6 radostí, ktoré si vychutnáte iba na chalupe

Je to únik z koloritu všedných dní, ktoré nadobro opantajú vašu myseľ. Zbalíte si do batoha len to najnutnejšie, nasadnete na vlak a jacháte do svojho vytúženého cieľa. S dobrým pocitom z toho, že vás čakajú príjemné chvíle oddychu.

Čím to je, že chalupy si dodnes udržali svoje čaro a pôvab? Poskytujú únik z uponáhľaného sveta a pôžitok z obyčajných vecí, na ktoré sme takmer už zabudli. Chalupárske radosti nehľadia do peňaženky, na kariéru ani na spoločenské kontakty. Sú určené pre každého.

1. Ticho

Len spev vtáčat, šum listov a vŕzganie unavených dvier. Je úžasné započúvať sa do ticha, ktoré nie je prerušované pulzom rušného mesta či gazdovského vidieka. Máte pocit, že počujete každú mušku, každého červotoča ktorý sa snaží vyhrýzť z dreva von. Akoby ste boli jediní na tejto planéte.

Ak z vlastnej neistoty nezapnete rádio, okamžite privyknete na tento pokoj. Inak mlčí ráno pri vychádzajúcom slnku, inak sa k vám bez slov prehovára pravé poludnie. Po zvuku poznáte zmenu počasia, stávate sa súčasťou okolia.

Všetko si to uvedomíte až vtedy, keď sa vrátite domov. Do neustáleho ruchu, lomozu, vrčania a slov, ktoré k vám prenikajú i napriek tomu, že nie sú určené vám.

2. Svojské plynutie času

Prvé lúče slnka udávajú začiatok dňa, zatvárajúce sa viečka ohlasujú jeho koniec. Nech sa kedykoľvek pozriete na nástenné hodiny, vždy máte pocit akoby napredovali úplne odlišným tempom ako ste zvyknutí. Raz sa v pôžitku nič nerobenia pribrzdia, aby ste si užívali pohodu čo najdlhšie.

Inokedy vás pri koníčkoch, majstrovaní či návrate z výletu prekvapia svojou pózou, ktorá naznačuje, že ste svojim plánom venovali viac času ako sa na tento deň patrí. Čas na chalupe sa neriadi dvojicou ručičiek na precízne rozmeranom ciferníku.

Meriate ho spokojnosťou svojich počinov a bytia. Človek má toľko času, koľko len chce. Sám rozhodne, čomu dá kedy prednosť. A žiadne hodiny to nezmenia.

3. Život vo dvore

Lavica na podstienku, jedálenský stôl pod košatým gaštanom, deka na tráve a gril v tôni. Ak príde na chalupu, jej najväčšou miestnosťou je dvor. Kus zeme, ktorý ju obkolesuje zo všetkých strán. Od včasnej jari do neskorej jesene sa stáva miestom, kde trávite väčšinu svojho času.

Je ako obrovská sála, plná zelene a drobného života, ktoré vám pod taktovkou vrtošivého počasia formujú chuť a náladu. Nesedíte medzi štyrmi múrmi s oblokom a dverami. Užívate si voľnosť, akú nenájdete v žiadnom vidieckom dvore za domom.

Ešte stále sa čudujete tomu, že chalupou môže byť i starý, unavený domček, takmer na spadnutie? Všetko sa točí okolo neho – nie v ňom.

4. Prechádzky po okolí

Žiadny cieľ, len kroky kladené na cestičku. Raz kráčate na vyhliadku, aby ste usadli k raňajkám na mieste, z ktorého môžete pozorovať svet. Inokedy zasa objavíte na horskej lúke bylinky, ktoré sa možno vyplatí nasušiť na chutný čaj pre zimné mesiace.

Vždy nové, neunavené okolie je iné ako turistické chodníky s rázcestníkmi, značkami a neporiadkom ktorý za sebou zanechali davy ponáhľajúcich sa ľudí. Nemáte cieľ, iba miesto ku ktorému sa vraciate späť. K chalupe.

Ranné opary, tiché letné dažde, zimné besnenie snehových vločiek – prechádzka je ako ochutnávka povetria a počasia. Vždy si môžete vybrať čas a smer. A ak sa necháte uhojdávať v hamake pod korunami stromov, alebo sa usadíte pod tieň celty, prebúdza sa vo vás tulácka duša.

5. Improvizácia

Kto povedal že kabát patrí na vešiak a nie na klinec? Zaveste ho kam chcete. Prečo kuchárske knižky tvrdošijne žiadajú do bábovky polohrubú múku? Upečie sa aj zo strúhanky. A čím to je, že starý chlieb má akúsi mocnejšiu chuť a zasýti lepšie ako tucet čerstvých rožkov? Hlavne ak chutí.

Na chalupe je všetko čo treba. Ak si osvojíte čaro improvizácie, zabudnúť môžete na všetky  supermarkety, špecializované predajne a modernú techniku, ktorej užitočnosť zvykneme preháňať a zveličovať.

Nie, nemusíte žiť ako v praveku. Nie je tomu však ani sto rokov, čo sa stal cukor štandardnou výbavou kuchyne. Ovocie zaň bolo dlhodobou náhradou. A sedieť sa dá aj na stoličke opravenej kusom drôtu. Nič na tom, že podľa niekoho už vyšla z módy.

6. Pokoj od všetkých

Správy prepchaté politikou, pracovné porady s nezmyselnými úlohami, závistliví susedia a zvedavci ktorí vám nazerajú do okna a do dvora. To všetko sú ľudia, bez ktorých si dokážete predstaviť ktorýkoľvek deň. Hlavne ten na chalupe, ktorý máte pre seba.

Nik nehodnotí vaše počiny. Nik nekomentuje vaše oblečenie a ani rozhodnutia. Zodpovedáte sa len sebe a svojmu pokoju. Preč zo sveta tvárí, ktoré vás nudia len čo sa na ne pozriete. A ak z rozumu pretrhnete aj pavučiny internetu, opäť začnete rozmýšľať len nad tým, čo dáva zmysel.

Tak pobaľte batohy a sadajte na vlak. Dni voľna sa blížia.

Written By
More from Milan Gigel
Zelerová polievka osvieži a nabudí zmysly
Je to priam expresná premena čerstvej zeleniny na polievku, ktorá vyjaví svoje...
Read More

Pridaj komentár