Zapekaná fazuľa s mäsom – klasika francúzskeho vidieka

Štedrá porcia mäsa, výdatná nádielka dobrej fazule a omáčka, ktorou sa nesie pohodová atmosféra vidieka. Ak čakáte na chalupe veľkú spoločnosť, ťažko by ste našli šikovnejšie jedlo ako to, ktoré dokážete vo veľkom pekáči pripraviť v rúre.

Tradičný cassoulet má veľa podôb a každé zákutie kraja či rodina majú iný vkus pri jeho príprave. My vám predstavujeme jeho odľahčenú tvár, ktorá nie je priťažkým sústom ani pri letnom leňošení. Ste pripravení na dnešné varenie?

Namáčajte pol dňa vopred

Ak má byť fazuľa chutná, musí sa prebudiť zo svoje suchej, špajzovej podoby. Vysypte ju z pol kilogramového vrecúška do misky, zalejte ju studenou vodou a nechajte ju aspoň od večera do rána oddýchnuť, aby opäť nadobudla svoju kvalitu.

Najlepšia je tá biela, ktorá si aj po dlhom varení zachová svoju štruktúru a neunikne zo šupky.  Preberte ju od prípadných kamienkov a chybných zrniek, zalejte ju tak aby bola aspoň na tri prsty pod hladinou vody. Tak budete mať istotu, že i ráno bude pod hladinou.

Neodolateľná vôňa masla

Nik neuhádne čo chystáte, ak v pekáči na masle opražíte horné kuracie stehná s kožou a kosťou, aby nadobudli slávnostný, zlatistý ráz. Raz máte pocit že vo vzduchu cítite vôňu kokosu. Inokedy sa maslo prejaví s kuracinou ako rozohriata kačacia masť.

Práve na nej vzápätí do sklovita oprážate dve veľké cibule, aby k nim postupne pribudla spoločnosť 200 gramov sušeného pliecka, trochu zelerových stoniek, dvoch väčších mrkiev a jeden a pol hlávky cesnaku. Všetky pekne očistené a nakrájané na rovnomerne veľké kúsky.

Keď zelenina začne rozvoniavať a stratí kúsok svojej krehkej tuhosti, na pomoc prichádza soľ, čierne korenie, štvorica bobkových listovsušený rozmarín od Mäspomy. Pod vareškou sa takmer okamžite stratia v základe.

Mäso musí byť

Na orestovanú zeleninu naukladáte späť kuracie stehná, pomedzi ne rozložíte pikantné klobásky chorizo a rad príde aj na fazuľu, ktorú precedíte a rozložíte do plochy. Plechovka sterilizovaných rajčín a hovädzí vývar tomu nasadia korunu.

Môžete to nechať na čas na sporáku pomaly bublať a sledovať, či ešte pekáč pýta vývar naviac alebo nie. Ak sa zdá že všetko je v poriadku, prikryjete ho hliníkovou fóliou a vložíte do rúry vyhriatej na 150 °C.

Potrvá približne 3 hodiny kým bude cassoulet hotový. Spoznáte to podľa neodolateľnej vône a fazule, ktorá príjemne zmäkla.  Ak sa však v jeseni pustíte do hutnejšej verzie z bôčika, prednej hovädziny a bravčových koží, počítajte s ďalšími hodinami prípravy naviac.

Ako chutí cassoulet?

Očakávajte atmosféru a chuť vidieka v celej jeho kráse. Vôňa byliniek, pikantnosť klobások, sypká štruktúra fazule a omáčka, ktorá priam preniká chuťou mäsa sú úžasné. Obzvlášť ak si za každým sústom zahryznete i kúsok francúzskej bagety.

Nazrite do kredenca, prehrabte mrazničku a naplánujte si toto dobrodružstvo aj vy. A ak by ste mali pocit, že by to nemuselo byť zlé s jahňacinou či králičím mäsom, tak smelo do toho.

Written By
More from Milan Gigel
Chalupa môže vyhorieť nielen od komína
Možno ste to už zažili aj vy. Posedávate v kuchyni na chalupe, užívate...
Read More

Pridaj komentár