Čím nahradiť latrínu na chalupe bez kanalizácie?

Vykopať v zemi hlbokú dieru, prikryť ju pre súkromie malou drevenou búdkou a postupne ju cez sedačku s otvorom naplniť ľudským odpadom až po vrch – to je tá najjednoduchšia toaleta, ktorá sprevádza ľudstvo od nepamäti.

Ak však hľadáte na chalupe bez kanalizácie komfortnejšie zázemie, s latrínou sa môžete rozlúčiť na večné časy. Nahraďte ju modernou záchodovou misou Separett Villa 9000, ktorá sa osvedčila nielen v Škandinávii, ale aj u nás.

Jednoduchšia ako by ste čakali

Pohodlné sedadlo, pred zrakom ukryté vedro na pevný odpad, výtoková hadica pre tekutý odpad a ventilátor s odsávaním. Hoci to znie až príliš jednoducho, v skutočnosti ide o riešenie vyladené do detailu. Pri prvom použití máte pocit, akoby ste zažívali čosi nové. Usadíte sa na pevnú, robustnú misu a užívate si komfort a istotu.

Pri druhom použití si voľkáte komfortom a ani sa nenazdáte a je z toho štandardná, každodenná záležitosť. Práve taká, ako na klasickej záchodovej mise so splachovaním do kanalizácie. Výrobca si dal priveľmi záležať na tom, aby ste nespoznali rozdiel.

Hoci je celá zostava vyhotovená z plastu, ide o mimoriadne pevnú konštrukciu, ktorá znesie i váhu dlhoročných, vášnivých pôžitkárov. Pevne priskrutkovaná k zemi, s hrubými stenami, s prelismi pre zvýšenie odolnosti na miestach, kde sa to žiada. Po roku používania sme presvedčení o tom, že životnosť možno počítať na viac ako desaťročie.

Kam s ňou?

Ak máte v chalupe malú komôrku alebo nepoužívanú technickú miestnosť, hravo ju premeníte na pohodlné WC. Ak nie, nový priestor pre toaletu môžete oddeliť dobudovanou priečkou, alebo jednoduchou prístavbou.

Misu ukotvíte pevne k zemi a za ňou vyhotovíte dva otvory cez stenu smerom do exteriéru. Kým jeden poslúži pre zvedenie hadice na tekutý odpad do zásobníka v zemi, druhý poslúži pre odvetranie. Práve cez neho bude ventilátor neustále vyfukovať vzduch z vnútorného priestoru záchodovej misy.

Okno nepotrebujete, pretože odsávanie je tak účinné, že vetranie nebudete musieť riešiť. Rozhodnite sa však správne pri výbere konkrétneho modelu. Zabudovaný ventilátor možno napájať z elektrickej zásuvky, alebo 12V všade tam, kde ste mimo civilizáciu a spoliehate sa na slnečnú energiu a akumulátory.

Ak sme spomínali nádrž na tekutý odpad, na mysli sme mali čosi jednoduché. Malú vybetónovanú šachtu v zemi s poklopom, do ktorej sa vmestia tri či štyri 15-litrové bandasky. Ak sa prvá naplní, hadicu preložíte do druhej. A to aj v zime, pretože pod zemou nič nezamrzne.

Vedro za tri týždne

Separett Villa 9000 ukrýva svoje tajomstvo. Vedro je zakryté posuvným krytom až do chvíle, kým úplne nedosadnete na sedadlo. Energicky sa odklopí nabok a uvoľní priestranný otvor. Práve cez neho odchádza tuhý odpad do 35-litrového zásobníka, do ktorého je vložené kompostovateľné vrecúško.

Pri každom dosadnutí sa o kúsok pootočí, aby sa plnilo rovnomerne. Zo skúseností však môžeme povedať, že to nie vždy funguje dokonale. Z času na čas máte chuť vedro pootočiť, alebo zatlačiť jeho obsah novinami nadol. Pri trojčlennej rodine môžete počítať s tým, že ho na chalupe naplníte približne za 3 týždne.

Potom WC otvoríte, vedro prekryjete vrchom fóliového vrecúška, uzavriete vekom a vymeníte za druhé. V štandardnej výbave sú tri kusy, ktoré medzi sebou striedate.

Misa je predelená na dve časti, takže tekutý odpad odteká z tej prednej hadicou priamo do bandasiek. Počíta sa s tým, že vždy si pre pohodlie sadnete.

Čo s nazbieraným odpadom?

Ak tekutý odpad z bandasiek nariedite s vodou v pomere 1:8, môžete ho použiť na hnojenie sádku, trávnika či lúky okolo chalupy. Najlepšie pred dažďom, ktorý všetko ešte väčšmi zriedi. Ak však s bandaskou zídete dole do dediny, môžete ju vyliať do kanalizácie.

Pri pevnom odpade prichádza do úvahy kompostovanie. Nám sa osvedčilo presýpať odpad do 70-litrových nádob s vekom, ktoré po úplnom naplnení zasýpame pilinami. Dnu sa postupne vmestia tri či štyri vedrá. Pod pilinami zostanú nádoby i bez veka bez zápachu, takže pri kompostovaní sa prebytočná vlhkosť odparí. Trvá približne rok, kým odpad skompostuje s prístupom vzduchu, bez zatopenia.

Výrobca však navrhuje i spaľovanie bez predchádzajúceho sušenia či kompostovania. Pre tento účel ponúka piecku, ktorá žiada 3,5-kilogramový náklad dreva, aby na popol spálila jednu 35-litrovú porciu. Ten možno použiť na hnojenie hriadok, rovnako ako hotový, vyzretý kompost.

Miestnosť s podtlakom

Keďže vo WC neustále beží odsávací ventilátor, v miestnosti vzniká podtlak. Mali by ste na to myslieť skôr ako príde vykurovacia sezóna. Buď do miestnosti vpustíte vzduch z podkrovia, alebo vám bude cez netesnosť dvier vyťahovať teplo z ostatných priestorov chalupy. To môže výrazne zvýšiť spotrebu dreva v piecke.

Veľmi dobré skúsenosti máme s hygienou celého zariadenia. Vyžaduje oveľa menej čistenia a umývania ako tradičné WC. Na jeho prevádzke ušetríte nielen kopu čistiacich prostriedkov a chémie ale aj času.

Ak by ste mali stále pocit, že ide len o akýsi výstrelok, možno vám dobre padne vedieť, že táto toaleta má EÚ certifikát pre použitie všade tam, kde je kanalizácia mimo dosahu. Celá myšlienka vznikla vo Švédsku v ére modernizácie víkendových domčekov na odľahlom vidieku a v horách. Konštruktéri brali inšpiráciu z toaliet používaných za polárnym kruhom a oblastí s permafrostom.

Separett Villa 2000 (840€) nie je improvizovanou náhradou suchého WC, ak zatúžite po komforte naviac. Ide o plnohodnotné riešenie, ktoré naplní svoje poslanie i v rodinnom dome ak sa počítate k tým, čo za sebou chcú zanechávať minimálnu ekologickú stopu. Odporúčame ho bez váhania.

Written By
More from Milan Gigel
Parkside Performance PABSP 20-Li B2 – akumulátorový skrutkovač so silou a výdržou
Žiadny predajca akumulátorového náradia nepriniesol v posledných rokoch do domácich dielní toľko...
Read More

Pridaj komentár