Bez kábla a dymu? Spoznávame kosačku EGO Power+ LM1900-SP

Vsuniete batériu do kosačky, vytlačíte ju na trávnik a v tichom svišťaní motora sa tešíte z úhľadnej, zelenej plochy ktorá zostáva za vami. Je príjemné oddávať sa údržbe okolia chalupy, ak vás v práci nebrzdí predlžovačka a neruší burácanie dymiaceho motora.

Aké to je, ak sa rozhodnete pre kosačku napájanú akumulátorom? Od začiatku chalupárskej sezóny zbierame skúsenosti so strojom EGO Power+ LM1900-SP, ktorý sľubuje rovnováhu medzi výkonom, výdržou a komfortom pri kosení.

Pripravená pre prácu

Ak je pre vás chalupa sezónnym letohrádkom, parkovanie kosačky pre vás nie je dôležité. Odstavíte ju pod strechou na priedomí, vytiahnete z nej batériu aby ste ju vložili do nabíjačky a o zvyšok sa už nestaráte. Viete, že kedykoľvek budete mať chuť do kosenia, nemusíte sa premáhať s prípravou.  Vlhká hmla, rosa a ani zatínajúci dážď letnej búrky jej neublížia – s krytím IPX4 odolá špliechajúcej vode bez poškodenia.

Iné je to s víkendovými chalupármi. Len zriedkavo sa zaobídu bez parkovania za bezpečnými dverami. I preto poteší, ak sa kosačka niekoľkými ťahmi zmení na vertikálny, kompaktný kufor s váhou približne 25 kilogramov. Zasuniete teleskopickú rukoväť, sklopíte ju až dolu k šasi a vďaka dvom bodom úchopu ju odnesiete kam treba – do chalupy, drevárne či pod terasu. Kým ste pri sile, tento stroj vám nebude naobtiaž.

Nabíjacia centrála

Všetko sa točí okolo 56-voltového akumulátora. Ten náš má kapacitu 5.0 ampérhodín a nepretržite ho parkujeme v rýchlonabíjačke EGO Power+ CH5500E. Stačí vám akákoľvek voľná zásuvka a kúsok miesta, pri ktorom vás nebude obťažovať zelené podsvietenie a tiché svišťanie ventilátora, ktorý sa pre chladenie spustí pri nabíjaní.

Či ponecháte nabíjačku voľne na zemi, alebo ju dvojicou skrutiek zavesíte na stenu je iba na vás. Za celý čas sme si zvykli na jej pevné umiestnenie – nikdy sme ju neprenášali, nikdy sa nám neplietla pod nohami. Podobné to bude i u vás. Vyhnite sa však prašnej dielni, pretože tam kde sa pília a brúsia dosky, chladenie by sa rýchlo zanieslo.

Li-Ion akumulátoru svedčí včasné nabíjanie po každom kosení, bez ohľadu na to či je úplne vybitý, alebo len troška. Plný nabíjací cyklus zaberie necelých 40 minút, päť LED indikátorov vám dáva vedieť, koľko práce má nabíjačka pred sebou.

Vždy keď vezmete akumulátor do rúk, uvedomíte si, že nejde o žiadnu hračku, či narýchlo upravený model pre dielenské náradie. Robustné vyhotovenie s chladiacou mriežkou ukrýva kopu šikovnej a bezpečnej elektroniky, ktorá udržiava články akumulátora fit. Je cítiť, že výrobca má za sebou roky úspešného vývoja.

Výrobca sa drží pravidla, že každý stroj EGO Power+ používa rovnaký systém akumulátorov. Líšia sa iba veľkosťou a kapacitou – od 2.5, cez 4.0 a 5.0 až po 7.5 a 10.0 ampérhodín, vždy s 56 voltami. Ak máte kosačku, akumulátor k vyžínaču už nevyhnutne kupovať nemusíte.

Plastové šasi nezhrdzavie

Konštrukcia tejto kosačky stavia na húževnatých, hrubých plastoch s prelismi pre vystuženie. Pre lajdákov je to dobrá správa, pretože aj keď sa vyhnú čisteniu šasi po každom kosení, nehrozí že by im v ňom prehrdzavela diera. Z plastu je celé krytovanie, vyhotovenie vzbudzuje i pri podrobnej prehliadke dôveru. Za jedinú sezónu však nezistíte, či čosi praskne, odpadne alebo nie.

Plastové dielce kosačku odľahčili – rám, podvozok a všetky kľúčové časti sú vyhotovené z kovu. Je iba na vás, či sa rozhodnete pre kosačku s plechovým alebo plastovým šasi – výrobca má v ponuke modely oboch konštrukcií. Ak však počítate s tým, že budete kosačku pri skladovaní aj prenášať – nielen tlačiť po zemi – odľahčenie určite oceníte.

My máme z vyhotovenia, pevnosti a húževnatosti dobrý pocit. Navyše nejde o žiadneho nováčika na trhu ale o skúsenú firmu, pri ktorej nebude problém s prípadným servisom. Výrobcom je firma Chervon, ktorá s akumulátorovými kosačkami vstúpila na domáci americký trh v roku 2014, kde je považovaná za jednotku.

