Hovädzie na horčici, víno ktoré povznesie telo i dušu

Výdatný obed na tanieri a svieže víno po jeho boku. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že usadáte k jednej zo stoviek variácií na ľahké, letné jedlo z cestovín, pravý opak je pravdou. S každým novým sústom na jazyku zisťujete, že dnešné kulinárske dobrodružstvo ukrýva mocné tajomstvo.

Je ním rázovitý, vidiecky charakter, ktorý sa neuspokojí len s ľahkým pošteklením zmyslov. Od stola budete odchádzať nabudení silou a náladou do ďalšej práce. Očakáva sa od vás na chalupe výkon pri jej údržbe a obnove?

Pripravte si s nami bœuf à la moutarde a spárujte ho atraktívnym vínom Toscana 2020 z vinárstva Villa Antinori s ovocným buketom a sviežou kyselinkou. Budete prekvapení súzvukom ich chutí.

Hovädzina, cibuľa, zelenina

Na polovičné kolieska nakrájate jeden veľký pór, prikrájate k nemu jednu stredne veľkú cibuľu, dva veľké petržleny a dve menšie mrkvy. Aby bola chuť čo najplnšia, odolajte škrabaniu šupky z koreňovej zeleniny. Len ju pekne vyumývajte a zapracujte do zeleninovej zmesi.

Z 800 gramov hovädzieho pleca nakrájate rezne, každý z nich obojstranne osolíte, ochutíte korením štyroch farieb a vrstvenie v nádobe na pečenie sa môže začať. Naspodok príde zelenina, na ňu plátky mäsa, potom opäť zelenina, mäso až po samý vrch.

Zálievka z dvoch decilitrov bieleho vína a litra vývaru možno pôsobí skromne. Pridajte však päť lístkov bobkového listu a polievkovú lyžicu sušeného tymianu od Mäspomy a razom je všetko iné. V rúre predhriatej na 190 °C potrvá necelé tri hodiny, kým bude hovädzina jemná a zelenina zo seba vydá koncentrovanú chuť. Dožičte im čas, aby tak urobili.

Tu vzniká chuť

Kým plátky mäsa vylovíte na tanier a zakryjete fóliou aby odpočívali, ponorným mixérom spracujete šťavu so zeleninou na hustý krém. Dve výdatné lyžičky dijonskej horčice a dve deci smotany na varenie nastavia chuť, štipka soli a čierneho korenie vám pomôžu pri dochutení.

Na chvíľu sa zdá, akoby povetrie naplnila vôňa sviečkovej na smotane. Kyslé tóny vína so sladkosťou zeleniny však čoskoro miznú za oponou horčice a stredomorského korenia. To je ten správny medzičas pre prípravu cestovín.

Zaručená BIO kvalita

V horúcej vode odvárame cestovinu z rodinnej firmy Sgambaro, v ktorých spoznáte chuť tvrdej, talianskej pšenice vo všetkých jej smeroch. Aby si po odvarení zachovala svoju sviežosť, pridávame k nej lyžicu masla, čerstvo nasekanú bazalku, strúhaný zrelý syr a trochu omáčky, ktorá sa do nich okamžite vpíja.

Nehľaďte na to očami Talianov a nehľadajte za tým žiadny barbarský úskok. Držíme sa zvykov francúzskeho vidieka, z ktorého naše jedlo pochádza. Servírovanie je už iba prirodzenou koncovkou. Na tanier patrí cestovina, omáčka a niekoľko plátkov mäsa. Práve tak, aby to na oko vyzeralo ľahko bez ohľadu na to, čo vás čaká.

Snúbenie chutí

Nie je v tom žiadna náhoda, že sme k dnešnému menu vybrali víno Toscana 2020 z vinárstva Villa Antinori. Pri letnom pohľade na jeho slamovú farbu neviete, čo presne máte očakávať. Otvoríte však fľašu, nalejete prvý pohár a vôňa tohto vína vás okamžite upúta.

Je svieža, ovocná a ihneďvo vás prebudí chuť na dúšok. Vo vôni nájdete všetky druhy zrelého, žltého ovocia, za ktorými sa ukrýva jemnosť citrusov, náznak vanilky a vôňa kvetov. Stačí však, aby ste nechali na jazyku rozplynúť prvú kvapku a razom vás osloví jeho priamočiara, svieža harmonická chuť s povzbudivou, jemnou kyselinkou.

Opojení vôňou ani nehľadáte chuťové nuansy, ktoré sa v harmónii zlievajú do príjemných, osviežujúcich pocitov. Práve taký je charakter bielych vín z centrálnej časti Talianska s ich osviežujúcim, ľahkým a čistým profilom. Akoby boli stvorené pre párovanie so širokou škálou pokrmov.

Za týmto príjemným mokom stojí šľachtická rodina Antinoriovcov, ktorí sa pestovaniu viniča a výrobe vína venujú už 26 generácií. S vyberaným vkusom, zmyslom pre tradíciu ale aj záujmom o najnovšie technológie sa v ich vinárstve zrodilo veľa vycibrených klenotov, ale aj množstvo príjemných vín pre všedný deň.

Príjemné posedenie

Postupne začína dávať zmysel vznikajúca harmónia chutí a vôní. Kým pikantná francúzska horčica so sladkou zeleninou a jemnou smotanou vytvárajú balans chutí a vôní po boku mäkučkej hovädziny, svieži charakter vína akoby svojim ovocným profilom s vyváženou kyselinkou dopĺňal paletu chutí k príjemnej, harmonickej šírke.

Pod chvíľou zacítite bylinky či hutnú chuť mäsa, inokedy sa do popredia derie príjemná a ľahká chuť cestovín, na ktorých kvitnú i tie najjemnejšie nuansy kvetov, ovocia a citrusov. Všetko príjemne ladí a hoci cítite ako naberáte od dnešného obeda silu, stále ste akýsi ľahučkí a svieži.

Written By
More from Milan Gigel
Najlepší šošovicový šalát je ten kráľovský
Je to koncertné dielo cinkajúcich panvičiek a rajníc, pri ktorom sa rodí kulinársky...
Read More

Pridaj komentár