Záhradku zakladajte na chalupe pred zimou

Tichá chalupa pod horami nie je iba romantickým miestom pre oddych. Ak si na priedomí nájdete kúsok miesta pre pestovanie zeleniny, je veľká šanca že bude chutnejšia ako tá zo supermarketu. Z oddýchnutej pôdy, zrejúca na sviežom povetrí, práve tak ako bylinky z horských lúk.

Nebojte sa toho, že so zeleninovou záhradkou pribudnú starosti a povinnosti, ktoré vám prerastú nad hlavu. Ak sa pustíte cestou  pohodového, chalupárskeho záhradkárčenia, príroda vyrieši všetko za vás.

Tyčková fazuľa, rajčiny a kukurica uniknú pred burinou do výšky. Hrášok, cuketa a baklažány ju zasa udusia svojimi veľkými listami. A ak príde na mrkvu, cviklu či zemiaky, znesú toho viac ako by ste čakali. Pre vás zostane iba radosť zo zberu.

S dostatkom slnka

Bude lepšia záhradka na priedomí, alebo vzadu za chalupou, v komornej atmosfére pohody? Všetko závisí iba na slnku. Máloktorá zelenina znesie tieň, takmer všetky milujú slnko. Nie je však nutné, aby v sezóne slnečné lúče zahrievali budúce hriadky od rána do večera. Mali by ste však chytiť celé poludnie a k nemu ranné alebo večerné slnko.

Vezmite si štyri kolíky, nabite ich do rohov budúcej záhradky a natiahnite medzi ne šnúru. Takto budete mať jasnú predstavu o tom, koľko miesta ste si pripravili. Spolu s chodníčkami, ktoré vás povedú od jedného záhonu k druhému.

I tá najmenšia záhradka – nie väčšia ako posteľ na ktorej spíte – dokáže pripraviť veľa radosti. Odložte veľké plány pre budúce roky, začnite pozvoľne. Jedným či dvomi záhonmi, na ktorých si vyskúšate aké to celé bude.

Na hĺbku rýľa

Bez ohľadu na to či ide o uchodený kus zeme, alebo divoký trávnik či lúku, bez poriadneho rýľovania záhradka nevznikne. Vezmite si pevný, dobre nabrúsený rýľ, orežte ním okraje vyznačené šnúrou a pustite sa do prevracania hliny – riadok po riadku.

Ušetrite si námahu a nemíňajte svoje sily na prevaľovanie obrovských hrúd. Ukrajujte si tenké, na dva prsty hrubé pláty zeminy, aby ste čo najviac narušili pôdu. Kým rozkrájate trávnu mačinu, pootáčate nahor všetky korene a dostanete sa do finále, nejaký čas ubehne.

Obzvlášť v prípade, ak narazíte na nečakané prekážky. Tušíte ako vyzeralo okolie vašej chalupy pred polstoročím, v čase jej budovania, či dokonca ešte predtým? Často sa stane že pod tenkou vrstvou zeme narazíte na skalami vykladaný chodník, kamenný múrik alebo cestu pre vozy.

Všetko odkladajte bokom

Možno vyrýľujete staré črepy z fliaš a tanierov. Možno narazíte na zvyšky starých reťazí, či liatinové ozubené kolesá zo strojov. Ba stane sa, že odhalíte kontúry starej, zasypanej studne. Sú to všetko fragmenty dávnych časov. Bez plastov a stôp modernej doby.

Vždy, keď rýľom narazíte na skalu, nájdite chuť na to, aby ste ju krompáčom vyslobodili von. Bez ohľadu na to či pôjde o veľké guľaté kamene z rieky, alebo ploché pláty pieskovca, určite sa vám do budúcnosti budú hodiť. Každý materiál, ktorý je na mieste má svoju cenu.

Ak si na jeseň miesto vyčistíte a pripravíte, väčšina trávy, bylín a buriny cez zimu vymrzne a hlinu prihnojí. Na jar už iba pri okopávaní vyberiete to, čo z nej zostalo. S dobrým pocitom z toho, že vás čaká prvý rok svojej vlastnej zeleniny.

Barlička pre pomoc

Neobávajte sa toho, že obdĺžnik pripravenej zeme uprostred chalupárskej lúky si príroda vezme späť skôr, ako z neho vyčaríte nádejnú záhradku. Ak je vegetácia predsa príliš bujná a vidíte v nej kopu tvrdohlavých bylín, pomôžte si pred rýľovaním jej oslabením.

Vopred pokosený, vymeraný kus zeme poprášte čiernym, dusíkatým vápnom (Perlka), zakryte ho fóliou a zaťažte skalami. O niekoľko dní uvidíte, ako sa svieža, zelená vňať porastu zmenila na žltú. Je to práca slnka a vápna, ktoré oslabilo vegetáciu.

Ak ju v takomto stave zarýľujete do zeme, mráz už prácu dokoná. Založiť novú záhradku na divokom mieste je nakoniec jednoduchšie ako by ste  čakali.

Written By
More from Milan Gigel
Ako zachrániť na chalupe starý ovocný sad?
Na prvý pohľad sa zdá, že sú to len staré, unavené stromy,...
Read More

Pridaj komentár