Ovocný sad patrí ku každej chalupe

Vysoké koruny stromov a pod nimi zelený raj v príjemnej, sviežej tôni. Ak príde na chalupu, máloktoré zákutie dokáže vykúzliť tak mocný charakter ako ovocný sad. Prekvitá životom, prináša každoročnú úrodu a je miestom, kde sa cítite takmer ako v háji.

Pre niektorých chalupárov je to samozrejmosť, ktorá od nepamäti k ich starému domčeku patrí. Pre iných je to iba sen, ktorý sa zdá byť pri pohľade do dvora nedosiahnuteľný. Na čo všetko by ste mali pomyslieť, kým začnete s plánovaním? Chalupársky sad je iný ako moderná, ovocinárska plantáž.

Dovoľte im dožiť

Neexistuje žiadny rozumný dôvod pre to, aby ste sa púšťali do zmladzovania starého, unaveného sadu. Nič na tom, že jablone sa v priebehu dlhých desaťročí nachýlili k zemi, konáre sliviek vyrazili vysoko do oblohy a na niektorých hruškách nájdete celé časti koruny, ktoré nadobro odumreli a poskytli kratochvíľu pre ďatle a hniezda sýkoriek.

Nevadí ani to, že medzi nimi v časoch zabudnutia vyrástla planá čerešňa, tŕpka či jaseň. Pokoste trávu pod nimi, poopravujte pováľané ploty, pridajte lavičky, stôl, ohnisko a užívajte si pôvab ich prirodzenosti. Takýto sádok nevypestujete za rok, desaťročie ba možno ani na za celý život. Zachovajte každý hnijúci pník, každú liesku a bazu pri plote.

Aby ste predsa len mali dobrý pocit z toho, že ste niečo pre starý ovocný sad spravili, chopte sa našich rád pre záchranu starého, ovocného sadu.

Zapojené koruny

Ak sa ovocným sadom prejdete v čase keď sú konáre olistené, rýchlo nájdete miesta na ktorých čosi chýba. Možno ste si na leteckých snímkach všimli, že sady a parky sú z vtáčieho pohľadu zelené. Koruny veľkých stromov sa vzájomne dotýkajú, aby využili všetky slnečné lúče.

Poobzerajte sa smerom k oblohe a všade kde nájdete medzeru, tam patrí do výsadby nový strom. Nerozhliadajte sa po kmeňoch a ich rozstupoch – staré sady sú často hustejšie vysadené ako dnešné ovocné výsadby. Šetria miestom a snažia sa dosiahnuť bohatosť a pestrosť.

Veľmi rýchlo si spočítate, či je sad kompletný, alebo vám v ňom chýba päť, sedem či viac mladých stromčekov. Dostatočne mocných na to, aby obsadili voľné miesto a dobehli svojim vzrastom svojich susedov. Čím skôr ich doplníte, tým skôr z nich budete mať radosť.

Nekupujte mačku vo vreci

Je iba malá šanca, že vo vašom okolí nájdete v ponuke ovocné výpestky starých odrôd a ešte menšia šanca, že nájdete internetový obchod, z ktorého by vám ich zaslali. Kým si spravíte chuť na konkrétnu odrodu jabĺk, hrušiek, sliviek, višní či orechov, prečítajte si čosi o podpníkoch. Práve tie určujú, či vám vyrastie drobný stromček pre intenzívne tvarovanie alebo prírodný obor podobný tým, ktoré máte pri chalupe.

Generatívne a silne rastúce podpníky síce o pár rokov oddialia prvú úrodu, ich zásluhou však môžete čakať mocnú a bujne rastúcu korunu, ktorú si založíte hoci i vo výške ramien či vyššie, aby bol priestor pod stromami voľný. Oberačka sa síce nezaobíde bez rebríka, ale to isté platí aj pre všetky staré stromy v ovocnom sade.

Myrobalán, planá hruška, marhuľový semenáč, čerešňa vtáčia, či A2 a M1 pre jablone – to všetko sú podpníky s ktorými sa v ponuke stretnete najčastejšie. Ak je to pre vás neprehľadný svet, nechajte si poradiť predajcom. Niet poctivého výpestku, na ktorom by chýbala visačka na ktorej je všetko dôsledne zaznačené.

Vysádzajte čím skôr

Neodkladajte výsadbu na ďalšiu sezónu, nenechajte sa zbrzdiť rekonštrukciou chalupy či nerozhodnosťou. Každý mesiac sa počíta, každý deň k dobru dáva vysadeným stromčekom na sile. Urobte smelo nákup a pustite sa do ich výsadby.

Pre prostokorenné výpestky prichádza do úvahy jar a jeseň, pri tých v kvetináčoch môžete výsadbu uskutočniť kedykoľvek v priebehu roka. Dôležité je, aby sa na novom mieste pevne ukotvili do zeme a začali rásť. Nový sad neplánujte s rozumom – vysaďte ho živelne, sám vyformuje svoju podobu. Ak budú kmene stromov od seba tak na osem krokov, vyrastú z nich veľké stromy. Buďte bez obáv.

Ak všade vidíte zemné diery a všimli ste si ako v nich miznú steblá trávy, určite sa vo vašom susedstve udomácnili hryzce. Aby sa nedostali k mladým a šťavnatým korienkom výpestkov, vysteľte každú vykopanú jamu pletivom, ktoré vytvorí aspoň na čas dostatočnú bariéru. Bude vám ľúto ak tento krok vynecháte a pri každom uschnutom stromčeku zistíte, že je bez koreňov a podzemnej kôry.

Pre radosť a úžitok

Prečo zachovať starý sad, alebo vysadiť nový? Bude vás tešiť svojou premenou pri každom striedaní ročných období. Vytvorí pri chalupe prírodnú kulisu, ktorá nie je o nič menej pôsobivá ako zdravý háj či les. Poskytne v lete tieň, ochladí vzduch a udrží vlahu vo vašej bezprostrednej blízkosti.

A ak príde čas oberačiek, budete mať z neho osoh v podobe záplavy ovocia (aj bez postrekov a strihania) a príležitostne i suchého dreva pre kúrenie či opekanie. A ak pod korunami stromov rozložíte jedálenský stôl so stoličkami, alebo si vyčistíte plošinu s kreslom pre obedný spánok, precítite všetko naplno.

Dvor v okolí chalupy nie je pristávacou dráhou pre lietadlá, ani parkoviskom pre kamióny. Nepotrebujete tam nahý, golfový trávnik, aký možno vypestovať kdekoľvek v priebehu niekoľkých mesiacov. A ak nazriete do špajze, vždy bude plná zaváranín, debničiek s ovocím a možno i nejakým tým demižónom s ovohučom.

Written By
More from Milan Gigel
Zapekaná fazuľa s mäsom – klasika francúzskeho vidieka
Štedrá porcia mäsa, výdatná nádielka dobrej fazule a omáčka, ktorou sa nesie pohodová...
Read More

Pridaj komentár