Od dvoch do ôsmych

Jedinou pákou nastavíte výšku podvozku na 20 až 80 milimetrov a môžete vyraziť vpred. Znamená to, že nezáleží na tom, či máte dokonalý trávnik s nízkym strihom, alebo polodivokú chalupársku lúku v teréne s množstvom zvlnení, vytŕčajúcich kameňov, starých pníkov a nerovností. Keďže na našej redakčnej chalupe máme oba typy trávnikov, zbierali sme skúsenosti v oboch podmienkach.

Vďaka veľkým kolieskam je kosačka výborne manévrovateľná. Nezastaví sa na nerovnostiach, nespomalí vás pri tlačení do brehu. Niektoré časti kosíme po vrstevniciach v náklone kosačky. Iné zasa v smere stúpania. Vždy s bezpečným pocitom a očakávanou kvalitou kosenia.

Avšak iba dovtedy, kým 55-litrový zberný kôš nenaplníte do dvoch tretín jeho kapacity. Vtedy oceníte pomoc elektrického pojazdu, obzvlášť vtedy ak s kosačkou vybehnete do vŕšku v sade nad chalupou. Potešila nás plynule nastaviteľná rýchlosť, ale aj ovládanie palcom pravej či ľavej ruky.

Pojazd je výkonný a spoľahlivý. Pri zoznamovaní s ním si však musíte navyknúť na jednu vec. Ak vytiahnete kosačku do brehu s pojazdom a chcete s ňou cúvnuť nadol, musíte ju s vypnutým pojazdom najprv posunúť kúsok vpred. Inak pri cúvaní zostane zablokované koliesko s pohonom. Až do prvého zatlačenia vpred.

Vezme aj mokrú ďatelinu

S motorom s 3000 otáčkami za minútu a výbornou geometriou noža a šasi nemusíte čakať kým obschne tráva, aby ste sa mohli ráno pustiť do kosenia. Prúd vzduchu zodvihne i mokrú ďatelinu a prerastenú trávu bez toho, aby z nich zostali zvyšky na zemi. Obľúbili sme si túto spoľahlivosť na mieste, kde počasie rozhoduje o vašich denných plánoch a výletoch.

Kosačkou sme drvili aj vňate po zbere úrody na záhradke, poradí si aj rezom buriny a nahrabaného lístia pri jesennom kompostovaní. Nič na tom, že sa do lístia zamotajú i gaštany – tá trocha hrmotu plastovému šasi neublíži. Hlavné je, že kopa prírodného materiálu je odrazu menšia.

Na jedno nabitie zvyčajne pokosíme plochu cez 800 štvorcových metrov, vždy s primeranou pomocou pojazdu. Nikdy sme nemali pocit, že akumulátor s kapacitou 5.0 ampérhodín by tejto kosačke so 47-centimetrovou šírku záberu nestačil. A ak príde na vychytávky, počítať môžete aj s reflektorom, ktorý vám posvieti na cestu.

Poslúcha v každom teréne

Tri výškové nastavenia rukoväte pre rôzne postavy a terén, odľahčené vyhotovenie a podvozok s pojazdom na guľových ložiskách dávajú tejto kosačke výbornú manévrovateľnosť i v náročných pozemkoch so svahom a terénnymi vlnami. V podhorskom kraji, kde ju od začiatku sezóny používame sme v ovocnom sade a zvlnených plochách okolo chalupy nikdy nemali pocit, že by sme sa mali pustiť do terénnych úprav.

Obzvlášť v prípade, ak sa rozhodnete pre kosenie bez zberného koša. Všetko závisí na tom, ako sa zariadite. Ak si zakúpite mulčovaciu sadu pozostávajúcu zo záslepky a mulčovacieho noža, prežijete s kosačkou aj nápor prerasteného, zanedbaného pozemku.

Pri pravidelnom kosení sa však môžete spoľahnúť i na zadné vyhadzovanie. Všetka pokosená hmota bude uložená do úzkych pruhov na ľavej strane kosačky. Pripravená na hrabanie pre zber, alebo vysušenie a následnú stratu pod porastom. Ak máte prácu s kosačkou v krvi, trávnik za vami zostáva s kresbou futbalového ihriska.

EGO Power+ LM1900-SP ( 699 €) je stroj, ktorý naplní očakávania všetkých chalupárov, ktorí hľadajú pomocníka pre údržbu priľahlých zelených plôch do výmery približne 4000 m2. Očakávať od nej môžete nielen výbornú manévrovateľnosť a prejazd terénom, ale aj vysoký výkon a veľmi účinný zber zelenej hmoty. S rýchlonabíjaním, kvalitným akumulátorom a doplnkovou mulčovacou súpravou s ňou môžete počítať naplno – v chalupárskej lúke, vlhkej ďateline i na úhľadnom, nízko strihanom trávniku.

Written By
More from Milan Gigel
Najlepší recept na cuketu. Iný už hľadať nemusíte.
Keď začnú mladé cukety zdobiť na chalupe záhony, v kuchyni sa rozpúta zelené...
Read More

Pridaj komentár