia nepriľnavých povlakov už niekoľko rokov zvyšujú húževnatosť polyméru pevným plnivom. Najprv to boli oceľové zrnká, neskôr prišli na rad rôzne minerály. Inak tomu nie je ani v tomto prípade. Povrch Teflon Titanium Mineralia +  je hrubý, nelepivý, zvrásnený a štruktúrovaný.

Čo to znamená zistíte pri prvej placke či omelete. Nelepivý povrch nie je klzký. Každá placka drží na svojom mieste dovtedy, kým ju nedáte do pohybu obracačkou. Nič vám nelieta bláznivo po oleji, všetko sa snaží získať tesný kontakt s hrncom bez toho, aby sa nalepilo. Tým je varenie expresne rýchle.

Kým pri varení je to super, pri ručnom umývaní riadu vás to môže trošku zdržať. Ak robíte zeleninový vývar, alebo pripravujte stratené vajíčka, tenučký povlak vodného kameňa z jediného varenia musíte zotrieť pevnou hubkou, alebo uvoľniť šťavou z citróna. Rovnaké je to s tukmi – držia sa štruktúry. V umývačke riadu by ste si to však sotva všimli.

V našich kulináriách vidíte, že nerezová lyžica je nám pri miešaní bližšia ako vareška. Verte tomu že na povlakoch žiadne opotrebovanie nepoznať. Drevo a plastové pomôcky sú fajn, kovu sa však v jeho oblej podobe báť nemusíte.

Tefal navyše pridáva na dno nádob aj svoj neprehliadnuteľný, okrúhly indikátor teploty. Ak sa dva odtiene teplocitlivého pigmentu zjednotia, nádoba je pripravená na restovanie. Maslo, olej a ide sa…

Var, peč, kysni, smaž!

Oblé kontúry panvíc, hranatá geometria rajníc a prehnutie wokov sú klasickými tvarmi varných nádob. Nehľadajú modernú eleganciu ale kopírujú tvary nádob klasickej francúzskej gastronómie. Netrvá dlho, kým to začnete zneužívať.

Z panvice spravíte servírovací tanier, z rajnice misku na čistenie zeleniny, z woku misu na miesenie cesta a z čohokoľvek nádobu na zapekanie. Neuvažujte nad tým, že sú to nádoby na tepelnú úpravu. Bez rúčky sa hodia naozaj na všetko – kysnutie, čistenie, namáčanie, zapekanie. V tomto štádiu ste v tom až po uši.

Ba možno i šalát pripravíte do woku bez toho, aby ste nad tým rozmýšľali. Nádoby sú praktické, hygienické a keďže k nim dostanete i plastové veká pre zakrývanie, už vidíte ako zvyšky odnášate do chladničky bez toho, aby vyschli.

Ak sa rozhodujete nad kúpou niektorej zo súprav hrncov Tefal Ingenio 5 Authentic, majte na mysli že vlastne nekupujete iba hrnce. Ale nádoby na všetko. Je veľmi praktické, ak plynule prechádzate z varného panelu do rúry a späť pri kreatívnom varení.

Pokrievky sme ešte neskúsili

Hoci Tefal v sortimente Ingenio ponúka tri veľkosti sklených pokrievok a jednu univerzálnu plechovú pokrievku na panvice, my vám zatiaľ nevieme sprostredkovať naše postrehy pretože varíme bez nich. Do našej kuchyne si zatiaľ cestu nenašli.

Rýchlo sme si však navykli v takýchto situáciách improvizovať alobalom – z hliníkovej fólie je pokrievka pre zapekanie či pomalé varenie pripravená na počkanie, takže nemusíme robiť úskoky a hľadať iné nádoby ak príde na takúto výzvu.

Čo sme sa naučili?

Riad Tefal Ingenio 5 Authentic (od 54,90 Eur) v sebe ukrýva viac, ako ste schopní po prečítaní tejto recenzie prijať. Musíte ho zažiť na vlastnej koži, aby ste pochopili jeho podstatu. Nenechajte sa oklamať riadom iných výrobcov s podobným dizajnom. Len tu nájdete mimoriadne hrubé hliníkové nádoby, výborne spracované sendvičové dno a povrchovú úpravu, ktorá sa len tak ľahko neunaví. Ak to s kulináriou a kuchynskými dobrodružstvami myslíte vážne, čakajú vás nové zážitky, skúseností a príjemné pocity zo všestrannosti a spoľahlivosti nádob.

  • Riad je mimoriadne pevný, príjemne ťažký s hrubým húževnatým povrchom. Žiadny lacný teleshop.
  • Odnímateľné rúčky majú nielen svoje čaro, ale hlavne prednosti. Od všestrannosti nádob, až po úsporu miesta.
  • Hoci máme v aktívnom používaní osem nádob Ingenio 5 Authentic, pri našich kulinárskych dobrodružstvách sa stáva že nám predsa len zvyknú chýbať ešte nejaké rajnice naviac. Užívame si francúzsky prístup k vareniu, kde každá surovina žiada svoje – na sporáku i v rúre.
  • Nikde nepozorujeme opotrebovanie povrchu, nikde nemáme pocit že by mohlo byť čosi vyrobené lepšie a kvalitnejšie. Dvomi slovami – ladí to!
  • V sortimente Ingenio nenájdete veľké hrnce na kapustnicu, zaváranie či zabíjačku. To sú výzvy pre iný riad.

Written By
More from Milan Gigel
Lamax Sentinel 2 – hudba a príbehy na každý deň
Sú chvíle, keď sa aj na chalupe žiada trocha hudby a hovoreného slova....
Read More

Pridaj komentár