Weber Summit Kamado E6 – kotlový gril ako žiadny iný

Keď George Stephen vyrobil svoj prvý plechový gril z dielcov na bóje, okamžite tým pobavil svojich susedov. Jeho „Sputnik“ sa stal atrakciou, ktorá sa vymykala z vtedajšieho sveta murovaných grilov. Tie podľa plánov v časopisoch muroval vo dvore v časoch kórejskej vojny každý domáci majster.

Nik netušil, že novátorský gril bude natoľko šikovný, že časom obletí celý svet. Tento rok uviedla firma Weber na trh jeho najnovšiu verziu – Summit Kamado E6, ktorá vyšperkovala pôvodnú myšlienku k technickej dokonalosti. Gril s dvojitým plášťom, hlbokým ohniskom a tepelným štítom pre údenie.

Trvácny a vždy po ruke

Farba zhorí a plech zhrdzavie. To je príbeh nejedného záhradného grilu. Vydrží niekoľko sezón a zrazu to s ním ide dolu z kopca. Weber už dlhé desaťročia používa pri plechových griloch namiesto farebného nástreku smalt. Je ako pružná sklená glazúra na keramike, ktorá odolá ohňu, mrazu a pôsobeniu času.

Hoci sa bez zakrývania za niekoľko dní zanesie peľom, prachom a patinou dvora, vždy stačí len povrch opláchnuť a je ako nový. Grilovacie rošty sú chrómované, pohyblivé časti a podstavce z nehrdzavejúceho hliníka a ak príde na steakové mriežky, woky, hrnce a nádoby pre grilovanie, tie sú vyrobené z trvácnej liatiny s nelepivou povrchovou vrstvou.

Je iba na vás, či ukryjete gril pod slušivý textilný kryt, alebo ho ponecháte na terase napospas vrtochom počasia. Vždy keď naň siahnete, na kolieskovom podvozku ho presuniete tam, kde sa koná ďalšie kulinárske dobrodružstvo a zábava.

Komfort na prvom mieste

Ak ste ešte nikdy neskúsili vymetanie popola z ohniska, mali by ste vedieť že všetko obslúžite jedinou pákou pod kotlom. Kým lopatky viac alebo menej otvárajú spodné prieduchy pre nasávanie vzduchu, súčasne cez ne zhŕňajú popol do zbernej nádoby. Tá je ako rajnica, ktorú plníte dovtedy, kým úplne nezablokuje prístup vzduchu.

Z uzavretej nádoby vietor nerozfukuje popol po dvore a dolu sa popri jemnom prachu dostanú iba drobné uhlíky, z ktorých už vyhoreli zvyšky omastku. Záhradkári vedia, že ide o minerály, ktoré vylepšia pôdu na záhradke. Cez sezónu odkladáte všetko do vrecka a na jeseň zarýľujete do hriadok.

Gril Weber Kamado E6 má na veku veľkú rukoväť a pánt, ktorým je kryt pevne spojený so spodnou časťou kotla. Ak ste pri doterajších griloch niekedy mali pocit, že k parkovaniu na rolovacích valčekoch a závese vám stále chýba trocha zručnosti, pri tomto modeli je to jednoduchšie. Otvoríte, zatvoríte – ako poklop na truhlici.

Pridajte k tomu ikonický teplomer na veku a pohodlne dostupný vrchný prieduch pre riadenie teploty a viete na čom ste. A to nielen pri intuitívnom grilovaní so zručnými skúsenosťami, ale aj vtedy, ak používate tepelnú sondu s aplikáciou v mobile. Novinkou je výklopná krytka prieduchu, pre rýchle rozkúrenie grilu.

Stabilná teplota

Kôpka dreveného uhlia vytvorí pod roštom kotlového grilu ideálnu teplotu pre rýchle prepečenie steakov. Brikety uložené do hada zasa dokážu postupne odhorievať po dobu dvanástich hodín, aby sa prepiekli i dve štvorkilové krkovičky vcelku. Teplota však bude stála len vtedy, ak je bezvetrie.

Kamado má dvojitý plášť z plechu, vďaka ktorému ani v sychravej, veternej jeseni nepocítite pokles výkonu. Kým počasie ochladzuje iba vonkajší plášť, ten vnútorný je obklopený stabilnou klímou. Vďaka tomu teplota nekolíše.

Ak ste v tejto chvíli spozorneli len preto, že používate košík na pelety, aby ste v kotlovom grile v jarnej a jesennej sezóne údili suroviny studeným dymom, dobrou správou je že vďaka dvojitému plášťu sa sezóna predĺži. Lúče slnka neprehrejú útroby grilu, kým nezíska plnú, letnú silu.

A ak prídu zimné mesiace, hravo môžete pomyslieť aj na silvestrovskú grilovačku v polárnom, mrazivom dni. Kotlové grily to zvládajú zvyčajne bez problému, s dvojitými stenami však nebudete mať po prvej polhodinke pocit, že treba opäť priložiť uhlie na pahrebu, aby teplota stúpla nahor.

So štítom nad pahrebou

Summit Kamado E6 nie je prvým grilom v ponuke Weberu, ktorý je vybavený tepelným štítom, ktorý možno umiestniť na pahrebu. Zjednodušuje nepriame grilovanie a umožňuje údenie ak sa vám zapáčila vôňa drevnej štiepky a polienok.

V hlbokom kotli je tepelný difúzor umiestnený vysoko nad pahrebou, aby gril na čas zmenil na teplovzdušnú rúru. Kým sálanie pahreby ustane, horúci vzduch preniká cez otvory nahor, aby uviazol pod vekom a piekol všetky suroviny z oboch strán.

Koláče, žemle, chlieb či pizza – podaria sa vám aj keď svoje grilovacie zručnosti ešte stále len rozvíjate. Veľmi rýchlo si navyknete na tlmenú žiaru pahreby, ktorá bráni pripaľovaniu zo spodnej strany. A to aj pri použití príslušenstva z radu GBS, ktoré sa vkladá do stredového otvoru roštu.

Asi by ste nenašli iný kotlový gril, v ktorom možno palivový rošt umiestniť v dvoch rôznych výškach. Ak ide o steaky, nič nestojí v ceste k tomu, aby sa piekli v absolútnej žiare uhlíkov – takmer ako na nich.

Ak kotlové grily zažívajú prudkú modernizáciu, môžete to sledovať práve pri tomto modeli. Zrazu si uvedomujete, že grilovanie je vášeň, ktorá vás priam vyzýva pokoriť nové výzvy. Ak sa chystáte na údenie, zimné grilovačky alebo vypekanie pečiva, určite si túto novinku nenechajte ujsť.

Written By
More from Milan Gigel
6 radostí, ktoré si vychutnáte iba na chalupe
Je to únik z koloritu všedných dní, ktoré nadobro opantajú vašu myseľ. Zbalíte...
Read More

Pridaj komentár