Ananásový koláč s karamelom poteší vás i návštevu

Šťavnatý ananás, zvodný karamel a nadýchané cesto s neodolateľnou vôňou masla. Ak príde na chalupárske vypekanie, nemusí to hneď znamenať, že sa pustíte do miesenia, kysnutia a naťahovania závinov.

Ak môžete k práci prizvať kuchynský robot, bez námahy vyčaríte i takú dobrotu akou je gâteau à l’ananas caramélisé. A to aj vtedy, ak k vám zavíta neohlásená návšteva, ktorú vo dvore prepadne chuť na čosi výborné.

Pripravte si karamel

Vsypete do rajnice zopár lyžíc hnedého cukru, prilejete k nim trošku vody a spustíte ohrev. Je úžasné sledovať premenu, ktorá sa spustí na sporáku. Najprv sa cukor roztopí, potom sa s vodou spojí do sirupu a keď sa objavia obrovské, neutíchajúce bubliny,  zachytíte i zmenu farby a vône.

Nie je nutné, aby ste obsah rajnice miešali. Stačí ak raz za čas siahnete na rukoväť a zakrútite obsahom. Práve tak, akoby ste karamel premiešavali na site. Nič sa nenalepí na steny hrnca, nič sa neprichytí na dne. Pripálenia sa nebojte. Ak na záver pridáte peknú porciu rumu, karamel bude dokonalý.

Dokonale vymastiť

Tortová forma s priemerom 28 centimetrov, papier na pečenie zaseknutý v dne a zmäknuté maslo na každej kontaktnej ploche. To je dôsledná príprava, ktorá sa vám vyplatí. Ak chcete koláč vždy vytiahnuť vcelku bez poškodenia, buďte dôslední. Bez vysýpania múkou, avšak s dostatkom masla.

Naša forma je z radu Delibake od Tefalu. S rozšíreným dnom sa mimoriadne hodí na vkladanie papiera s tým, že nikdy na spoji nepretečie. Ani vtedy, ak sa pustíte do práce so želatínou a tuhnúcim krémom.

Na dno pripravenej formy prídu kolieska sterilizovaného ananásu do ktorých vložíte po jednej kandizovanej čerešni. Práve v tejto chvíli príde k úžitku karamel – lyžicou ho naneste na ovocie tak, aby na papier zatekal iba jemne. Nepoužite ho všetok. Mohol by vám pri pečení vyvrieť na povrch korpusu.

Utrieť do hladka

Ak je trená bábovka vo vašej priazni, určite viete ako si máte poradiť s prípravou treného cesta. Do kuchynského robota osadíte metlu a do misky dáte 200 gramov mäkkého masla nakrájaného na kocky a 200 gramov cukru. Rotujúca metla spraví z tejto nesúrodej nádielky homogénnu pastu. Každé zrnko cukru bude obalené tukom.

Po jednom pridávajte postupne štyri vajíčka, až kým pasta nezredne a nezíska jednotnú, žltú farbu. Určite si pomôžete stierkou alebo lyžicou, aby ste maslo nalepené na okrajoch nádoby a metle dali do pohybu. Nezabudnite pridať rum, aby bolo cesto ľahšie a aromatickejšie.

Do jednej misky navážite 100 gramov hladkej múky, do druhej 100 gramov polohrubej a ku každej z nich primiešate lyžičku prášku do pečiva. I tieto múky pôjdu do robota, aby vám vzniklo trené cesto. Budete vidieť ako postupne mení farbu zo žltej na bielu a získava podobu pevného, hustého krému.

Áno, trené cesto má osobitú štruktúru a vzhľad. Nedokážete ho vyliať do formy – budete si musieť pomôcť stierkou, aby ste ho na ovocie s karamelom natreli ako na tortu. A ak sa vám bude dariť, spravte to tak aby okraje boli vyššie ako stred.

Na príjemných 170 stupňov

Vložte tortovú formu do rúry a dajte jej 35 minút času na to, aby sa všetko prepieklo. Najprv sa cesto podvihne, potom sa možno objaví na okraji bublajúci karamel a keď cesto vystrieda všetky odtiene oranžovej, ružovej a svetlohnedej farby, ste vo finále.

Gâteau à l’ananas caramélisé vytiahnite z formy za horúca. Povoľte obruč, stierkou uvoľnite celú škáru a stiahnite obruč nadobro dole. Potom koláč preklopte na servírujúci podnos a zložte z neho dno pečiacej formy. Papier na pečenie stiahnete na záver.

Koláč potrebuje pár minút na to, aby vypustil paru. Ak ho budete servírovať horúci, čaká vás príjemná atmosféra Karibiku. Ovocná, rumová, veselá.

Written By
More from Milan Gigel
Stromov nie je pri chalupe nikdy dosť
Od chalupy sa už akosi počíta, že k nej patrí ovocný sad,...
Read More

Pridaj komentár