Radosť z byliniek

Je to tá najlepšia vec, ktorú môžete na chalupe urobiť. Vezmite zopár črepníkov, naplňte ich zeminou a vysaďte do nich priesady byliniek. Od tejto chvíle už žiadne jedlo nebude fádne. Bylinky vás naučia objavovať nové chute a vône, s ktorými sa rozjasní každý nový deň.

Veľmi rýchlo si privyknete na nový, pôžitkársky rituál. Bez toho, aby ste o tom rozmýšľali, s nožnicami v ruke budete strihať všetky mladé výhony, aby ste ich použili pri varení. S očakávaním príjemného zážitku, od ktorého sa iba ťažko upúšťa.

Jednoduchšie ako čakáte

Ak ste mali doposiaľ pocit, že bližšie je vrecúško so sušenou vňaťou z obchodu ako živá bylinka na okennom parapete, mali by ste vedieť, že bylinky sú mimoriadne nenáročné na pestovanie. Kým niektoré znesú sucho a slnečnú páľavu, iným neprekáža neustále zamokrenie. Ak im nájdete správne miesto, budú prospievať samy od seba.

Kam s nimi? Možno sa vám zdá, že najbližšie miesto je vo vnútri na kuchynskom obloku – práve  tam kde vyvárate. Možno to platí v chladných jarných mesiacoch a v neskorej jeseni. V skutočnosti však potrebujú vonkajšie slnko, aby rozvinuli svoju chuť a vôňu na maximum.

Pre vybudovanie najmenšej bylinkovej záhradky zvoľte okno s ranným alebo celodenným slnkom a uložte ich priamo na vonkajší parapet. Možno ho budete musieť rozšíriť, možno sa pustíte i do výroby ochrannej ohrádky. Isté však je, že tam ich budete mať na očiach. Pre polievanie i pre strihanie.

Kam po priesady?

Bylinkové priesady nájdete pri zelenine v každom supermarkete. Hoci sa počíta s tým, že ich okamžite spotrebujete na varenie, mnohé z nich môžete použiť i ako priesady. Vysloboďte ich z fóliového obalu čo najskôr a presaďte ich do kvetináča z pálenej hliny so skutočnou zeminou.

Nebuďte sklamaní, ak bazalke začnú usychať pri zemi stonky, alebo petržlenovú vňať pokryje biely povlak. Namiesto očakávania zázrakov ich vňať ihneď spotrebujte. Na ceste do supermarketu a v sklade ich postihli hubové choroby.

Mocnejšie priesady môžete kúpiť v záhradkárskych predajniach, alebo na tržniciach. Priveľmi sa nespoliehajte na výsev. Mnohé z nich majú drobné semienka, ktorým trvá celé mesiace kým narastú do želanej veľkosti. Museli by ste s výsevom začať už v zime.

Spoznajte ich

Mäta a medovka patria do tieňa, k bohatej nádielke vlahy. Ligurček zasa miluje ranné slnko a ochranu pred obednou páľavou. Pažítka, bazalka a vňaťový petržlen sú ako letničky – ak ich budete polievať, prežijú aj krutý úpek. Tymián, rozmarín, šalvia, dúška, pamajorán, slamiha a levanduľa znesú aj dlhé suchá a horúčavy.

Doprajte bylinkám prostredie ktoré majú rady a budú vám robiť radosť. Nemusí to znamenať, že zostanete iba pri polici pod oblokom, okolo ktorej denne prechádzate po chodníčku. Smelo vyčistite od buriny i kusy zeme vo dvore či ovocnom sade, aby ste ich prepožičali bylinkám.

Raz za pár týždňov ich budete musieť oslobodiť od buriny, ktorá sa bude chcieť zmocniť holej, neobsadenej zeme. Je to však oveľa rýchlejšie ako pustiť sa do okopávania a pletia riadkov so zeleninou. Využite terénne nerovnosti a svahy, nezabudnite na miesto, kam zo záhradného vodovodu kvapká bez úžitku voda.

Vo voľnej zemi potrvá len niekoľko týždňov, kým sa skromné priesady rozrastú a zmocnejú na nepoznanie. Hlavné je, aby ste ich držali neustále na krátko – s nožnicami v ruke. Veď ide o radosť a úžitok z vône, ktorú by ste márne hľadali inde vo svete kvetov, ovocia a zeleniny.

Nie všetky prezimujú

Kôpor je jednoročný, takže s príchodom zimy vymrzne. Ak však zakvitol a vypadli pod neho po dozrení semienka, sám sa v novej generácii ukáže v nasledujúcom roku na rovnakom mieste. Iné je to s niektorými bylinkami zo Stredomoria.

Nečakajte na to, že bazalka, či rozmarín prežijú mrazivé zimy. Buď ich na budúci rok vysadíte z priesad znova, alebo ich môžete zimovať v interiéri. Opäť v kvetináči, hoci v sezóne si užívali slobodu voľnej zeme.

Bylinky z okna nenechávajte na zimu na svojom mieste. Hoci s ochladením zaspia, bez polievania by v mrazoch nadobro vyschli. Vykopte v zemi ryhu, naložte do nej kvetináče jeden k druhému a zasypte lístím. Tam budú mať po celú zimu prístup k vlahe práve tak, ako keby boli zasadené priamo v zemi.

Ktoré chutia najviac?

Všetko záleží iba na vás. Svet byliniek je však natoľko pestrý, že rýchlo nájdete svojich favoritov. A to nielen na dochutenie porcie naloženej na tanieri, ale aj do letných, osviežujúcich drinkov. Povedal niekto, že jahody a rozmarín sa k sebe nehodia? Verte tomu, že áno.

Written By
More from Milan Gigel
Ako zmladiť ovocný sad? Testujeme akumulátorové nožnice Kärcher TLO 18-32
Usychajúce konáre starých stromov, bujnejúce nálety drevín a neskrotné kríky v ktorých sa miešajú...
Read More

Pridaj komentár