Zelerová polievka osvieži a nabudí zmysly

Je to priam expresná premena čerstvej zeleniny na polievku, ktorá vyjaví svoje prednosti za horúca i po vychladnutí. Láka na korenistú vôňu svojej podstaty a štruktúru, ktorá je kdesi na pomedzí medzi krájanou zeleninou a mixovaným krémom.

Ak ste ešte nikdy nevarili velouté de céleri branche, určite by ste tak mali spraviť. Je to pôžitok, z ktorého priam dýcha atmosféra vidieka. Pohodová, lenivá, pôžitkárska. Nik vás neženie do veľkého varenia a vychutnávaniu sa oddáte kedy len chcete.

Na malé kúsky

Je iba na vás, či bielu časť jedného póru a polkilogramový zväzok stopkového zeleru nakrájate na tenké plátky ručne, alebo si na pomoc povoláte food procesor s plátkovacím diskom. Dôležité je len to, aby ste ich pre tepelnú úpravu zatiaľ oddelili.

Nám sa páči podpora kuchynských spotrebičov a vždy túto pomocnú ruku prijímame. Obzvlášť po boku zeleniny, kde stačí pracovnú nádobu a nože len opláchnuť pod tečúcou vodou. Z päťminútového krájania je razom polminútový výkon stroja.

Na kocke masla

Do hrnca dáte niekoľko lyžíc masla, za ním pridáte pór a ak začne byť jasné že stráca svoju sviežosť a biele zafarbenie, presypete ho tromi lyžicami hladkej múky. Najprv sa zdá, akoby len vypila všetko rozpustené maslo.

Ak jej však dáte chvíľu času a pustíte sa do premiešavania, zistíte že pokrýva každý kúsok póru a iskrivých bublinách mení svoju štruktúru. To je čas pre pol litra  vývaru, ktorý treba okamžite zapracovať.

Pórový základ sa v priebehu minúty zmení na bielu omáčku, ktorá po prebublaní nadobúda svoju stálosť. Tri lístky bobkového listu od Mäspomy jej dodajú šmrnc, čierne korenie a soľ zasa atraktívnu pikantnosť.

Do zmäknutia

Ak v tejto chvíli pridáte nakrájané zelerové stonky, prísne stráženie pri sporáku sa skončí. Budú potrebovať slušných dvadsať minút času, aby sa uvarili do zmäknutia. V nepriľnavej nádobe sa vám nič neprichytí, bez pokrievky sa nemusíte obávať žiadneho kypenia.

Preto je fajn, ak sa v medzičase pustíte do opekania krutónov z bieleho, toustového chleba. Na panvičke, na rozpálenom masle sa rýchlo vypečú do zlatista, aby pod zrnkami čerstvo zomletej soli vykúzlili iskrivú chuť. Vyhnite sa tentokrát cesnaku a koreninám. Dajte im šancu vyniknúť vo svojej jednoduchosti.

Základom je smotana

Ak už zeler zmäkol, nad rad prichádza pasírovanie. Určite ste už videli ponorný mixér Tefal Infiny Force Pro s dvojicou pasírovacích nadstavcov. Namiesto toho aby nožom rozbili všetko na pyré, pomalým otáčaním iba pretlačia zeleninu cez matricu. Vyberáme tú väčšiu a minútku je všetko v novom šate.

Čerstvo pripravenú polievku zjemní 250 mililitrov smotany na varenie. Nová dávka korenia a soli pomôžu vyrovnať chute. Teraz so smotanou sa všetko javí byť inak – nemáte to šancu odhadnúť pred jej pridaním.

Ste pripravení servírovať? Velouté de céleri branche za horúca prekvapí svojou príjemnou štruktúrou, intenzívnou vôňou a ľahkosťou. Hoci do seba napracete celý tanier, zostávate v sviežej ľahkosti, bez náznaku únavy.

Za studena je zasa polievka osviežujúca. Odložte si z nej bokom ku grilovačke a uvidíte aký o ňu bude na terase záujem. Ochladí telo, navnadí chuťové bunky a grilovačka je razom skvostnejšia.

Written By
More from Milan Gigel
Naskočte na trend bezstarostného grilovania
Syčiace steaky pred očami a bujará zábava za chrbtom. Nech vyznie grilovačka akokoľvek...
Read More

Pridaj komentár